Ekim Yorumları

Ekim filmi detayları

Z

@zeynep1972

16 yıl önce

Sergei Eisenstein, 1917 Sovyet Devrimi'nin 10 gününü anlatır Ekim. Ekim Devrimi'nin 10. Yıldönümü için bir film çekmekle görevlendirilen Eisenstein'a büyük bir bütçe, 10000'in üzerinde figüran ve tüm Leningrad kentini kullanma yetkisi verildi. Görgü tanıklarından, belgesel filmlerden ve John Reed'in Dünyayı Sarsan 10 Gün isimli kitabından yararlanan Eisenstein özgün mekanlarda, Kızıl Ordu ve Kızıl Donanma askerlerini kullanarak ve Lenin'e çok benzeyen bir işçiye Lenin rolünü vererek belgesele yakın bir film çekti. 1 Mayıs 1927'de yapılan gösteriler, 1917'nin bayrak ve flamalarıyla gerçekleştirilerek filme alındı. Çekimler bittikten sonra Eisenstein, gözden düşmüş olan Troçki'nin yer aldığı tüm sahneleri filmden çıkarmak zorunda bırakıldı. Bu sahnelerin çıkarılması ve karmaşık kurgu işlemleri nedeniyle film kutlama törenlerine yetiştirilemedi ve ilk kez 1928'de gösterilebildi. Devrim, filmde o kadar gerçekçi bir şekilde görüntülenmişti ki Ekim'in bazı sahneleri belgesellerde kullanıldı,
... Devamı
Sergei Eisenstein, 1917 Sovyet Devrimi'nin 10 gününü anlatır Ekim. Ekim Devrimi'nin 10. Yıldönümü için bir film çekmekle görevlendirilen Eisenstein'a büyük bir bütçe, 10000'in üzerinde figüran ve tüm Leningrad kentini kullanma yetkisi verildi. Görgü tanıklarından, belgesel filmlerden ve John Reed'in Dünyayı Sarsan 10 Gün isimli kitabından yararlanan Eisenstein özgün mekanlarda, Kızıl Ordu ve Kızıl Donanma askerlerini kullanarak ve Lenin'e çok benzeyen bir işçiye Lenin rolünü vererek belgesele yakın bir film çekti. 1 Mayıs 1927'de yapılan gösteriler, 1917'nin bayrak ve flamalarıyla gerçekleştirilerek filme alındı. Çekimler bittikten sonra Eisenstein, gözden düşmüş olan Troçki'nin yer aldığı tüm sahneleri filmden çıkarmak zorunda bırakıldı. Bu sahnelerin çıkarılması ve karmaşık kurgu işlemleri nedeniyle film kutlama törenlerine yetiştirilemedi ve ilk kez 1928'de gösterilebildi. Devrim, filmde o kadar gerçekçi bir şekilde görüntülenmişti ki Ekim'in bazı sahneleri belgesellerde kullanıldı, filmden fotoğraflar Devrim Müzesi'nde devrim sırasında çekilmiş gerçek fotoğraflar olarak uzun yıllar boyunca sergilendi.

1926 yılında yapmış olduğu "ronenosets potyomkin" filminin tanıtımı için Almanya'ya yola çıkarken "ümit vaat eden" bir yönetmen sıfatynda olan Eisenstein tanıtım sonrası döndüğünde kültürel bir superstar olarak anılmaya başlanmıştı. O dönemde bolşevik zaferin onuncu yıldönümünü kutlama hazırlıkları çerçevesinde çar'ın tahttan indirilmesinden, lenin ve yandaşlarının ilk zaferine kadar uzanan zaman diliminin beyazperdeye taşınması konulu zorlu bir film projesini hevesle kabul etti.

Hiçbir masraftan kaçınılmayan projede büyük kalabalık sahneler ayarlandı, gereken zamanlarda rahat çalışabilmesi için trafik yönleri bile değiştirildi ağır bir çalışma temposunun ardından film tam beklendiği tarihte hazır oldu fakat çok olumlu eleştiriler almadı. Pekçok kişi tarafından izlenmesi zor ve karışık olarak nitelendirilen filmle ilgili eleştiriler arasında lenin'e az yer verildiği ve yönetmenin kurguyu tekrar yapması gerektiğini söyleyenler bile çıktı.

Sinemanın potansiyeline sınırsız bir inanç besleyen ve konuyla ilgili sınırsız bilgi sahibi olan Eisenstein tartışmasız sinemanın ilk 50 yılına ağırlığını koyan şahsiyetti. Bu film de onun sinema kuram ve uygulamasının en saf, inandırıcı örneğidir. Filmde çar'ın heykelinin devrilmesi, köprünün kaldırılması gibi çok sayıda nefes kesici sekans yakalayabilmek mümkün.
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL