8.2

428 OY
PUAN VER
5

Imdb: 8.5 (259.186 OY)

KONUSU
Charlie Chaplin’in bir makina işçisini canlandırdığı filmde, işçinin makinayla olan garip ilişkisine tanık olan patronu onu tedavi görmesi için bir hastaneye yatırır. Hastaneden çıktıktan sonra komünist göstericilerin arasına karışarak yanlışlıkla komünist zannedilir. Hapsi boylayan karakterimiz, bi ... Devamı
Charlie Chaplin’in bir makina işçisini canlandırdığı filmde, işçinin makinayla olan garip ilişkisine tanık olan patronu onu tedavi görmesi için bir hastaneye yatırır. Hastaneden çıktıktan sonra komünist göstericilerin arasına karışarak yanlışlıkla komünist zannedilir. Hapsi boylayan karakterimiz, bir yolunu bulup hapisten kaçtıktan sonra da başına bir dizi olay gelecektir.
Charlie Chaplin’in, arada ses efektleri bulunsa da, son sessiz filmi olma özelliğini taşıyan film Modern Zamanlar, modern topluma ve makina çağına getirdiği yerinde eleştirilerle halen güncelliğini koruyan klasik bir yapıt.

YORUM YAZ

SPOILER

POPÜLER YORUMLAR

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@ibrahimguney45

2 yıl önce

10 / 10

Gelmiş geçmiş en iyi filmlerden bir tanesidir bence yılda bir defa izlenmesi gerek. Konuşmadan da birşeyler anlatılabileceğini gösteren bu film günümüzdeki birçok filmden kat kat daha iyi. Sistem eleştirisini öyle bir işlemiş ki mükemmel.

@filmist

2 yıl önce

8.3 / 10

Bundan 5-10 sene önceki filmlerinde espri ve komedi anlayışı değiştiği için güldüremezken 1936 yapımı bir filmin bugün bile güldürebilmesi ne kadar büyük ve kaliteli bir film olduğunu gösteriyor.Üstelik bunu sessiz bir şekilde yapması çıtayı daha da yükseltiyor.Daha da üstünü söyleyeyim iş sektörü ve özellikle sanayi ve insanların giderek makineleşmesini o dönemden bile nokta atışı ile anlatması bence mükemmel bir olay.Ve bugüne kadar en ufak yol alınamamış olması ve hala filmdeki gibi bir işleyişin olması da acınası bir gerçek.
Kısaca anlatmak gerekirse Chaplin yapmış bize de izlemek ve şaşırmak düşer.

@samsaara

3 yıl önce

9.1 / 10

Sonunda ilk Charlie Chaplin filmimi izledim. Uzun bir süre onun filmlerinden devam etmeye karar verdim. Filmin üzerinden neredeyse 80 yıl geçmiş fakat bence halen seyircisini güldürebiliyor düşündürtebiliyor. 80 yılda pek de bir şey değişmemiş dedirtti maalesef. Gönül isterdi ki bak görüyor musun eskiden çalışma şartları ne kadar kötüymüş bla bla demek fakat maalesef çok fazla halen bir değişiklik olmamış. Bu değişikliğin olmaması hangi düşünce biçiminin (!) suçu?

@hrarchon

4 yıl önce

Charlie Chaplin’in Sanayi Devrimi’ne karşı yaptığı en büyük eleştiridir zannımca bu film. Makinelerle olan mücadele sahneleri çok güldürür.

@didemkalayci

5 yıl önce

Simgesel anlatımı çok güçlü üstüne bir şey yazılmasına bile gerek yok. Bazı filmler kendini anlatır

@princhard

9 yıl önce

Elalem biliyor madem, biz de bilek. Ben de yeni öğrendim.

Luc ve Jean-Pierre Dardenne kardeşler, zamanında, aşağıdaki resmin, kapitalizmin çarkları arasında ezilen işçi olarak görülebileceği gibi, Kameranın içindeki mekanizmalarda yol alan film şeridi olarak da yorumlanabileceğini söylemişler de sanat camiası biz nasıl oldu da onca sene bunu düşünemedik diye küçük dilini yutmuş. O zamanlar dijital kamera da yok. Chaplin zamanında söylememiş bu numarayı tabii ki. İzleyiciler kendileri bulsunlar istemiş ama ancak aradan onlarca yıl geçtikten sonra, bu iki kardeş tarafından, farklı bir gözle bakılarak keşfedilip bu şekilde yorumlanabilmiş söz konusu imge. Deha'nın kıymeti geç anlaşılır. Chaplin ise, bu tekil imaj üzerinden; artık Kültür Endüstrisine mi uzanırsınız, Yaratıcı sanatçının teknoloji ile ilişkisi üzerine sosyo-ekonomik çıkarımlar mı yaparsınız, başka sığ ya da derin sularda mı yüzersiniz siz bilirsiniz demiş ve kenara çekilmiş
... Devamı
Elalem biliyor madem, biz de bilek. Ben de yeni öğrendim.

Luc ve Jean-Pierre Dardenne kardeşler, zamanında, aşağıdaki resmin, kapitalizmin çarkları arasında ezilen işçi olarak görülebileceği gibi, Kameranın içindeki mekanizmalarda yol alan film şeridi olarak da yorumlanabileceğini söylemişler de sanat camiası biz nasıl oldu da onca sene bunu düşünemedik diye küçük dilini yutmuş. O zamanlar dijital kamera da yok. Chaplin zamanında söylememiş bu numarayı tabii ki. İzleyiciler kendileri bulsunlar istemiş ama ancak aradan onlarca yıl geçtikten sonra, bu iki kardeş tarafından, farklı bir gözle bakılarak keşfedilip bu şekilde yorumlanabilmiş söz konusu imge. Deha'nın kıymeti geç anlaşılır. Chaplin ise, bu tekil imaj üzerinden; artık Kültür Endüstrisine mi uzanırsınız, Yaratıcı sanatçının teknoloji ile ilişkisi üzerine sosyo-ekonomik çıkarımlar mı yaparsınız, başka sığ ya da derin sularda mı yüzersiniz siz bilirsiniz demiş ve kenara çekilmiş sanki. Madeninde hala rezerv var Sevgili Şarlo.

Godard ne demişti : " ce n'est pas une image juste c'est juste une image " ( Bu bir doğru imge değil, bu sadece bir imge ) Çünkü imge kancıktır. İhanet eder. Aha ha...

https://www.youtube.com/watch?v=ANXGJe6i3G8

( Link'de 2:26 )

Ayrıca, Link'deki sekans'ı incelersek, tüm bu üretim sürecinin, bir filmin çekilebilmesi için harcanan insan emeğinin metaforu olduğunu da görebiliriz. Film çekildikçe, emekçilerin üretimlerini film şeridi üzerine adeta kazımalarının temsili olarak da düşünebiliriz. Modern Zamanlar'da, film olarak, kendi kendine referans veren Postmodern bir Über-Metafor. ( Daha Postmodernizm falan yok piyasada! Toynbee, anca 1939'da ciddi ciddi bahsetmeye başlamıştı bundan! ) Ekran'daki Büyük Birader de, filmin zamanında yetişmesi için baskı kuran Hollywood yapımcısı olmasın sakın! Montaj hattı zorla hızlandırıldığı anda filmin temposu da hızlanmıyor mu? ( O zaman daha Büyük Birader de yoktu! Yazılmamıştı ki henüz! ) Ağlamak istiyorum sayın seyirciler ama bi gülme geliyo.

@pengvn

10 yıl önce

10 / 10

chaplin’in bu filmde söyleyip dans ettiği şarkı (var mı bi ismi bilmiyorum) bana göre bir meydan okumadır... çünkü yıllardan 1936’dır yani ilk sesli film olan ’the jazz singer’ın üstürden (1927-1936) dokuz sene geçmiştir. zaten filmlerin sesli çeklimeye başlanmasıyla chaplin de eleştirilir olmuştur ’neden hala sessiz filmler çekiyorsun yeaa" diyerek.. bu yeni teknolojik bişe çıkınca eskisini itin götüne sokma hadisesi bugün bizlerin de sıklıkla yaptığı bişeydir.. yeni telefon çıkınca hemen saldıranlarla "tiyatro ölmüş bi sanat yeaa" diyenler aynı insanlardır mesela..

oysaki chaplin kendi tipi TRAMP’in ( biz şarlo diyoruz) konuşursa sıradanlaşacağını savunmaktadır... neyse işte modern times’ta minik bi iki söz ( patro’nun tuvalette monitörden belirmesi) vardır ama chaplin henüz konuşmamıştır.. yani şarkı sahnesi, dünyanın ilk defa TRAMP’ in ağzından söz duyacağı andır.. sahneyi anlatmaya gerek var mı bilmiyorum, yorumu buraya kadar okud
... Devamı
chaplin’in bu filmde söyleyip dans ettiği şarkı (var mı bi ismi bilmiyorum) bana göre bir meydan okumadır... çünkü yıllardan 1936’dır yani ilk sesli film olan ’the jazz singer’ın üstürden (1927-1936) dokuz sene geçmiştir. zaten filmlerin sesli çeklimeye başlanmasıyla chaplin de eleştirilir olmuştur ’neden hala sessiz filmler çekiyorsun yeaa" diyerek.. bu yeni teknolojik bişe çıkınca eskisini itin götüne sokma hadisesi bugün bizlerin de sıklıkla yaptığı bişeydir.. yeni telefon çıkınca hemen saldıranlarla "tiyatro ölmüş bi sanat yeaa" diyenler aynı insanlardır mesela..

oysaki chaplin kendi tipi TRAMP’in ( biz şarlo diyoruz) konuşursa sıradanlaşacağını savunmaktadır... neyse işte modern times’ta minik bi iki söz ( patro’nun tuvalette monitörden belirmesi) vardır ama chaplin henüz konuşmamıştır.. yani şarkı sahnesi, dünyanın ilk defa TRAMP’ in ağzından söz duyacağı andır.. sahneyi anlatmaya gerek var mı bilmiyorum, yorumu buraya kadar okuduysanız zaten filmi izlemişsiniz demektir, tramp SÖZLERİ UNUTTUĞU İÇİN şarkının sözlerini manşetine yazar sonra onlar kazara kolundan fırlar, (dahice yahu), ve izleyicilerin homurdanmaları yükselmeye başlar.. sesli filmler için homurdanmalardır onlar aslında.. ve TRAMP’in ağzından çıkan ilk sözler tamamen anlamsız, hiçbir dilde karşılığı olmayan sözlerdir (yorumlarda baktım biri italyanca yazmış, değil) fakat PANDOMİMle şarkıda olan biteni anlatmaktadır.. bence de ’ben böyle anlatabiliyorum, benim sanatım budur" demektir.. bu meydan okuma değil de nedir..? di mi efendim?

zaten daha sonra chaplin de dayanamamış heralde TRAMP konoşursa ölür bare hayırlı bi iş için öldüriiim diyerek "GREAT DICTATOR" filminde tramp’i konuşturmuştur.. o da zaten TRAMP’li son filmidir..

@seko

10 yıl önce

Kapitalizmin çarkları arasında hepimiz kayboluyoruz. Charles Chaplin bunu en güzel şekilde anlatmış. Hatta somut yaşantı düzeyine indirmiş ki herkes anlasın diye.

Filmde sıradan insanların hayatı üzerine de yaptığı göndermelere de ayrıca dikkat çekilmeli hepimizin ilk fikri işe girince bir ev almalıyım şeklinde.

Puanım: 8

@otlu_kek

11 yıl önce

8.3 / 10

insan izlerken bu nasıl bir zeka diye hayret ediyor.Gerçekten düşünebildiğim tek şey bu oldu.Büyük bir hayranlık ve kocaman bir gülümsemeyle izledim:)

@jackrai

11 yıl önce

9.5 / 10

Çok tatlı bir film bu :) Bir yerlerden bulup izleyin nolur. Sistemi mizahi bir dille eleştirip seyircinin yüzünü güldürmeyi başarıyor usta.

@airking

11 yıl önce

8.4 / 10

Çok kaliteli.... Ellerine sağlık Charlie Amca.

@evrimpalabiyik

12 yıl önce

Sitedeki ilk yorumum: Döneminin sosyal hayatını hiç sıkmadan anlatan bir film. Mutlaka izlenmeli.

@ozun03

12 yıl önce

9 / 10

Basit gibi görünen ama Charles Chaplin'in kendine has üslubyla oluşturulmuş "doğal", akıp giden bir komedi filmi.Diğer filmlerinde olduğu gibi Modern Times'da da Chaplin boş boş gülmeyin diyor,inceden inceye sosyal mesajlar da veriyor; insanın makinalaşması en akılda kalan olsa gerek... Keyifle izlenen ve tekrar izlenilesi tipik Chaplin filmlerinden...

@ismuta

12 yıl önce

8.8 / 10

Charlie film ilk girişinde bir fabrikada çalışır daha sonra ise bir kobay olarak kullanılıyor yemek makinesine ama sorun çıkıyor daha sonra deliler hastenesine gidiyor tesadüfen salladığı kırmızı bayrak ile komünist görülüyor olaylar bir oradan bir boraya sürüklüyor bizi. İngilizce verilen yazılar ise gayet basit ve anlaşılır. En sevdiğim sahnelerden bir taneside Charlie Chaplin'nin Titina şarkısını söylemesi her ne kadar İtalyanca anlamasamda hoşuma gitti.

@reddr

12 yıl önce

9.2 / 10

Charles Chaplin'in en iyi filmi bence. Güldürü var, konuşma yok. Konu işaretlerle beden diliyle anlatılıyor, sistem eleştirisi derseniz 10 numara. Günümüzdeki sistem eleştirisi tarzı filmlere fark atar diye düşünüyorum, bide bunu eğlendirerek yapıyor. Daha ne olsun?...
SPOILER

Modern Zamanlar filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

Modern Zamanlar filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

Modern Zamanlar filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL