Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi Yorumları

Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi filmi detayları

@ruby

9 yıl önce

Gordugum en guclu belgesel sonlarindan biriydi, muthis bir yapim.

@bcaltuntas

9 yıl önce

dayanaklarını sağlam bir yolla verseydi ya da ne bileyim daha çarpıcı -hani insanların yüzüne soğuk su dökercesine- daha umutlu olurdu.Moore gerçekten yetiştiği topluma göre aykırı işler çıkarıyor fakat bu belgeselde de görüldüğü gibi ''beyler size tüm pisliği anlatacağım ama kesinlikle bizim elimizden bir şey gelmez,olsun siz mal olmayın bilin'' mesajını verdirerek insanları umutsuz bırakmaya çalışıyor gibi.İsteyerek yapmasa bile,böyle bir mesaj da çıkarılmıyor değil hani...
S

@serendipity

12 yıl önce

6 / 10

Moore'un dogru seyleri komplo teorisine kacan bir kurguyla ve populist degerlere hitap etmekle soylemesinin yapimin en buyuk eksikligi oldugunu dusunuyorum. Iyi niyetine ve inandiklarinda ictenligine gercekten inaniyorum ancak olaylara cok bati odakli (Eurocentered- West centered) bakmasi ve dini ve patriotizmi soylediklerini mesrulastirmak icin kullanmasi oldukca igreti olmus ve cok basarili olabilecek bir belgeseli sakat birakmis. Tam guzel bir nokta yakalmisken, can alici bir sonuca varacakken din adamlarini konusturmak ya da gercek adaletin ve esitligin hic bir zaman olmadigi ve ancak yanilsamasi olan Fordist donemi romantize etmek gibi ciddi rahatsiz edici hatalar var. Belgeselin ismi cok heyecanlandirmisti beni ama hayalkirikligiyla bitti. Ancak sunu belirtmeyi borc biliyorum ki icinde yetistigi toplum acisindan oldukca cesur isler yapan ve bu yuzden takdir edilmesi gereken bir insan kendisi.

@ireneee

5 yıl önce

Bu belgesel için yapılacak en doğru yorum olsa gerek

@emcoln

14 yıl önce

2.3 / 10

Müthiş bir hayal kırıklığı ve kızgınlık yaşıyorum şuanda.Hayatımda izlediğim en kötü belgesel olabilir. Kardeşim koca filmde hiç mi bilimsel bilgi, hiç mi biz sıradan insana katacak yeni bir görüş vs olmaz. En azından benim belgesel anlayışımla taban tabana zıt. Adı üstünde belgeselin belli bir altyapısı olması lazım bence. Moore'unsa bütün film boyunca tek yaptığı antikapitalist propoganda. Özellikle filmin başlarında aileleri ağlatıp taraftar çekmek için yaptığı duygu sömürüsü resmen midemi bulandırdı. Zaten aileler trajedi yaşamışlar sen adam gibi anlat ne olduğunu biz anlar üzülürüz zaten, onlara eski videoları seyrettirip ağlatmanın ne lüzumu var. Sonra sözümona belgeselimizde Moore iddasını kanıtlamak için rahiplere başvuruyor. Evet gerçekten de bu konuda tam bir otorite olan rahiplere ihtiyaç var, ekonomistlere falan sormaya gerek yok bu konuyu. Rahiplerin "what would Jesus do?" yaklaşımıyla vardıkları kapitalizmin şeytani olduğu sonucu artık ortada soru işareti bırakmıyor. Ama
... Devamı
Müthiş bir hayal kırıklığı ve kızgınlık yaşıyorum şuanda.Hayatımda izlediğim en kötü belgesel olabilir. Kardeşim koca filmde hiç mi bilimsel bilgi, hiç mi biz sıradan insana katacak yeni bir görüş vs olmaz. En azından benim belgesel anlayışımla taban tabana zıt. Adı üstünde belgeselin belli bir altyapısı olması lazım bence. Moore'unsa bütün film boyunca tek yaptığı antikapitalist propoganda. Özellikle filmin başlarında aileleri ağlatıp taraftar çekmek için yaptığı duygu sömürüsü resmen midemi bulandırdı. Zaten aileler trajedi yaşamışlar sen adam gibi anlat ne olduğunu biz anlar üzülürüz zaten, onlara eski videoları seyrettirip ağlatmanın ne lüzumu var. Sonra sözümona belgeselimizde Moore iddasını kanıtlamak için rahiplere başvuruyor. Evet gerçekten de bu konuda tam bir otorite olan rahiplere ihtiyaç var, ekonomistlere falan sormaya gerek yok bu konuyu. Rahiplerin "what would Jesus do?" yaklaşımıyla vardıkları kapitalizmin şeytani olduğu sonucu artık ortada soru işareti bırakmıyor. Ama Moore bunlarla da yetinmiyor, bu kez ortaya "türev" tarzı bişiler atıyor. (ne olduğunu hatırlamıyorum bile). bunu açıklamaya çalışıp başaramayan 2 ekonomist seyrediyoruz. Bunun üzerine Moore da hiç bişi anlamadığını söyleyerek, bunu yapanların tam birer o.ç. oldukları sonucuna varıyor. (tamam tam olarak böyle demiyor olabilir ama ana fikir bu). Olabilir bu türev olayı dediği gibi şeytani olabilir, bunu yapanlar o.ç. olabilirler ama bunu söylemek için en azından söz konusu olayı anlamamız gerekmez mi? Yalnız ne dolmuşum film hakkında, fazla uzattım. Neyse özete gelirsek demek istediğim filmin belgesel olmadığı ve bence sadece bir propaganda olduğu. Beni yanlış anlamayın, ölümüne bir kapitalizm savunucusu değilim, hatta bir kapitalizm savunucusu bile değilim. Benim karşı olduğum ve sinirlendiğim olay bu konsept. Ne belgesel türüyle ne de bu tarz konularla pek alakam yoktur ama belgesel deyince Zeitgeist gibi insanın kafasını kurcalayacak, yeni bir şeyler söyleyecek bir film bekliyordum, bana "kapitalizm kötüdür" aşılamayan çalışan üstelik bunu yaparken iğrenç yollara başvuran: ağlayan aileler, din vs. bir film değil.

@havlayankuzu

15 yıl önce

9.1 / 10

Moore,yapım süresince, Kapitalizm'in bir şeytan icadı olduğu konusundaki iddiasını umutsuzca kanıtlama peşinde. Bu yolda, Tanrı'dan Demokratlar'a kadar herkesten yardım alıyor.

Ancak, Kapitalizm'den ziyade Amerikan Kapitalizmi eleştirilerinin odak noktası olmuş. Avrupa tipi Kapitalizm bir tür çözüm önerisi gibi sunuluyor ki, Kapitalizm'in doğasını düşününce bu büyük bir ikiyüzlülük. Moore, ülkesini gerçekten seven bir adam. Ömür billah "Sosyalizm" korkusu ile yetiştirilmiş insanlarla dolu bir ülkede içine düştüğü umutsuzluğu anlıyorum. Ama Kapitalizm, küresel çapta bir "problem". Evrensel bir yük ve ne yazık ki, Tanrı da Demokratlar da bu problemin birer parçası.

Moore'un, sanırım anlamadığı şey; Japonya,Almanya,İngiltere vb... ülkelerde çalışan işçilerin yaşam standartlarını yakalamanın maliyetsiz bir iş olmadığı. Bunun da bir maliyeti var ve biz o maliyete "3. Dünya" diyoruz. Bütün bu cilalanan ülkeler, küresel sistemin aktörleri. G-8 ülkeleri ne kadar masumsa Golden Sachs da o kad
... Devamı
Moore,yapım süresince, Kapitalizm'in bir şeytan icadı olduğu konusundaki iddiasını umutsuzca kanıtlama peşinde. Bu yolda, Tanrı'dan Demokratlar'a kadar herkesten yardım alıyor.

Ancak, Kapitalizm'den ziyade Amerikan Kapitalizmi eleştirilerinin odak noktası olmuş. Avrupa tipi Kapitalizm bir tür çözüm önerisi gibi sunuluyor ki, Kapitalizm'in doğasını düşününce bu büyük bir ikiyüzlülük. Moore, ülkesini gerçekten seven bir adam. Ömür billah "Sosyalizm" korkusu ile yetiştirilmiş insanlarla dolu bir ülkede içine düştüğü umutsuzluğu anlıyorum. Ama Kapitalizm, küresel çapta bir "problem". Evrensel bir yük ve ne yazık ki, Tanrı da Demokratlar da bu problemin birer parçası.

Moore'un, sanırım anlamadığı şey; Japonya,Almanya,İngiltere vb... ülkelerde çalışan işçilerin yaşam standartlarını yakalamanın maliyetsiz bir iş olmadığı. Bunun da bir maliyeti var ve biz o maliyete "3. Dünya" diyoruz. Bütün bu cilalanan ülkeler, küresel sistemin aktörleri. G-8 ülkeleri ne kadar masumsa Golden Sachs da o kadar masum. Bunlar birbirlerinin ilacı da değiller ne yazık ki.

Dünya Amerika'nın merkezinde dönmüyor ve onun merkezine de yıkılmayacak. Kapitalist düstur, dünyanın tabutu. Bu Japonya'da da böyle Çin'de de, Türkiye'de de. İşçileri semirmiş bir Amerika, evrene bir yarar getirmeyecek. Bizi mutlu etmeyecek. Dünya barışını da sağlamayacak.

Moore'u uzun süredir izliyorum. Ve söylemek istediklerinin gerçekte bu olmadığını biliyorum. Obama'yı bir çözüm olarak görmesini de içine düştüğü çaresizliğin bir tezahürü sayıyorum.

@babelfish

15 yıl önce

8 / 10

Birileri "İran olur muyuz? Yoksa Malezya mı olacaz nedir?" diye soracağına, "Bari iyice Amerika olmasak" diye kaygılansa daha yerinde sanki.. Bu senaryo bir yerleri çağrıştırdı bana..

@lady_ling

15 yıl önce

Çok güzeldi çok...

Özellikle de baştaki (Amerika' nın bu günlere nasıl geliverdiğini gösteren) o hızlı kronolojik akış çok hoştu

Çoğu yerde gözleriniz yaşarabilir o ayrı...

@sophomore

15 yıl önce

bu sene film ekiminde gösterimdeeee :))
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL