Büyük Diktatör Yorumları

Büyük Diktatör filmi detayları

@donna_giovanni

12 yıl önce

9.4 / 10

ben bir lise öğretmeni olsaydım öğrencilerimi bu filmi izlemeden mezun etmezdim. İster bu filmden gerçekten bir "fikir" kapsın, ister Dünya Savaşı gibi dev bir dram nasıl mizahla anlatılır bunu görsün, isterse sadece komik adamın haline tavrına gülsün, ister savaşı gücü ve insanlığı sorgulasın, isterse bir sinema dahisini tanımasına vesile olsun, isterse 60-70 yıl öncesinin sinamasına bir örnek olarak alıp hem eş zamanlılarıyla hem bugünün bazı paçavralarıyla karşılaştırma şansı bulsun.. neresinden tutarsak tutalım genç bir insan için bu kadar çeşitli kazanım sağlayabilecek başka bir film benim aklıma gelmiyor.

@deranged0

12 yıl önce

hannah beni duyuyor musun?

nerede olursan ol, başını kaldırıp bak! bak,hannah.

bulutlar dağılıyor! güneş çıkıyor! karanlıktan aydınlığa çıkıyoruz!

yeni bir dünyanın eşiğindeyiz. insanların nefretten ve gaddarlıktan arındığı yepyeni bir dünyaya yaklaşıyoruz.

başını kaldırıp bak. hannah!

insan ruhu kanatlandı ve uçmaya başladı artık. gökkuşağına doğru uçuyor, umut ışığına doğru uçuyor.

başını kaldırıp bir bak hannah!

yukarı bak!

@raphalleon

13 yıl önce

8.5 / 10

Tamamiyle bir komedi filmi olarak görürseniz büyük saygısızlık yapmış oluruz bu filme karşı. Filmin vermek istediği mesajlar inanılmaz güzel. Film öyle bir film ki sanki komedi parçacıklarının varolduğu bir yemek gibi. Yemeğin anamaddesi de verilmek istenen mesajlardır ki köleliğe,zulme,diktatörlüğe tam bir haykırış ve insanlar arasındaki farkları gözetmeksizin çekilmiş ve bu farklılıkların değil "insanlığın" önemli olduğunu gözümüze gözümüze vurmuş bir şaheserdir The Great Dictator. Charlie Chaplin,huzur içinde yat üstad.

@barine

13 yıl önce

10 / 10

muhteşem bir film. son sahnedeki büyük konuşmaya kadar tıstıstıs diye burnumdan güle güle bi hal oldum. son sahne zaten izlediğim bütün filmler içinde en etkileyici sahne olabilir. chaplin'nin önünde yerlere kadar eğiliyorum. bu kadar güçlü bir mizah, ve ona dayandırdığı cesur eleştiri... her şeyiyle sinema tarihinin en iyilerinden.

@alone

14 yıl önce

10 / 10

Daha iyisi aradan 71 sene geçmesine rağmen yapılamamıştır.. 10/10

@babelfish

16 yıl önce

10 / 10

normalde filmlerinde diyalogların, filmin teatralitesini ve vermek istediği mesajları hafiflettiğini savunan Chaplin, bu filminde bir istisna gösterir ve uzun meşhur tiradıyla muhteşem bir mesaj verir.. her ne kadar puan durumunda "modern zamanlar" daha ileride olsa da, bu film kanımca daha etkileyici ve başarılıdır..



o meşhur tiradı koymazsak da olmaz:



"Özür dilerim, ama ben bir imparator olmak istemiyorum. Bu benim işim değil. Ben, kimseyi yenmek veya yönetmek istemiyorum. Ben, mümkünse herkese yardım etmeliyim: musevi, musevi olmayan, siyah veya beyaz olana. Hepimiz birbirimize yardım etmek isteriz. Bu insanlığın getirdiği bir olay. Birbirimizin perişanlığıyla değil, mutluluğunu görmek-yaşamak isteriz. birbirimizden nefret etmeyi ve küçük görmeyi de istemeyiz. bu dünyada herkes için bir yer var ve dünya hepimizi geçindirecek kadar zengin. Hayat yolu özgür ve mutlu olabilir, ama biz bu yolu kaybettik. hırs insan ruhunu zehirledi, dünyada nefretle dolu barikatlar kurdu, kan dö
... Devamı
normalde filmlerinde diyalogların, filmin teatralitesini ve vermek istediği mesajları hafiflettiğini savunan Chaplin, bu filminde bir istisna gösterir ve uzun meşhur tiradıyla muhteşem bir mesaj verir.. her ne kadar puan durumunda "modern zamanlar" daha ileride olsa da, bu film kanımca daha etkileyici ve başarılıdır..



o meşhur tiradı koymazsak da olmaz:



"Özür dilerim, ama ben bir imparator olmak istemiyorum. Bu benim işim değil. Ben, kimseyi yenmek veya yönetmek istemiyorum. Ben, mümkünse herkese yardım etmeliyim: musevi, musevi olmayan, siyah veya beyaz olana. Hepimiz birbirimize yardım etmek isteriz. Bu insanlığın getirdiği bir olay. Birbirimizin perişanlığıyla değil, mutluluğunu görmek-yaşamak isteriz. birbirimizden nefret etmeyi ve küçük görmeyi de istemeyiz. bu dünyada herkes için bir yer var ve dünya hepimizi geçindirecek kadar zengin. Hayat yolu özgür ve mutlu olabilir, ama biz bu yolu kaybettik. hırs insan ruhunu zehirledi, dünyada nefretle dolu barikatlar kurdu, kan dökme ve acının içine sürükledi. Hızımızı artırdık ama kendimizi kilitledik. bize zenginliği veren mekanizma, bizi isteklerin içinde bıraktı. Bilgimiz bizi alaycı, zekamız sert ve kırıcı yaptı. Çok düşündük ama az hissettik. Makinelerden çok insanlığa ihtiyacımız var, zekadan çok da iyilik ve kibarlığa. Bunlar olmadan hayat vahşi olur ve bizler de kayboluruz. Uçak ve radyo bizi daha çok biraraya getirdi. Bu buluşlar insanlığın iyiliği, evrensel kardeşliği ve birliği içindi. Şimdi bile benim sesim bütün dünyada suçsuz yere hapse atılmış ve işkence görmüşlerden, sistemin kurbanlarına ve ümitsiz insanlara kadar milyonlara ulaşıyor.



Beni duyanlara sesleniyorum, ümitsizliğe kapılmayın. üzerimizdeki bu acı, insanlığın ilerlemesinden korkanların hırsı yüzündendir. İnsanların nefreti geçecek, diktatörler ölecek, halktan alınan güç tekrar halka iade edilecektir. insanlar ölmeye devam ettikçe, özgürlük hiçbir zaman yokolmayacak. Askerler! Kendinizi köleleştiren, küçümseyen, ne yapmanızı ne hissetmenizi söyleyenlere vermeyin. Sizi deneyen, sürüymüşsünüz gibi sürenlere, savaş zaiyatı olarak sunanlara karşı koyun. Siz makina ya da hayvan değil, insansınız! İnsanlığın sevgisini yüreğinizde taşıyorsunuz! Nefret etmeyin! Sadece sevmeyen ve normal olmayanlar nefret eder.



Askerler! Kölelik için değil özgürlük için savaşın! Luka'nın 17. kısmında, Tanrı'nın krallığının insanların içinde olduğunu, seçilmiş bir topluluğun değil bütün insanların içinde,arasında olduğunu söylemekte. Makineleri ve mutluluğu yaratacak olanlar da bu insanlardır, özgür ve güzel bir hayatı yaratacakları gibi. O durumda, demokrasi adına bu gücü biz kullanalım. Hepimiz birleşelim. yeni, gençlere çalışma, yaşlılara güvenlik veren bir düzen için savaşalım. Bunların yanında, sertliğin gücü artırdığını söylerler. Yalan söylüyorlar! Bu sözlerini hiçbir zaman tutmayacaklar. Diktatörler kendilerini özgürleştirirken insanları köleleştirirler.



Şimdi biz sözümüzü tutmak için savaşalım. Özgür, sınırları kaldırılmış, açgözlülük, nefret ve şiddetin olmadığı, dünyayı ilerlemeye, insanlığı da mutluluğa götürecek şeyler için savaşalım. Askerler, demokrasi adına, hepimiz birleşelim!"

@hamlet

16 yıl önce

9.5 / 10

charlie chaplin filmde diktatöre fütursuzca orta parmağını göstermektedir. sinema tarihinin mihenk taşından biridir.
M

@mesmecon

16 yıl önce

Adolf Hitler\’le aynı gün dünyaya gelen Charles Chaplin\’in 2. Dünya Savaşı sürerken çektiği belki de sinema tarihinin en eleştirel filmi. Kuşkusuz o yıllarda dünyanın en güçlü lideri olan Hitler\’i izleyiciyi gülme krizine sokacak kadar komik; onun diktatörlüğünü yerin dibine sokacak kadar da zeki ve alaycı anlatan bu film tam anlamıyla bir başyapıt.
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL