Abartıldığını Düşündüğünüz Filmler

arkadaşlar imdb 250 listesini toptan çökerttiniz bence en çok abartılan film dark knight tır

godfather

fight club

inception

memento

american history x

matrix

shawshank redemption

star wars

eternal sunshine of the spotless mind

big fish

das leben der anderen

avatar

titanic

Toy Story 3

Star Trek

bu listeyi birine gösterseniz en iyi filmler listesi sanır

ben ce biraz abarttiniz
matrix'i izlemeyen bünyeleri korkutmaya başlıyorsun murtaza. x kişi denklemler ve senkoklarla (tröl gibi bunu da götümden uydurdum. bu da mesela film sektöründe çözülmesi en zor tekniksel problemeri çözmeye yarayan program) karşılaşacaklarını sanıyorlar şu anda. .

olayı kişileştirmezsek inşallah çok sükela olur.

bu filmi 99 yılında izleseydim eğer ''ooow wooow ohaaaa yuhhh'' derdim belki. belkide 10 kere 20 kere izlerdim. ama şunu diyemiyorum abi ''99 yılında yapmışlar çok sağlam senaryo, efekti filan oowww'' falan diyemiyorum maalesef. yani içimden gelmedi.

en son bunu dediğim film 12 angry man idi. anlatabildim mi?!

evet artık uzatmasak?! çok sıkıştım da o bakımdan. lütfen senin abartılı bulduğun filmi alalım artık. lütfen bak yalvarıyorum.
@aforozzede

filmi sana anlatmaya çalışmış olmama rağmen hala tamamen anlamadığını biliyorum, hala taşları yerine oturtmaya çalışıyorsun. Bu sebeple filmi yargılıyor olmana anlam veremiyorum.

Tatmadığımız bir yemeği, başkasına anlatırken kötülememiz ne kadar saçmaysa, anlamadığımız filmi yorumlamamız da o derece saçmadır.

Ayrıca "kandırmak" kelimesini, kendini biraz baskı altında hissetmen için yazdım. "tröll" falan yazdığına göre işe yaramış. eheh
Total Recall'u izlemiş hangi bünye Matrix, Inception ve türevlerinden (özel efektleri tenzih ediyorum) çok fazla etkilenebilir ki? (cevap: unutkan bünyeler olabilir tabii..)

Ben de Matrix'in ilk filminde "oha oha" dediğimi hatırlıyorum, ama 2.sinde (özellikle o clubber Zionlular sahnesinde) o kadar güldüm ki sinemada, neredeyse atılacaktım dışarı.

(başlığı da el birliğiyle Matrix başlığına dönüştürüverdik =))
@murtaza '!--SPOILER--!!--SPOILER--!!--SPOILER--!

'seçilmiş bi adam var sonunda zion'u kurtarmak için kendini feda ediyor'

!--SPOILER--!!--SPOILER--!!--SPOILER--!' gibi bi bakış açısıyla yaklaşsaydım bu söylediğin doğru olabilirdi.

konuyu başlatan arkadaş ''tartışma olmasın'' demiş ama bunu derken konunun ucu açık olduğunu düşünerek dediğini varsayıyorum. eğer abartıldığını düşündüğümüz filmleri tek tek yorumlamaya kalkarsak kaos'dan öteye gidemeyiz.

atıyorum burada yazılmayan bir film leon'dur. kalkıp leon'a gerekçe göstermeden abartılıdır dersem bu filme gönül vermiş tepelere çıkartmış kişilere haksızlık ettiğimi düşünürüm. o yüzden matrix için tartışmak istiyorum dedim.

bu durumda ben ''bok at izi kalsın''dan öteye giderek risk alıp title bazı yazıyorum

kendimce sıkı bir film izleyicisi olabilirim buradaki üstatların görüşlerine katılmıyor da olabilirim ama dedim ya tartışmak isterim çünkü yerine oturmayan çok fazla şey var bu filmde. ayrıca tekrarlıyorum 2gün önce full seriyi bitirdim. ve seninle yüz yüze tartışırken bazı taşları anca yerine oturtmaya başladım.

bu filmde bahsettiğim farklı bir konu ise oyuncular oldu. büyük hayal kırıklığına uğradım diyebilirim tabi filmin 99'da yapıldığını düşünerek rahatlamaya çalışsam da hiç benimseyemedim abi.

beni 2.kez izlemeye zorlayamaz.

bilemedim, umarım anlatabilmişimdir derdimi.

@murtaza ayrıca kandırmak gibi çirkin bir kelime kullanmışsın. çok ayıp çok. ''tartışma krıterlerı''nizi belirtiniz lütfen! tröllük yapmazsak inşallah.
@aforozzede;

Filmi tam olarak anlamadığını ben çok iyi biliyorum. Buradaki herkesi bu argümanla kandırabilirsin ama beni asla...

"yanlış kriter" konusunu bu başlığa özel olarak söylemedim, çokça karşılaşılan bir durum.

Şahsen ben bir filmin abartıldığını öne sürecek olsam, "neden abartıldığını düşünüyorsun?" sorusunu soracaklarmışçasına yazı yazarım. Böylelikle insanların filmi farklı bir perspektiften değerlendirmesini de sağlamış olurum.

Bunun haricinde yaptığım her yorum "bok at izi kalsın"dan öte gidemeyeceği gibi trollüğü tetikleyecek yorumlar olacaktır.

@havlayankuzu;

Matrix filminin sana göre çuvallama nedenlerini kendi çapında yorumlamışsın. Bu spesifik yorumun, benim bahsettiğim "yanlış kriter" kapsamına girmiyor. "İlk bakış" durumunda yapılan değerlendirmelerdeki "yanlış kriterler"den bahsettiğimi sanırım şimdi vurgulayabilirim.

Kendi kendine ihanet ettiğini düşündüğün Matrix -özellikle tek film olarak düşünüp değerlendirirsen- çuvallamanın aksine senaryo bütünlüğü, olayların akışı ve anlatım sırası ile bu kadar tepkiyi haketmediğini iddia edebilirim.

P.s.: warner bros'dan para almıyorum.
Doğru kriter veyahut yanlış kriter gibi ayrımlardan kaçınmamız gerektiğini düşünüyorum. Kriterler,zaman içerisinde gelişir ve şekillenirler. Her insanın havzalası aynı olmadığı gibi, iç dünyaları da benzeşmiyor. Bir seri, bir insanda, olağanüstü duygulanmalar yaratırken,bir diğerinde bu boyutta kırılmalara sebebiyet vermeyebiliyor.

Matrix örneğinden gidilecek olursa; serinin veyahut yapımcılarının söylediği gibi, üç parçaya ayrılmış bir destanın girişinde iddia ettiği hiç bir devrimi gerçekleştiremediğini görürüz. Matrix, giriş filmiyle,gayet iddialı ve sıradışı bir evren vaadediyordu. Ama zaman içerisinde gördük ki ,bir tür kolajın, alacalı sunumuydu aslında elimizdeki. Gişe kaygısı ve bir destan yaratma fikrinin cazibesi arasında denge kurma girişimleri, biraderleri olduğu kadar bizleri de derinden zorladığını düşündüğüm bir gidişatı şekillendirdi. Matrix,ne yazık ki, bir seri olarak, kendi kendisine ihanet edebilmeyi göze almıştır. Bu bakımdan, seriyi eğer tek bir film olarak ele alacaksak, çuvallamıştır denebilir.

Elbette,bütün bunlar,benim zihniyetimin sonuçları ve tartışmaya açıklar. Ancak,söz konusu değerlendirmeler olunca, karşı taraf için tartışmaya açık olmayan tek şey, yapıtların kalitesi ve görkemi oluyor.
(:
@savcı murtaza bey öncelikle bu kasışınız için sizi yürekten kutlarım.

cümlelerinizi noktasına kadar ayrıntılı işlemek isterim feeekat buna vaktim yok gerçekten.

filmi anlamadığımı belirten bi cümle kurmadım şahitlerim var! sadece kafamın karıştığını anlatmaya çalıştım. nedendir niyedir bu da tartışılır tabi..

yanlış krıterler demişsiniz de kime ve neye göre sorarım?! her fuser'ın filmi yorumlandırma şekli sizinkiyle veya sinefillerle aynı olacak diye bi kaide yok sanırım?! anlatabildim mi?

filmi kendine doğru yorumlandırma ise kişinin film hakkındaki bilgilere ve bakış açısına bağlıdır. öncelikle bunu tartışmalıyız o halde!
@aforozzede "neyse özet geçiyorum iki gün önce seriyi full izledim ve kafam allak bullak oldu. haliyle beğenmedim ve abartıldığını düşünmeye başladım. sanırım 1 kaç kez daha izlemem gerekiyor.. bu filmin büyük fanı olan arkadaşlarla tartışmak isterim."

şeklinde bir yorum yapmış, öncelikle kendisine matrix' i izleme konusundaki baskıyı yapan kişi olarak kendimi suçlu hissettim. E kolay değil, uzun ve kafa patlatılması gereken bir seri olduğu gerçek. Yalnız kendisinden cevaplamasını istediğim soru şu;

insanlar, tam olarak anlayamadığı konularda yorum yapmaktan kaçınırken, nasıl oluyor da kendisi aynı durumda filmin popülaritesini sorgulayabiliyor.

Tabi bu sadece Aforozzedeler için geçerli bir durum değil, çoğu fuser filmleri yanlış kriterlere göre değerlendirip "eaa bu çok kötü, eaüü bu çok saçma" gibi yorumlarda bulunduğunu görebiliyoruz.

Filmlerin ne anlattığını ve nasıl anlattığını kavrayamadan abartıldığını öne sürdüğümüz sürece trollükten kurtulamayız.

Deel mi Aforoz?
aforozzedeler +1 =) benim için de oyunculuklar, kamera kullanımı, efektlerin gerçekçiliği, karakterlerin gerçekçiliği vs. önemlidir.. hatta kullanılan müzikler bile önemlidir ki filmle ilgili "elektrik alma" olayını en çok müzikler sağlar mesela bence..
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL