Bir Ayrılık Yorumları

Bir Ayrılık filmi detayları

@poormf

13 yıl önce

10 / 10

Ekşi sözlükte okuduğum bu güzel yoruma katılarak, aynen aktarıyorum....

10/10

8... asghar farhadi'nin 2011 yapımı filmi. türkçesi nadir ve simin'in ayrılığı. kesinlikle bir başyapıt. yıl yeni başlamış olmasına rağmen senenin en iyi filmi olacağını söylemekte bir sakınca görmüyorum.

özeti şu: yönetmen bir önceki şahane filmi darbareye elly'yi almış, oradaki fikri beşe ona katlamış, din, sınıf çatışması ve ahlaki sorumluluk meselesinin içine bir de yargı problematiğini koymuş ve dostoyevskivari bir hikaye çıkartmış ortaya. saklanan önemsiz gerçekler ve söylenen küçük yalanların hayatı 180 derece değiştirecek kadar farklı sonuçlar doğurabileceğini gösteren film, çok geveze olmasına rağmen adım adım ilerliyor ve en sonuna kadar her durakta soluklanmaya oradaki ahlaki sorunu tespit etmeye ve üzerinde düşünmeye fırsat sağlıyor. sindire sindire, boğmadan, sıkmadan iki saatin sonunda seyirciye birçok farklı bakış açısından olayları gösterip sorularını ortaya bırakıyor. geveze filmlere göre
... Devamı
Ekşi sözlükte okuduğum bu güzel yoruma katılarak, aynen aktarıyorum....

10/10

8... asghar farhadi'nin 2011 yapımı filmi. türkçesi nadir ve simin'in ayrılığı. kesinlikle bir başyapıt. yıl yeni başlamış olmasına rağmen senenin en iyi filmi olacağını söylemekte bir sakınca görmüyorum.

özeti şu: yönetmen bir önceki şahane filmi darbareye elly'yi almış, oradaki fikri beşe ona katlamış, din, sınıf çatışması ve ahlaki sorumluluk meselesinin içine bir de yargı problematiğini koymuş ve dostoyevskivari bir hikaye çıkartmış ortaya. saklanan önemsiz gerçekler ve söylenen küçük yalanların hayatı 180 derece değiştirecek kadar farklı sonuçlar doğurabileceğini gösteren film, çok geveze olmasına rağmen adım adım ilerliyor ve en sonuna kadar her durakta soluklanmaya oradaki ahlaki sorunu tespit etmeye ve üzerinde düşünmeye fırsat sağlıyor. sindire sindire, boğmadan, sıkmadan iki saatin sonunda seyirciye birçok farklı bakış açısından olayları gösterip sorularını ortaya bırakıyor. geveze filmlere göre seyirciye çok büyük bir alan sunup herkesin kendi yorumuyla, kendi doğrusunu çıkartabileceği bir labirent inşa etmesi ayrıca takdir edilmesi gereken bir nokta.

filmin net bir ahlaki önerisi olmaması da önemli bir nokta. hiç bir tarafın gazını alma pozlarına girmiyor.

--- spoiler ---

ki filmin sonunda çocuğun kimi tercih ettiğini söylememesi de buna örnek teşkil edecek noktalardan biri.

--- spoiler ---

filmin seyirciye büyük bir alan açtığından bahsetmiştim. işte bu alan aslında filmdeki yargıç rolü olabilir. seyircinin karar vermesi gerekiyor kimin haklı kim haksız olduğuna, çift boşanmalı mı veya çocuk kimde kalmalı sorularına. hollywood eksenli anaakım sinemanın sittin sene yapamayacağı bir şey bu.

belki bir tane öğüdü var filmin: yalan gider gelir söyleyenin karşısına çıkar. modern zamanın en yaygın küçük günahlarından birinin nasıl hayati bir etkisi olduğunun belki de en iyi temsilini sunuyor, nadir ve simin'in ayrılığı. sınıfsal duruşlar ve dinin hayata etkileri de filmin yan temalarından. batılılaştı batılılaşacak orta sınıf ile alt sınıfın karikatür çerçevesi dışında çatışmasının sergilendiği bir iran filmi hatırlamıyorum. (yardımcı olacak varsa sevinirim.) ki zaten dini hassasiyetler ve dine bakış açısı bu çatışmanın bir boyutunu oluşturuyor.

bu sadece filmin tematik kısmı. küçük büyük tüm rollerdeki mükemmel oyunculuklar, görüntü kuşağı ve dozunda adım adım ilerleyen temposuyla kurgusu filmin teknik gücünü oluşturuyor.

iran orta sınıfını sanırım farhadi'den daha iyi anlatabilen bir yönetmen yok. özellikle son iki filmiyle bunu ispatladı. çok güzel bir damar yakaladı farhadi. başarılarının devamını diliyorum.

4.00/4.00

(fallik osman, 16.04.2011 00:19 ~ 00:57)

@in_a_better_wor

13 yıl önce

84. Oscar Ödül Töreninde"Yabancı Dilde En İyiFilm" ödülünü kazanan film.

Yönetmeni Asghar Farhadi ödülü alırken çok anlamlı bir teşekkür konuşması yaptı.

Muhteşem bir film, bu ödülü sonuna kadar hak etti. Kesinlikle izlenmeli.

@onur_turan

13 yıl önce

7.5 / 10

IMDB'de 197.sırada olmayıp, Berlin Film Festivali'ndeki ödülleri almasa muhtemelen ilgimi çekmeyecek ve gözden kaçırmama sebep olacaktı, iyi ki seyretmişim.

Kayda değer pek birşeyin olmadığı, zerre kadar hareket içermeyen bir filmin böylesi sürükleyici olması takdire şayan.

Hafiften 12 Angry Men havası vardı.

Film, sadece bir iki mekanda seyrediyor ama diyaloglar o kadar içten, yalın ve güzel ki muhakkak etkisini gösteriyor.

Küçüğünden büyüğüne tüm oyuncuların performansları haddinden fazla başarılı.

Sanki bir iki yere gizli kamera konulup, gerçeğin ta kendisini kaydetmişler...

7,5 / 10
B

@basak

13 yıl önce

10 / 10

Geçtiğimiz senenin en iyi filmiymiş...İran yapımı bir film. İranlı yönetmenler gerçekten güzel iş çıkarıyorlar(Majid Majidi gibi..).Filmin konusu evli bir çift olan Simin ve Nadir'in boşanmak isteğiyle mahkemede başlıyor ve mahkemede bitiyor. Filmin en önemli sorusu ise son sahnede kızın kimi seçicek olması anneyi mi babayı mı? İşte film boyunca Yönetmen İranın durumunu yansıtırken insanların inanç ve günah arasında sıkışmasını gösterirken aslında aynı zamanda yargılamayıda size bırakıyor..Simin nadir'e göre "zorda kaldığında gitmek isteyen" batıya dönük, ikilemde kalan biri. Nadir ise muhafazakar, kendi halinde huzurlu, olaylar karşısında direnen biri. Son sahnede mahkemede ucu açık bir sonla bitiyor film. (tabi ordada küçük noktalarla aslında gösteriyor) Uzun zamandır bu kadar başarılı bir film seyretmemiştim..

@acsedef

13 yıl önce

10 / 10

geçtiğimiz senenin en iyi filmi diyebilirim. iran'dan çıkmış olması veya avrupa festivalleri'nde ödüller almasıyla ilgili olumsuz önyargılarınız varsa hemen onları boşverip izlemek için harekete geçin. uzun zamandır hikayesini anlatmak, karakterlerini yansıtmak ve seyirciyi hikayenin içine zihinsel olarak dahil etmek gibi meselelerde bu kadar başarılı bir film seyretmemiştim. kaçırmayın.
W

@wadanotad

13 yıl önce

9 / 10

Son zamanlarda izlediğim en etkileyici filmlerden biri. Oyuncuların hepsi de çok başarılı. Bir ayrılık ancak bu kadar çok boyutlu anlatılabilirdi.
C

@cinefilz_com

13 yıl önce

iran sinemasını özellikle metropol tahran da geçenleri seviyorum,ortak kullandığımız kelimeleri duymak,aynı huya suya sahip olduğumuzu görmek hoşuma gidiyor,serçelerin şarkısı,cennetin çocukları gibi bu filmde çok hoşuma gitti.İran filmlerinin izlenmesi kesinlikle şart çoğu insan iran'ı suudi arabistan gibi bi ülke zannediyor tanımıyor,böyle bir ülkenin saldırıya uğraması ırak gibi perişan edilmesi çok yazık olur iranlı yönetmenler gerçekten güzel iş çıkarıyorlar.
O

@omerozgur

13 yıl önce

8.5 / 10

bir hafta içinde izlediğim üç İran filminden çıkardığım sonuç. İran da büyük bir boşanma furyası var galiba))

Film boyunca ne kadar camdan eşya olduğunu fark ettiniz mi? Yönetmen hayatın ne kadar "kırılabilir" olduğunu gösteriyor.Hatta son sahnede karşıklı oturan çiftin aralarında da bir cam var.Yarı açık bir camdı.Bu da" boşanmamak için bir neden daha var dedirtiyor".Şimdi vazgeçeceklermiş gibi.

Filmin en mühim sorusu ise :Ailenin kızı kimi seçecek anneyi mi babayı mı?Bu soru önemli çünkü anne ile baba farklı yaşam biçimlerini temsil ediyor ve tabii ki de İran geleceğinin muammasını..
Z

@zbzvadie_glalon

13 yıl önce

7.5 / 10

be nam-ı hüda (allahın adıyla) diyerek başlar ve iran’da yaşamı tertip ve tanzim eden çoğu şeyin allah’ın adıyla ve allah’ın kanunuyla bağlantılı olduğunu anlatır. inanç "günah"ı değil de günahın ortaya çıkmasını engeller, geciktirir. inanç ikilemde bırakıp sıkıştırır ve sonunda pes dedirtir. vicdan veya ahlak demiyorum çünkü kuran mevzusuna kadar bigbang erteleniyor ve kuran ortaya çıktığında patlama gerçekleşiyor. vicdanı tolere edebilirsin ama inancını? ve karakterlerin ve düşüncelerinin temsil ettikleri toplumsal motifler var. simin nadir’e göre "zorda kaldığında gitmek isteyen" benim düşünceme göre yenilikçi, batıya dönük, ikilemde kalan, sabırsız, ver kurtulcu biri. nadir ise muhafazakar, kendi içinde zaten huzurlu, aramayan, yerleşik, direnen biri. bu ikisi iran’ın iki yüzünü mü temsil ediyor ve kızları da hangi iran’ı istediğine karar verecek yeni halkı mı temsil ediyor, ben öyle bir işaret aldım. genel olarak, 12 angry men kokusu var filmde, ama biraz daha açık ve seyirci bira
... Devamı
be nam-ı hüda (allahın adıyla) diyerek başlar ve iran’da yaşamı tertip ve tanzim eden çoğu şeyin allah’ın adıyla ve allah’ın kanunuyla bağlantılı olduğunu anlatır. inanç "günah"ı değil de günahın ortaya çıkmasını engeller, geciktirir. inanç ikilemde bırakıp sıkıştırır ve sonunda pes dedirtir. vicdan veya ahlak demiyorum çünkü kuran mevzusuna kadar bigbang erteleniyor ve kuran ortaya çıktığında patlama gerçekleşiyor. vicdanı tolere edebilirsin ama inancını? ve karakterlerin ve düşüncelerinin temsil ettikleri toplumsal motifler var. simin nadir’e göre "zorda kaldığında gitmek isteyen" benim düşünceme göre yenilikçi, batıya dönük, ikilemde kalan, sabırsız, ver kurtulcu biri. nadir ise muhafazakar, kendi içinde zaten huzurlu, aramayan, yerleşik, direnen biri. bu ikisi iran’ın iki yüzünü mü temsil ediyor ve kızları da hangi iran’ı istediğine karar verecek yeni halkı mı temsil ediyor, ben öyle bir işaret aldım. genel olarak, 12 angry men kokusu var filmde, ama biraz daha açık ve seyirci biraz daha kestirebiliyor gerçekleri. hareket sürekli ve kamera çekimleri çok yakın ve mekan ve zaman gerçek olduğu için izlerken kopma olmuyor. 2 saat su gibi akıyor. toplam 2 kez güldürüp 2 kez göz dolduruyor. bisürü ödülü var. akademi böyle filmleri sever, oscar’ı alır.
F

@fu1960

13 yıl önce

9.9 / 10

film çok kalabalık, gürültülü ve bir o kadarda yalnız ve sessiz. hayatın içinden olması dolayısıyla hiç sıkılmadan sadeliğin verdigi ihtişamla izlenilebilir bir film. özellikle işsiz adamın rolüne hakim olması çok etkileyiciydi. o nasıl bir gerçekliktir, hayran olmamak elde değil. çok sevdim filmi.
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL