Bir Zamanlar Anadolu'da Yorumları

Bir Zamanlar Anadolu'da filmi detayları

@sioux

13 yıl önce

Film izlerken neye göre karar veriyoruz güzel olup olmadığına,10 üzerinden not verirken göz önüne aldığımız şeyler neler ? konu bütünlüğü,izleyiciyi büyüleyen sahneler ve sonlar,oyuncuların performansları vs. bunlardan hangileri bizim için ön planda hangilerini daha baskın görmek bizim hoşumuza gidiyor.Dallanıp budaklanıyor değil mi.Arkadaşımla beraber izledik bu filmi yaklaşık 5 ay önce.Tamamen vakit kaybı olarak gören arkadaşıma sen sanattan anlamıyorsun mu demeliydim.Yoksa beğendiğim için kendimi farklı ve üstün mü görmeliyim.Nuri Bilge Ceylan’a anlamadıkları için mi veriyorlar onca ödülü.Görmek istediklerimizi göstermediği için mi ya çok kötü ya da sanat filmi oluyor bir film.Düşün ama düşünüyormuş gibi yapma.Gerçekten bir dakikanı ayır ve düşün.Anlamadığımız için mi filme kötü damgası vuruyoruz yoksa görmek istediklerimizi göremediğimizden mi?
M

@metude

13 yıl önce

6 / 10

Sanat filmidir, sıradan sinema izleyicisi (ben ve sen) gibiler için değildir. Picasso'nun "Woman with Flower" tablosuna bakmak gibi, "e bu mu yani" tepkilerine neden olacağından normal bünyelere göstermeyiniz.

@filmolik

13 yıl önce

bence film demek tamamen kurgunun dışında olmadan yaşamın bir yansımasıdır.sanat filmleri bunu gayet iyi şekilde yapıyor.ama sıradan insanların bu tarz filmlerde kendilerini görmek istememesi bilinçaltında yatan farklı hayatlara özenme gibi durumlardan yola çıkarak anlaşılamamasına veya fazla seyir zevki sunmamasına neden oluyor.bu nedenledir ki izleyici hep bi aksiyon-komedi ya da farklı dallarda seyirciyle buluşan filmleri izlemek istiyor.sıkılma nedeni bi nebze de bundan kaynaklanıyor.sanat filmlerinin bence en sevdiğim özelliği sıradan ve tamamen realiteye bağlı senaryolarının olmasıdır.hayatı kavrayanlar sanat filmlerinden zevk alacaklardır eminim...
D

@dharmaproject

13 yıl önce

7 / 10

Filde çekimler, görüntü, sesler vs. herşey çok kaliteliydi fakat onun dışında işe yarar bir şey yoktu. Filmin konusu ne? diye soranlara 2-3 cümle ile anlatabilirsiniz. Çok sade bir film yönetmenin ne yapmak istediğini anladım ben fakat bana zevksiz gelen bir film oldu.

İmdb'de nasıl 8.2 almış şaşılası bir durum.

@raphalleon

13 yıl önce

7.7 / 10

Filmde verilmek istenen şeyler seyirciye saklı bir kutunun içerisinde verilmiş.O kutuyu açıp içindeki keşfetmek seyirciye bağlı lakin merak ettiğim bu kutunun değeri? Verilmek istenen mesajlar daha kısa sürede daha güzel bir şekilde verilebilir miydi? Bence verilebilirdi.Biraz uzun ve kasvetli olmuş fakat olay kurgusu öyle güzeldi ki gerçekten bir cinayet işlense ve bu olaylar yaşansa nasıl olabileceğini Nuri Bilge Ceyla gözler önüne sermiş.Sonuç olarak bazı yönleriyle iyi bazı yönleriyle istenileni veremeyen bir filmdi.Genel itibariyle ise ortalamanın üstünde.

@jamais_vu

13 yıl önce

2 / 10

Ben mi Sanattan anlamıyorum, sanatmı benden, NB Ceylan bana çok mu fazla, ben ona çok mu azım... Hiç bi filmini beğenemedim gitti... hele o manzara çekimlerinde saatlece takılı kalması yaprak uçuşmaları kedinin çöpün etraçında dolanması vs vs vs Afakanlar basıyor beni.

Temel felsefem orta okul yıllarından itibaren şudur; giriş gelişme sonuç... Keza filim ortadan başlar başa döner, sona atlar biter... sondan başlar hikaye, bitiş noktası başlangıcıdır, Kurguda bu gb değişiklikler seyir zevkini, heycanı, tansiyonu arttırır amenna... Bu adam ne anlatıyor arkadaşım. Çözemedim.

Cesedi arayarak başlıyoruz... cesedi bulduk.. ee sonra. Avukatın karısı meğersem intahar etmiş. NB Ceylan filmlerine yeminliydim... Kadro için bozdum ama değmezmiş aynı tas aynı hamam. Biri bana bu filmi mantıklı bi şekilde anlatsın... NOLUR YAW... bu adam neden bu kadar ödül alıyor NEYİ KAÇITIYORUM bennnnnnnnnnnnn.... Herkesin görüpte beni göremediğim ne.
C

@cmlnm

13 yıl önce

9 / 10

Müzik olmadan da güzel film çekilebileceği artık anlaşılır umarım.
Z

@zbzvadie_glalon

13 yıl önce

8 / 10

hadi bakalım. bir zamanlar anadolu'da böyle bir olay yaşandı ve zaman çizelgesi üzerinde farklı varyasyonlarla yaşanmaya devam edecek. küçük bir kıvılcım büyük yangına yol açtı. ufacık damla kocaman dalgalar meydana getirdi. burnumdan soluk verdiğimde kan kokusu duyuyorum ama kan görmedim gene de bir iç kanama ihtimali var mıdır? belki vardır.

filmin falsoları bana göre; bir kere odak noktasını kaçırmış veya birkaç farklı odak noktası var. yeterince çarpmıyor, izleyiciye çok fazla şey bırakıyor. çok iyi oyunculuklar - gerçek atmosfer - sanatsal görüntü bunları tolere ediyor, ama neticede bana göre çiğ bir film. akışta boşluklar var ben çok fazla hissettim, senaryo önemli değil ama akışta boşluklar var. madem tarkovski seviyorsun filme biraz soğan kat yazmıştım, yani biraz şiir, katmış ama uymamış oraya. çok çiğ kalmış o dörtlük orda. yani bir şiir katıyorsan filmin en azından bir katmanını taşıması gerekir, bu şiir süs bile olamamış. fazla heterojen kalmış orda, eğreti durmuş. yüze bu
... Devamı
hadi bakalım. bir zamanlar anadolu'da böyle bir olay yaşandı ve zaman çizelgesi üzerinde farklı varyasyonlarla yaşanmaya devam edecek. küçük bir kıvılcım büyük yangına yol açtı. ufacık damla kocaman dalgalar meydana getirdi. burnumdan soluk verdiğimde kan kokusu duyuyorum ama kan görmedim gene de bir iç kanama ihtimali var mıdır? belki vardır.

filmin falsoları bana göre; bir kere odak noktasını kaçırmış veya birkaç farklı odak noktası var. yeterince çarpmıyor, izleyiciye çok fazla şey bırakıyor. çok iyi oyunculuklar - gerçek atmosfer - sanatsal görüntü bunları tolere ediyor, ama neticede bana göre çiğ bir film. akışta boşluklar var ben çok fazla hissettim, senaryo önemli değil ama akışta boşluklar var. madem tarkovski seviyorsun filme biraz soğan kat yazmıştım, yani biraz şiir, katmış ama uymamış oraya. çok çiğ kalmış o dörtlük orda. yani bir şiir katıyorsan filmin en azından bir katmanını taşıması gerekir, bu şiir süs bile olamamış. fazla heterojen kalmış orda, eğreti durmuş. yüze bulaşan çamur, yüze bulaşan kan vs. diğer kısma uymuyor. karanlıktaki düğüm güneş açınca çözülüyor, karakterlerin kendi içlerindeki düğümler gevşiyor. ha homojen olması için ne yapılacak, ya taxidermia gibi tamamen sembolik ve düz anlatımla iki katmanlı yapacaksın, ya da öykündüğün stalker gibi tamamen sanatsal tek katmanlı ama bol dumanlı homojen yapacaksın. metaforu göze sokmayacaksın. bu film çok katmanlı, üç maymun'da da vardı aynı sorun. uzak'ta pek yoktu mesela.

karakterler basit. savcı kendi karısının intiharını bile anlayamamış ki başkalarının adaletini sağlayacak. sosyal mesaj. şiir okuyan doktora şöför diyor ki "bizi canlı canlı gömdün be doktor". ve otopside maktülün canlı canlı gömüldüğü anlaşılıyor, doktor bunu saklama ihtiyacı hissediyor, zaten doktorun kendisi gizli hasta. acaba katil dolaylı yoldan doktor mu? yüze bulaşan kan ve fazla alındığında öldüren ilaç yoluyla sosyal mesaj "doktorlar insanları ilaçlarla öldürüyor" doktor ölünün eşine çok takılıyor, polisin dediği "her işin altından bir kadın meselesi çıkıyor" çınlıyor. veya doktor suça ortak olan mı? katli paylaşan mı? bunlar basit, gündelik metaforlar nbc! filmin totalde güzel, ama öykünme çok dikkat çekiyor. masaya hala sağlam bir yumruk indiremedin.
J

@jeffreygoines

13 yıl önce

filmi bugün itibariyle izledim ve çok beğendim izlediğim ilk nuri bilge ceylan filmi diğer filmlerini izlemediğim için herhangi bir kıyas yapamayacağım ancak şunu söyleyebilirimki şu filmi izleyip "oscarlık film değil yeaa" "aday falan olamaz oscara" tarzı tepki veren hayatlarında bir filmin alacağı en büyük ödülün oscar olduğunu düşünen insanlar bu filmi izlemesin bence.Bunuel ustanında dediği gibi "Nothing would disgust me more morally than winning an Oscar." .
O

@oksal

13 yıl önce

biri bu adama film müziği diye birşey olduğundan hatta bunun için oscar verildiğinden bahsetse çok iyi olur. film boyunca tekerlek sesi dinlemekte bir hal oldum.
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL