7.8

285 OY
PUAN VER
5

Imdb: 8.2 (180.217 OY)

KONUSU
Ormanda öldürülmüş bir adamın cesedi bulunur. Karısı da tecavüze uğramıştır. Olaya tanıklık eden üç kişi vardır: Bir gezgin, oduncu ve bir haydut. İzleyici olarak mahkeme bizizdir ve tanıkların hikayelerini dinleriz. Tecavüze uğramış kadın da dahil, hepsinin anlattığı hikayeler birbirinden farklıdır ... Devamı
Ormanda öldürülmüş bir adamın cesedi bulunur. Karısı da tecavüze uğramıştır. Olaya tanıklık eden üç kişi vardır: Bir gezgin, oduncu ve bir haydut. İzleyici olarak mahkeme bizizdir ve tanıkların hikayelerini dinleriz. Tecavüze uğramış kadın da dahil, hepsinin anlattığı hikayeler birbirinden farklıdır. Öldürülen adamın da olaya tanıklığını izlediğimiz filmde çözülmesi zor bir bulmacayla karşı karşıyayızdır: İçlerinden birileri yalan söylemektedir ancak kim ve neden

Film, 20. yy.ın başlarında yaşamış yazar Ryunosuke Akutagawa?nın Ormanın Sıklığı isimli kitabının uyarlaması. Ancak, toplam süresi 60 dakikayı pek geçmeyine yazarın diğer kitabı Rashomon’dan alınan kestilerin eklenmesiyle film son halini almış.

Japon sinemasının ustalarından 7 Samuray gibi bir külte imzasını atmış yönetmen Kurosawa’nın bu filmi pek ödüllendirilmemişse de oldukça başarılı. Rashomon insan psikolojisi üzerinde duran ve yalanın sınırlarını zorlayan bir Japon draması.

YORUM YAZ

SPOILER

POPÜLER YORUMLAR

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@furkandgn9

7 ay önce

8 / 10

İnsanların yalanları, hataları, kötülükleri dinmeyen bir yağmur gibi. Ama ne gariptir ki hiç kimse ıslanmıyor. Çünkü herkes en başta kendine yalan söylüyor. Farkına varabilmenin yolu ıslanmak olsa gerek ki Oduncu da yağmurun altında kaldığı anda kendisiyle yüzleşiyor ve iyiliğe yöneliyor. İnsanların davranış örüntüsünü irdelemesi nedeniyle değerli bir film Rashomon.

İkinci Kurosawa deneyimimdi. Zengin alt metnini zekice bir kurguyla aktarması çok etkileyiciydi. Fakat ya Kurosawa bana göre değil ya da bu film özelinde sıkıldım. Bazı planlar çok uzundu. Üstelik bu uzun planlar filmin en az anlamlı olan saniyeleriydi. Üstüne bir de rezalet koreografi ile çekilmiş dövüş sahneleri girince filmden sık sık koptum. Bütün halinde bir büyüye sahip olsa da bütününü satın almak istesem Ridley Scott'un 2021 yılında çektiği The Last Duel'i satın alırım. Üstelik Rashomon'dan tam 1 saat daha uzun bir işti.

@yigithan300

2 yıl önce

8.7 / 10

Bir film yapıyorsunuz ve filmin ismi ve anlatım biçimi bir tür haline geliyor ve anlattıklarınız 72yıl sonra bile izleseniz anlattıklarınız ve anlatım biçimleriniz güncel oluyor buna ustalık yani Akira Kurosawa filmi denir.
G

@gwaihir0

3 yıl önce

9 / 10

Akira Kurosawa’nın "Kurbağa Yağı Satıcısı" isimli otobiyografik kitabında, bu filmle ilgili küçük bir açıklama var;

"İnsanoğlu kendisine karşı bile dürüst davranmakta zorlanmaktadır. Kendinden söz ederken, birtakım hayal ürünü yalanlar ekleyerek daha ilginç görünmeye çalışır. Bu film, bu tür insanların bir portresini çizmektedir. Bunlar kendilerini olduklarından daha iyi göstermek için yalan söylemeden hayatlarını sürdüremeyenlerdir. Hatta ölüp bu dünyadan geçmiş olsalar bile, filmdeki karakterlerden biri gibi, bir aracıyla dünyada yaptıklarını anlatırken gene yalan söylemektedir. Egoizm, insanoğlunun doğuştan gelen ve kefareti en güç ödenen günahıdır. Bu film insanoğlunun bencilliği ve yalan söyleme yeteneği üzerinde yapılmış baş döndürücü ve derinlemesine bir denemedir. "
G

@gwaihir0

3 yıl önce

9 / 10

Bu iyiydi be! İnsan denilen varlığı 1.5 saatte özetlemiş film. İzlerken bende biraz muhakeme yaptım, acaba hangisi doğru söylüyor diye, ve anlatanların insan olduğunu göz önüne alınca hiçbirine inanamadım tam. Mükemmel bir iş.
J

@josephwhite

9 yıl önce

7 / 10

Gen bencildir, insan yalancıdır ama umut yaradılış süreci boyunca hep vardır; elleri açalım ve yağan yağmurun altında tövbeler edelim, nasıl olsa suya kapılıp gidecek günahlar

@alisesen

9 yıl önce

7 / 10

Hint sineması denilince akla nasıl ki Aamir Khan geliyorsa, Japon sineması denildiğinde de benim aklıma Toshiro Mifune gelir. Bu filmide yine onun hatrına ayrıca da imdbdeki sıralamasını göz önünde bulundurarak izledim. Açıkçası Mifune’nin daha önce filmlerini izlemiş birisi olarak hayal kırıklığına uğradım. Tabi Mifune’nin mükemmel oyunculuğunu ayrı bir yere koyuyorum. Bu filmde de mükemmel oyunculuğunu gözler önüne sermiş.

Film hakkında bikaç söz etmek gerekirse; çok durağan bir film, izlerken uykum geldi, uyumamak için kendimi zor tuttum. Genel itibariyle Japon filmlerini severek izlerim, farklı kültür ve davranışları hoşuma gider. Japon milleti duygularını doruklarda yaşayan bir millet o yüzden de izlerken garipsenebiliniyor, özellikle bizim gibi herşeyi ayıp olarak görüp duygularını dizginleyen milletler tarafından. Medyumlu sahne hoşuma gitti, Mifune’nin olduğu sahneler zaten güzeldi ama film beni ziyadesiyle sıkmayı başardı. Ko
... Devamı
Hint sineması denilince akla nasıl ki Aamir Khan geliyorsa, Japon sineması denildiğinde de benim aklıma Toshiro Mifune gelir. Bu filmide yine onun hatrına ayrıca da imdbdeki sıralamasını göz önünde bulundurarak izledim. Açıkçası Mifune’nin daha önce filmlerini izlemiş birisi olarak hayal kırıklığına uğradım. Tabi Mifune’nin mükemmel oyunculuğunu ayrı bir yere koyuyorum. Bu filmde de mükemmel oyunculuğunu gözler önüne sermiş.

Film hakkında bikaç söz etmek gerekirse; çok durağan bir film, izlerken uykum geldi, uyumamak için kendimi zor tuttum. Genel itibariyle Japon filmlerini severek izlerim, farklı kültür ve davranışları hoşuma gider. Japon milleti duygularını doruklarda yaşayan bir millet o yüzden de izlerken garipsenebiliniyor, özellikle bizim gibi herşeyi ayıp olarak görüp duygularını dizginleyen milletler tarafından. Medyumlu sahne hoşuma gitti, Mifune’nin olduğu sahneler zaten güzeldi ama film beni ziyadesiyle sıkmayı başardı. Konu olarak fena değil aslında ama çok fazla durağan ilerliyor. Sonunda da kim öldü kim kaldı ne oldu, tam bir cevabını bulamıyoruz.

Başroldeki sinir bozucu kadına tahammül edemeyip kapatasım geldi filmi ama dua etsin Mifune’ye. (Film yapım yılına göre mükemmel olabilir, hatta öyledir ama o dönemde yaşamadığım için bugünün gözüyle yargılayabiliyorum ki oscar ödüllerinde yabancı film ödülü verilmeye başlanmasının sebebi olarak bu film gösterilmektedir. Akira Kurosawa ustayada burdan selam olsun.)

@kaede

10 yıl önce

Doğru söyleyenin kim olduğunu öğrenemeyeceğimiz filmdir. Mifune haydut ve sözüne güvenilmez biri, kadının entrikaları ve tutarsızlıkları da ve kocasını bırakıp kaçması, kocasını öldürdüyse bile çok inandırıcı bir hikaye gibi gelmedi, ayırca mifune kadın ve kocasını bırakıp neden şahit bıraksın vs. onun doğruyu söyleyip söylemediğini göstermez.. Medyumun şarlatan olup olmadığını bilemeyiz. Hikayeyi son anlatan görgü tanığı gördüklerini en başta anlatmayarak " ben asla yalan söylemem" diyerek söylememek ne kadar dürüstçe olabilir paradoksuna sebep oluyor.

En güzel cevap: Bencil olmazsan hayatta kalamasın. Ahkam kesen şahite en güzel cevaptır(kendini düşünüp gerçekleri anlatmadığı için kendisi de bencildir)

@minedra

10 yıl önce

Ben bu filmi anlayamadım. Bazı planlar bana fazla uzun geldi ama oyunculukları kesinlikle çok beğendim.

Oğlum kimse doğruyu söylemiyor bu filmde. Kafayı yicem kim öldürdü bu adamı hançerle mi öldü kılıçla mı öldü ölü bile yalan söylüyor yanacaksın be abi

@fthgzl79

11 yıl önce

Akira Kurosawa,Dünya'nın en iyi yönetmenlerinden birisi..Bu tartışılmaz..Özellikle 7 samuray filmi çok meşhurdur ve en iyi film listelerinde muhakkak yer alır..Bu filmi ise,7 samuraydan 4 yıl önce çekmiş ve bu film çok daha kısa..Ne gariptir ki;bu kısa filmi izlerken sıkıldım ama 3 saati bile geçen 7 samuray filmini izlerken hiç sıkılmadım..Hatta 7 samuray filmini 2 defa izledim..

Filmin mahkeme olgusu ve insanların yalancılığının öne çıkarılması çok iyi ama benim hoşuma gitmedi film..Aynı mevzuyu flasbacklerle tekrar tekrar farklı şekilde anlatılması beni sıktı..Bu filmi 1950 yılında izleseydim,çok farklı düşünürdüm ama..Herşeye rağmen kimilerine göre Dünya'nın en iyi filmleri arasında sayılan bu film izlenmeli..10/7,3

@cemal_erdem

11 yıl önce

8.5 / 10

Rashomon kısa süresine insanlıkla alakalı fazlaca yerinde tespit sığdıran izlenmesi gereken filmlerden. Kurosawa'ya başladığım yapım oldu. Ki bence japon yönetmene başlamak için ideal. Karakterleri, işlenişi, görsel boyutu oldukça iyi tasarlanmış. Özellikle olayların anlatıldığı mekanın yani gerçeğin sorgulandığı mekanın kasvetli havası, durmayan yağmuru, suç mahallinin güneşli atmosferiyle oldukça iyi bir tezatlık yaratmış.

İnsanların kendilerine göre, yalanlarla şekillendirdiği gerçekle, çıkarcılıklarıyla, bencillikleriyle karamsar bir atmosfer sunuyor Kurosawa. Aslında ortaya atılan tezi tartışmıyor. Tez noktasında gayet insan doğasına yönelik, kötümser bir taraf tutuyor. Tabii izleyici açısından tartışmaya açık bir husus.

-Peki gerçekten iyi olan birisi yok mu?

-İnsan gaddarlığından korkup kaçan şeytandan bile bahsederler.

-Bencil olmazsan hayatta kalamazsın.

Kurgusuyla da gayet beğendim filmi. Tavsiyedir...
R

@riman1729

13 yıl önce

7.8 / 10

'çivisi çıkmış dünya yı' 1950 de ancak bu kadar güzel anlatılır

@horrorpheliac

13 yıl önce

8.7 / 10

Bizlere bir nevi ayna niteliğinde yapılmış bir film.. içerisinde bir çok mesaj vermesinin yanı sıra, olan olayın sonucunu yani aslını, bize göstermemesi pek bir hoşuma gitti. Çünkü tamamiyle sizi düşünmeye bırakıyor. Gerçeği kim söylüyordu, diye... ve bu gerçekten çok hoşuma gitti, hala düşünüyorum.

Onun dışında filmde geçen her olayda da kendimize, bir çok pay çıkarmamızı sağlamış. Bizleri kendi içimizde de benliğimizi düşünmeye itmiştir.

@darkscream

13 yıl önce

7.9 / 10

Hikayeleri ele alırsak bence elde kalan, yani kesin yalan diyebileceğimiz tek bir hikaye var o da sonuncusu. Şöyle ki; görüntülerden yola çıkarsak Samuray yerde yatan kılıçsız hayduta nerden baksan 8-10 defa kılıç savuruyor ama bir tanesinde bile vuramıyor. Yani tüm hikayelerde haydut samurayı bağlıyor bu bir yere kadar anlaşılabilir yani samuray yenilebilir hayduta ama bu kadarı da biraz fazla. Samuray'ı kalın yazdım bilerek yani yanlış bilmiyorsam dünyada kılıcı en iyi kullanan adamlar bunlar. Dolayısıyla hikaye tamamen saçma mantığa aykırı.

Gel gelelim zaten filmin ana fikri hangi hikayenin doğru hangisinin yanlış olduğu değil, insanların bencilliği ve bu bencillikten kaynaklanan sevgisizliği, yalancılığı...

Bence hiçbir hikaye doğru değil hepsi yalan söylüyor.
Z

@zivistan47

14 yıl önce

9 / 10

Konusuyla olduğu kadar müziğiyle de kendisini izlettiren ve dinlendiren bir film. acaba her olay karşısında taktığımız bir maskemiz mi var yoksa bir maskeyi her seferinde yeniden güzelleştirip, temizleyip bir daha mı kullanıyoruz? bir filme birden fazla film, bir çelişkiye fikir giydiren bir film...

insanın kadim derdi: yalan

@hamlet

15 yıl önce

8.5 / 10

Kendinizi bir hakim, davayı sonuçlandıracak kişi olarak görmenize olanak veren bir film.

Bir yalan hiç bu kadar gerçek olmazdı. Bir gerçek bu kadar yalan olamazdı. Akira kurosawayı kurosawa yapan film budur. Bu filmin ardından japon sinemasının odağı haline gelmiştir yönetmen.

Film aslına uygun olan "ormanda" kitabından esinlenilmiştir diye söylenilir. Kitabı okumadığım için öyle söylendiğini söylemek isterim.

!--SPOILER--!!--SPOILER--!!--SPOILER--!

"dört tanığın ifadeleriyle yola çıkılarak suçluyu arayan bir film" Film kamera teknikleriyle kendinden çok sözettirmiş vakti zamanında.

!--SPOILER--!!--SPOILER--!!--SPOILER--!
SPOILER

Rashomon filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

Rashomon filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

Rashomon filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL