2001: Uzay Macerası Yorumları

2001: Uzay Macerası filmi detayları

C

@cmlnm

13 yıl önce

10 / 10

Apple'ın Ipad'ine ilham verildiği Wikipedia'da yazıyor. Bilemiyorum, yalnız HAL gibisini zor yaparlar.
Z

@zivistan47

14 yıl önce

film çekildiği zaman göre kendisin aşmış ve o dönem itibariyle şimdiyi yakalayan öngörülerde bulunmuştur. filmi izlerken insan yakın dönemde çekilimş bir film zannedebilir. zira kullanılan teknoloji bugünkine epey yakın. filmin en büyük özelliklerinden biri görsel ve metafor zenginliği... evet uzun bir film ve bazen sıkıcı da olabiliyor lakin çekildiği dönemden epey ileride
E

@efenndisiz

14 yıl önce

10 / 10

öncelikle filmin aykırı olduğunu söylemeliyim. sıkıcı gelebileceki fazla uzatılmış sahnelere klasik müzik ekleyerek, en azından bana göre, muhteşem sahneler elde edilmiş. filmin içeriği konusunda ilk bakışta pek bir şey göremesenizde alt anlamları incelediğinizde ortaya nasıl bir şaheser çıktığını farkedeceksiniz. bundan sonra yazacaklarım filmin içeriğinin kendi yorumumla anlatımı şeklindedir. filmi izledikten sonra okumanızı tavsiye ederim. dediğim gibi kendi yorumum olduğu için bir doğruluğu yoktur. zaten filmin en büyük özelliği sahnelerin herkes tarafından değişik şekilde yorumlanabilmesidir. çok uzun olsa da filmi izledikten sonra sıkılmadan okuyabileceğinizin garantisini veririm.

* olayı monolit'ten başlayarak incelemek gerek. film tam olarak insanlığın oluşumuna kadar inemese de monolit'in atalarımıza cesaret ve merak yetisini verdiğini görürüz. bu yetiler sonucunda zeka kavramı ortaya çıkar. monolit insanlara zeka'nın tanrı tarafından
... Devamı
öncelikle filmin aykırı olduğunu söylemeliyim. sıkıcı gelebileceki fazla uzatılmış sahnelere klasik müzik ekleyerek, en azından bana göre, muhteşem sahneler elde edilmiş. filmin içeriği konusunda ilk bakışta pek bir şey göremesenizde alt anlamları incelediğinizde ortaya nasıl bir şaheser çıktığını farkedeceksiniz. bundan sonra yazacaklarım filmin içeriğinin kendi yorumumla anlatımı şeklindedir. filmi izledikten sonra okumanızı tavsiye ederim. dediğim gibi kendi yorumum olduğu için bir doğruluğu yoktur. zaten filmin en büyük özelliği sahnelerin herkes tarafından değişik şekilde yorumlanabilmesidir. çok uzun olsa da filmi izledikten sonra sıkılmadan okuyabileceğinizin garantisini veririm.

* olayı monolit'ten başlayarak incelemek gerek. film tam olarak insanlığın oluşumuna kadar inemese de monolit'in atalarımıza cesaret ve merak yetisini verdiğini görürüz. bu yetiler sonucunda zeka kavramı ortaya çıkar. monolit insanlara zeka'nın tanrı tarafından verilmediğini göstermektedir. zeka yetisine kavuşan atalarımız kemiği savaşmak için kullanmaya başlar. işte tam burada belki de çekilebilecek en güzel sahne meydana çıkmıştır. kemiğin fırlatıldığı sahne tüm medeniyetin oluşumunu 7 saniyede anlatarak kubrick'in artık aştığını göstermiştir bize. ateşi, barutu, silahları göstermeden atalarımızın ilk olarak kullandıkları aletten uzay gemisine geçmesi muhteşem değil de nedir?

*profesörün hal ve hareketlerinden uzay yolculuğunun artık tamamen basitleştiğini, kadıköy-taksim arası otobüs yolculukları kadar normalmiş gibi gösterildiğini farkedebiliriz. profesörün uzay gemisinde cebinden düşen kalemi kontrol edememesi, uzaya göre tuvalet terbiyesi öğrenmesi, insanlığın uzayda tekrar bebekleşmeye başlmasını gösterir. *ay'a geçtiğimizde orda da bir monolit olduğunu görürüz. bu ilk monolit ile aynı yerden gelmektedir. insanlığın 4.5 milyon yıl sonra ay'a çıktığındaki halini görebilmek için aynı güç tarafından gönderilmiştir. bu noktada farkedilmesi gereken aya çıkan insanların da atalarımızında monolit'e cesaret ve merakla yaklaştıklarıdır.

*daha sonra başrol diyebileceğimiz HAL9000 çıkar karşımıza. HAL9000 son teknoloji ürünü bir bilgisayardır. HAL9000 uzay gemisindeki insanların sıkıcı ve kendisini tamir etmekten başka bir işe yaramadığını farkeder. kusursuz olan HAL9000 sistemde hata olduğuna dair uyarı verir. insanlar hata olmadığını farkedip HAL9000'i affeder. HAL9000 tekrar hata verip sistemi bozar ancak bu sefer insanlar bunu farkeder ve HAL9000'i kapatmaya karar verir. bunun farkına vardan HAL900 insanlarla oynamaya başlar. (frank ve dave'in HAL9000'i kapatmaya karar verdikleri sahnede HAL9000 dudak okuyarak kapatılacağını anlar. o dönem kimse böyle bir bilgisayarın mümkün olmadığını söylemiş. ancak ilerleyen yıllarda dudak okuyabilen bir bilgisayar geliştirilmiştir.) HAL9000'in frank'ı öldürdüğü sahnede yaklaşık 4 dakika sadece uzayın sessizliğinde nefes alıp verişleri dinleriz. bu insanın en temel ihtiyacına yapılan vurgudur. ayrıca insan zekasının ürettiği HAL9000'in zekasının artık bir insan gibi işlediğini farkederiz. bu da en başta söylediğim insanoğluna zekanın tanrı tarafından değil bir dış güç tarafından verildiğini doğrular niteliktedir. dave'i öldürmek için içeri almayan HAL9000 herşeyi hesaplamasına rağmen bir şeyi unutuyor. o da insan cesaretidir. dave tüm riske rağmen solunum cihazı olmadan içeri girmeye çalışıyor. dave HAL9000'in belleğini silmeye başlıyor. burada HAL9000'in kendini kapatmaması için dave'e yalvardığını görüyoruz.. hatta öyle yalvarıyor ki insanlık belirtileri olarak algılayabiliriz bunları. peki dave HAL9000'i neyle kapatıyor? teknolojinin geldiği son nokta dave tarafından bir adet tornavidayla kapatılıyor.

*HAL9000 kapatıldıktan sonra dave yani insanoğlu uzayda yalnız kalıyor. bu yalnızlıkla beraber artık varış yerine de yaklaşıyor. sonra iki monolit'ten de çok daha büyük bir monolit görüyoruz. dave tüm cesaretini kullanarak o monolit'e gidiyor ve hop! dave çok hızlı bir yolcuktan sonra artık eski dave değil. dave hatta normal uzayda bile değil, 3 boyut kavramı kalmıyor. dave artık 4 boyutlu zamann içerisinde, zaman oluyor. düşünce hızından daha hızlı hareket edebilen, ışık hızına ulaşıyor. artık dave bir odanın içersine giriyor. bu oda 4 boyutu temsil ediyor. önce şimdiki kendisine bakıyor daha sonra ise başka kendisine bakmak zorunda; yaşlılığına. ve dave, yani insanoğlunun artık en korktuğu en büyük şeyle yani ölümle yüzleşmesi gerekiyor. dave bu noktada ölümle yüzleşiyoır. son yemeğinde şarabı döküyor ve kadeh parçalanıyor. burada kadehin parçalanmasına rağmen şarabın hala orada olduğunu görüyoruz. bu beden-ruh ilişkisine bir göndermedir. dave daha sonra kendi ölümünü görüyor. ve ölümden sonra yeniden doğuşa tanık oluyoruz. nietzsche'nin übermensch'ini de içinde bulunduran metaforlara tanık oluyoruz bu noktada.
E

@ephesos

14 yıl önce

8.3 / 10

opera gibi film, tek farkı biraz sessiz olması sanırım. bilimkurgunun içine felsefi ögelerin bu kadar güzel serpiştirildiği bir başka film yoktur belki de. kitabının da okunmasını öneriyorum.
S

@surion

14 yıl önce

8.9 / 10

harika bir film. özellikle alt anlamlar ve anlamlar çerçevesinde "uzun uzun sündürülmüş" sahnelerine rağmen mükemmel.

www.kubrick2001.com o kontrol edilmesi şiddetle tavsiye edilir.

@s1r

14 yıl önce

bir kubrick hayranı olarak şunu söyleyebilirim, çekildiği yıl itibariyle görsel açıdan zamanının ötesinde bir film. ama filmde bundan ötesi de yok.
T

@turan_sert

14 yıl önce

9 / 10

Filmi izledim. Çekildiği yıl düşünülürse alkışı hakeder. Ele aldığı temaları ise çözmüyor ve insanlığın nasıl nerede ne zaman başladık sorularını yanıtsız bırakıyor. Yine de ilginçti.

@foolmood

14 yıl önce

7 / 10

gereğinden fazla ilgi ve takdir görmüş bir film bana göre.herkes tarihine vurgu yapıp çağının üstünde bir anlayışta ve görsellikte çekilmiş diyor ya.kardeşim bunu sağlayan para para başka bişey değil,öyle yaratıcı bir fikre de rastlamadım ayrıca.100 yıl öncesinin jules vernesinden daha yaratıcı ve özgün fikirler çıkmıştı zaten.mükemmelliyetçi yönetmenin hatırına oturup izledim ve izlerken de sıkıntıdan patladım.dürüst olun biraz.kubrick diye gördügümüzü söyleyemeyecek miyiz yani.cık cık hayret yaa.
O

@oksal

14 yıl önce

Bir sinema klasiği. Böyle olması için sayısız sebep var. Ancak filmi izleyecek herkez kendini sıkılmaya hazırlasın özellikle klasik müzik sevmiyorsanız. Filmi izlerken filmin uzunluğunu sürekli hatırlıyorsunuz. Ancak cesaretinizi toplayın ve izleyin. Ben filme ayırdığımdan daha fazla süreyi sahnelerin ve metaforların anlamlarını bulmaya harcıyorum. Film efektler olarak biraz eski moda ancak 1968 yapımı bir film için çağının ötesinde.
B

@basak

15 yıl önce

10 / 10

harika bir film kesinlikle..1968 de çekildiğine inanamyrm..son bölümde odada insanın kendi ölümüyle yüzleşmesi..gerçkten dogru insan'ın son yemeği

Şimdi anlıyor musun, insanoğlu?

Evrimin yarattığın teknolojiye öyle çok bağlı ki...

Teknoloji neredeyse senin yerini aldı...

ve sonunda seni yoketmeye çalıştı.

şimdi,aletlerin olmadan, bedenin ölüme yakınken

senden geriye ne kaldı?

(http://www.kubrick2001.com/)

hiçbir şey..bu film güncellliğini koruyor şimdide gerçkten insan teknolji olmadan yaşayamaz hale geldi..hangimiz bilgsyr olmadn yaşayabilirz..doğadan uzaklştk ve başa dönyrz yani ölüyrz daha fazla yazamayacğım
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL