7.5

378 OY
PUAN VER
5

Imdb: 7.6 (115.000 OY)

KONUSU
1967 yılında California’da yaşanmış gerçek bir olayı günümüz Almanyasına aktaran , The Wave, faşizmin köklerine dair etkileyici ve güncel bir hikaye.

Film, enerjik ve karizmatik bir öğretmen olan Rainer Wegner’ın otokrasi üzerine verdiği ders ile başlar. Öğrencilerin ilgisizliği üzerine dikkatlerin
... Devamı
1967 yılında California’da yaşanmış gerçek bir olayı günümüz Almanyasına aktaran , The Wave, faşizmin köklerine dair etkileyici ve güncel bir hikaye.

Film, enerjik ve karizmatik bir öğretmen olan Rainer Wegner’ın otokrasi üzerine verdiği ders ile başlar. Öğrencilerin ilgisizliği üzerine dikkatlerini çekmek için bir deney yapmaya karar verir.

Öğrenciler, umulmadık bir şekilde bu deneyden zevk almaya başlarlar...

YORUM YAZ

SPOILER

POPÜLER YORUMLAR

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@bcaltuntas

9 yıl önce

Kontrol altına alınamayan her güç amaç ne olursa olsun tehlikelidir.Sürükleyici ve vermek istediği mesajı gayet açık,saf ve duru bir biçimde veriyor.Mesaj alıcıya harfi harfine kanımca ulaşıyordur...

Otokrasi'nin üzerine insana bir takım fikirlerde katan film...
A

@anasumiobalatu

9 yıl önce

8 / 10

Birazcık abartı olsa da hiç fena değil. Otokrasi’nin gerçek yüzünü ortaya çıkartmaya çalışmışlar ve başarmışlar da. İzlenilebilir.
B

@bond

10 yıl önce

1 / 10

cok fazla populer olmamasına ragmen (bır alman fılmı oldugu ıcın herhalde) ızlenılebılır .ozellıkle de konusu acısıdan . ustelıkte boyle bır fılmı almanların yapmıs olması acısından.

degısık ruh yapısındakı ve arayıs ıcındekı yaralı veya zayıf karakterlı ınsanların daha dogrusu genclerın nasıl bır anda can sımıdı gıbı sarıldıkalrı masum bır ders projesının nasıl tehlıkelı boyutlara ulasabılecegını anlatıyor.
A

@ahmetemin

10 yıl önce

7.5 / 10

Herkesin izlemesi gereken güzel,7,5 puanı hakeden bir film. Eğitimin bir insanı ne kadar etkileyebileceğini gözler önüne seriyor.

@chewing

11 yıl önce

7.2 / 10

Kontrolsüz güç, güç değildir. Alman sinemasından das experiment ve der experiment tarzında etkili bir dram-gerilim filmi. Olayın akışına kendini fazla kaptıran çılgın bir gençliğin neler yapabileceğini gösteren farklı bir yapım. 7.2/10 iyi seyirler.

@longestday

11 yıl önce

hafif de olsa das experiment havasında ilerleyen film. böyle bir konuyu almanların işlemesi filmi daha çekici hale getiriyor. 10 numara 5 yıldız olmuş.

@osmancavlak

11 yıl önce

Filmin daha başında oluşmaya başlayan, ayrımcılık ve gruplaşma daha en baştan sinirimi bozmaya yetti aslında. Film tam da beklenildiği ve düşünüldüğü gibi devam ediyor. Faşizm mikrobunun yayılma hızı ve etkisi görüldüğünde ise gerçekten ürkütücü olduğunu düşünüyorum. Bir de ne kadar ezik kalan, amaçsız insan varsa; hepsinin bu gruplaşma fanatikliğin içerisine balıklama atladığını ve her şeylerinin bu oluşum olduğunu görüyoruz. Gerçek hayatta da durum aslında böyle maalesef.

Bir de sınıfta iki üç öğrencinin Türk olması ise dikkatimi çekti. Ferdi, Sinan başka var mı hatırlamıyorum. Bir yerde ise Sinan'ın Türk tipi ev - aile hayatına kısa bir göz atıyoruz :)

@ucurumdakisoz

11 yıl önce

deney filmiyle aynı mantık üzerinde ilerliyor.fakat konunun işleyişi daha farklı şekilde belirlenmiş. herşey bir projeyle başlıyor ve yine insanlar yavaş yavaş gerçeklik duygularından uzaklaştırılıyor.karşımıza yine milgram deneyi çıkıyor.

öğrencilere otokrasinin nedenleri soruluyor ve çeşitli cevaplar çercevesinde hocamız olan eleman yeni şeyler geliştirmeye karar veriyor. tabi ileride öğretmen abimizde gerçeklikten uzaklaşıyor.'hatta hocamız olayın başında nazizim takrardan gelirmi diye soruyor.öğrenciler insanlar bilinçlendi ve bu imkansız diyorlar.'.bu filmin en iyi diyaloglarındandı.

---önce insanlara diktatörlük neden başa gelmiştir diye sor.sonra cevaplar ışığında diktayı haklı çıkarabilmek için taktikler geliştir ve bingo!

--bir sabah sınıfça uygun adım sayılması aslında kişiyi bireycilikten uzaklaştırıp tek tipleştirmenin en belirgin göstergelerindendir.bunu askerlik yapanlar daha iyi kavrayacaktır. bireylerin diğer
... Devamı
deney filmiyle aynı mantık üzerinde ilerliyor.fakat konunun işleyişi daha farklı şekilde belirlenmiş. herşey bir projeyle başlıyor ve yine insanlar yavaş yavaş gerçeklik duygularından uzaklaştırılıyor.karşımıza yine milgram deneyi çıkıyor.

öğrencilere otokrasinin nedenleri soruluyor ve çeşitli cevaplar çercevesinde hocamız olan eleman yeni şeyler geliştirmeye karar veriyor. tabi ileride öğretmen abimizde gerçeklikten uzaklaşıyor.'hatta hocamız olayın başında nazizim takrardan gelirmi diye soruyor.öğrenciler insanlar bilinçlendi ve bu imkansız diyorlar.'.bu filmin en iyi diyaloglarındandı.

---önce insanlara diktatörlük neden başa gelmiştir diye sor.sonra cevaplar ışığında diktayı haklı çıkarabilmek için taktikler geliştir ve bingo!

--bir sabah sınıfça uygun adım sayılması aslında kişiyi bireycilikten uzaklaştırıp tek tipleştirmenin en belirgin göstergelerindendir.bunu askerlik yapanlar daha iyi kavrayacaktır. bireylerin diğer kişilerle tek vücutlarmış gibi hissetmelerini sağlayacak bir taktiktir.bu da baştaki kişinin kontrol mekanizmasını elinde daha rahat tutmasını sağlayacaktır.

--tek tip kıyafetle okula gelinmesi eşitlikçi olarak gösterilmekte. ancak militar düzen veya diğer sistem mekanizmalarının dayattığı tek tipçilik insanların daha rahat kontrol altında tutulması için bir yoldur. insanlar benliklerinden uzaklaştırışlarak düzene entegrasyonları sağlanmaktadır. örneğin beyaz gömlek giymeyen hanım kızımız sınıfa geldiğinde herkesin beyaz gömlek giydiğini görünce dışlanmışlık duygusuyla baş başa kalıyor.diğer kişiler tarafından sürekli taciz durumları başlıyor. farklı olanı dışlamak toplumsal düzende sıkça karşılaşılan bir durum.bu da kutuplaşmanın etkenlerinden.

--isim olarak "dalga" kelimesinin seçilmesi anlamlı.her bir su damlacığının bir araya gelip arkasına itici bir kuvvet ile büyük bir dalga oluşturması ve önüne gelen herşeyi yıkmasını sağlayabilir.

--aşağılık komplesi fazla olan insanların ve toplumda bir konum ile bunu silebileceğini düşünenlerin bir hareket içerisinde ahmak cesaretiyle öne atlamalarınıda görüyoruz. bunu tim malında görmek mümkün.çevremizde de çokça var bunlardan.işte en tehlikeli olanları bunlar. işte bunlar hitler yada musoliniler oluyor.

--filmin ikinci yarısında fikir edinebileceğim tek yer tiyatro salonundaki konuşma ve doğurduğu sonuçlar oldu. hocamızın işte faşizm bu demesi olayı tamamlamıştır.ama geç kalmıştır.egosuna yenilmiştir olayın başlarında.

---filmde elemanların bahsettikleri eşitlik aslında algıladıkları yanlış bir durum.eşitlikte tek tipleştirme ve kutuplaştırma varmıdır düşünmek lazım.

geçmişe bir yolculuk yaparsak faşizmin ve diktatörlüğün nasıl pik yaptığını görürüz. çeşitli aristokrat sınıfların ve onların altında bulunan çeşitli mekanizmadaki insanların yol açtıkları savaşlar, açlık ,toplumsal bunalımlar, gizli olarak sürdürülen baskılar, değersizleştirme, vb.sayılabilir.bunun sonucunda bir adam çıkar ve bu bütün olumsuzlukları kullanarak insanları arkasından sürükler.buna ilizyon yada toplumsal hipnoz da diyebiliriz.fakat hipnozdan uyanan insanlar herşeyi çok geç olsada farketti ve arkasında koştukları kişileri meydanlarda sallandırdılar.ama o aristokratlara bişey olmadı nedense.belkide kuklalardı önümüze sürülen nedemeli!! geçmişte acı tecrübeler çokkez yaşandı.fakat hala bir kaç kişinin oluşturduğu tepemizdeki görünmeyen bir el bizi yine istediği gibi oynatmaktadır.ve bütün bu işleri üzerinden atmak için çeşitli hiyerarşiler kurmuştur. devlet,hükümetler,meclis,asker,polis,memuriyetler ve aklıma gelmeyen birçokları.bunların toplumsal düzeni idare ve düzen için olduklarını söyleyebilirler ancak pratikte gördüğümüz üzre toplumu görünmeyen bir baskı altında tutup mekanizmanın istediği yoldan ilerlememizi sağlamak peşindeler.faşizmi dönüştürerek ve halkı uyutarak bunu gerçekleştirmektedirler. işte bu şeyler toplumda histerikleşme,şizoizm,sadizm,dışlanma ve birçok duyguyu harekete geçerir.sonra da al başına dikta yönetimler.günümüzde pek çok örneği de görülmektedir.

insan ve ego et ve kemik gibi.bütün boklar bu yüzden olmakta.insanlar ego köreltme peşine düşmüşler.hatta abi ya bende ego yok. e nevar.insan demek ego demek değilmidir .sadece egonu dönüştürürsün.yok edemezsin canım kardeşim.neyse bukadar...

---spoiler---

@kaede

12 yıl önce

Sarsıcı bir filmdi. Alman ırkçılığının boyutlarını bize tüm gerçekçiliğiyle yaşatmayı başarıyor.

Tim karakteri tam Hitler olabilecek bir tip. Ezilmiş ve reddedilmiş bir tip-hitlerde çok istediği sanatçı kimliğini kabul ettiremeyince sanatçılara yoz sanatçı damgasını vurmaktan çekinmemiştir...Tim, dalga söz konusu olunca daha sosyal, konuşkan biri oluyor ve sonunda da dalga benim hayatımdı diyerek "kavgam" misali bir oyunculuk sergiliyor. Gerçekten insanın kanını donduracak türden bir film ve çoğu okul konulu film gibi idealist bir öğretmen kötü öğrenciler mitinin dışına çıkabilmiş deney tarzı bir film olmuş. Sinan karakteri çok başarılı olmuş, evinde tam bizden biri:)tim'e ben olsam yıldızlı pekiyi verirdim. Öğretmenin verdiği inanışı, dalganın bayrağını o temsil ediyor. yeri geldiği zamanda ise kafasına sıkmaktan da çekinmiyor.

@stiff

12 yıl önce

8 / 10

Almanlar bu tip psikolojik filmler konusunda çok iyiler. Das Experiment en sevdiğim filmlerinden biridir. Die Welle'i de bu listeye aldım hemen. İkisi de benzer psikolojik süreçleri anlatıyor. Her sahnesi mesaj içeren Die Welle'in etkileyici bir sonla bittiğini de belirtelim. 8/10 puanı hakeden bir yapım.

@metinarslan127

12 yıl önce

9 / 10

Gecenin bir vakti açtım izledim ve çarpıldım diyebilirim. Çok etkileyici, insanı içine çeken güzel işlenmiş bir senaryo. Filmin verdiği toplumsal mesajı gayet güzel açıklamış yorum yazan arkadaşlar. Benim ilgimi çeken konu fikrin, ortaya atılışından sonra her bireyin ufak ufak dokunuşlarıyla, yani fikir adamından bağımsızlaşarak gelişmesi oldu. İnsanlara inanacakları bir şey verip çekip giderseniz de devam etmemesini bekleyemezsiniz. Bence finalde yaşananlar olmasa Die Welle tarihte küçük de olsa bir yer edinebilirdi. (Film gerçek hikayeye dayandığı için böyle bir yorumda bulundum).Ayrıca olayların bir haftada gelişmiş olmasını ben de pek hoş bulmadım ama sanırsam bu da hikayenin yaşanmış olmasından kaynaklanıyor.

Amerikano bir yapım olsaydı hem kalitesi hem de popülaritesi daha yüksek olur ve imdb'den bi 8 puan çakardı diye düşünüyorum. 9/10 Puan.

@fidd

13 yıl önce

Olayların bir haftada gerçekleşmesi dışında etkileyici bir filmdi. Onun dışında insanların örgütlenmesi ve kitlenin harekete geçmesi çok iyi işlenmiş ki bu geçtğimiz yıl Arap ülkelerinde de görmüş bir durumdur.

@onur_turan

13 yıl önce

8.5 / 10

*Almanların politik filmleri çok başarılı oluyor keza bu da öyle.

Ellerindeki malzemeyi cüretkar ve sağlam bir şekilde işliyorlar.

Downfall

The Baader Meinhof Complex

Sophie Scholl: The Final Days

The Lives of Others

Das Experiment

Stalingrad

Good Bye Lenin

The Edukators

gibi toplumsal ve politik içerikli filmler bunun en büyük kanıtı.

Bu film de Das Experiment’ı andırıyordu. Şahsen ondan da fazla beğendiğimi söylemeliyim.

*Sadece 1 haftada Faşizm’e giden yol;

düşük bütçe ve kısıtlı mekanla ancak bu kadar güzel irdelenebilirdi.

*Son sahnesi enteresan.

Öğretmenin bir anda yüzünün değişip şaşırması... :)

*Kesinlikle kaçırılmaması gereken harika bir yapım.

Hele ki Türkiye gibi her alanda faşizan bölünmelerin ve uygulamaların bolca olduğu bir toplumda yaşıyorsak...

8,5 / 10

@skubrick

14 yıl önce

8.6 / 10

die welle / the wave almanca ve ingilizce dalga demek. çeviri genel bir çeviri ise yanlış olmuş. Yok değilde siteden kaynaklıysa düzeltelim mi? şöyle bir söz vardır ne kadar anlıyorum desen de o olmadan yeteri kadar anlayamazsın. kendimi orada hissettim. Faşizmi tattım gerçekten. Nasıl değerler üzerine yükseldiğini daha iyi anladım %92'lik seçim kazanmalarını falan. o birliği nasıl sağladığı üzerinde. hocason konuşmasını yaparken böyle birşeyle sonlandıracağını tahmin ediyordum fakat kafamda daha farklı birşey vardı özellikle emek ile ilgili söyledikleri. "hitler'in bir konuşmasıydı bu bakın gençler" falan gibi birşeyler bitirmesini bekliyordum. öyle olmadı. çok güzel vurgulamış yalnız eleştirmek gerekirse bir haftaya yığmasa daha iyi olurdu sonuçta köklü bir inanç sistemi oluştu öğrenciler arasında. ve bunun için bence bir hafta yeterli değil 1 haftalık zaman dilimine sıkışmamış olurdu. son olarak franco'nun bir sözü ile bitirelim. "em
... Devamı
die welle / the wave almanca ve ingilizce dalga demek. çeviri genel bir çeviri ise yanlış olmuş. Yok değilde siteden kaynaklıysa düzeltelim mi? şöyle bir söz vardır ne kadar anlıyorum desen de o olmadan yeteri kadar anlayamazsın. kendimi orada hissettim. Faşizmi tattım gerçekten. Nasıl değerler üzerine yükseldiğini daha iyi anladım %92'lik seçim kazanmalarını falan. o birliği nasıl sağladığı üzerinde. hocason konuşmasını yaparken böyle birşeyle sonlandıracağını tahmin ediyordum fakat kafamda daha farklı birşey vardı özellikle emek ile ilgili söyledikleri. "hitler'in bir konuşmasıydı bu bakın gençler" falan gibi birşeyler bitirmesini bekliyordum. öyle olmadı. çok güzel vurgulamış yalnız eleştirmek gerekirse bir haftaya yığmasa daha iyi olurdu sonuçta köklü bir inanç sistemi oluştu öğrenciler arasında. ve bunun için bence bir hafta yeterli değil 1 haftalık zaman dilimine sıkışmamış olurdu. son olarak franco'nun bir sözü ile bitirelim. "emeğin üzerindeki eşitsizlik tahakkümünü kaldıracağız"
D

@duman

15 yıl önce

9.2 / 10

Finali haricinde harika bir film.
SPOILER

Tehlikeli Oyun filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

Tehlikeli Oyun filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

Tehlikeli Oyun filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL