Anime vs Çizgi Film

Şunu da çizgi film diye izlettirmişler bir kuşağa.. Şimdi işte o kuşak, Amerika'yı yöneten kuşak.. Ben mi çok abarttım bilmiyorum ama nedense hiç hoşuma gitmedi.. Yani "güzel olmamış beğenmedim" anlamında değil.. Alt metni hiç hoşuma gitmedi.. ya da çok abarttım, bilemiyorum =) izlerseniz yorumlarınızı bekliyorum..
animeler daha çok japonların manga kültürünü yansıttığı için konuları daha ağır ve seçici davranırsanız daha başarılı işlerle karşılaşırsınız. ancak hollywood çizgi filmleri çocukların kafasını ota döndürüyor bence.

çocukların okul öncesi dönemleri en çok soru sordukları zamanlardır ve bu dönemde algıları çok açıktır. onları soru soracakları şeylere yönlendirmek daha faydalı sanırım. çizgi filmleri ağızları beş karış açık sessiz sedasız izliyorlar genelde. ancak çizgi filmler kadar dikkatlerini çeken bir başka şey de belgeseller.hayvanların, bitkilerin, daha önceden hiç görmedikleri şeylerin yer aldığı doğa belgeselleri son derece dikkatlerini çekiyor. bu belgeselleri siz de onlarla birlikte keyifle izleyebiliyorsunuz ve bolca soru soracaklarını bildiğinizden öğrenmeniz gereken çok şey oluyor. çifte kazanç yani.

sadece "benizlebenizle" amacı güden ve bir bakış açısına sahip olmayan çizgi film, anime, film, adı ne olursa olsun hiç fark etmez küçükler için olduğu kadar büyükler için de sakıncalı bence.
babelfishe katılıyorum. Elfen Lied'i izledim geçen ben bile sıyırdım belli bir yerden sonra :S

animelerin farklı farklı çeşitleri var tabi. Küçük çocuklar için tamamı chibi denen küçük, şeker, pofuduk karakterlerden oluşan animeler önerilebilir. Yaş ilerledikçe shoujo,shounen, mecha türlerine ve pek nihayetinde hentai dediğimiz cinsellik temalı animelere kayış olabilir.
İzleyebilir seviyeye geldiklerinde, kendileri secebilecek seviyeye de gelmiş olurlar ama :S

Ve yanlış anlaşılmasın anime ya da çizgi film izlemesinler demiyorum, uygun animeyi, çizgi filmi izlesinler diyorum.
Tabii izlettirin ama mesela Elfen Lied gibi bir manyaklıkla baş başa bırakmayın çocuğunuzu sevgili outcast =P önc sen izle sonra çocuğa izlet en iyisi =)
Söz konusu yaş grubu okul öncesiyse bence tv tamamen yasak olmalı, bırakın çocuklar kendi hayal güçlerini keşfetsin. Onları ömürlerinin geri kalanında zaten bürünecekleri standart karakterlere o yaştan sokmayın.. :)

İzleyebilir seviyeye geldiklerinde ise barby, tom ve jerry vs. değil de direk anime izletin bence. :D
Pek tabii doğru söylüyorsun ama benim bahsettiklerim daha çok büyükler için olanları, yani nasıl olsa çizgi film diye bakmadan etmeden, ayrım yapmadan çocuklara izletilmesi gelişimleri açısından pek yararlı olmamakla birlikte hasarlara yol açabiliyor özellikle okul öncesi dönemde.
Sevgili ruh dikizi, güzel bir konuyu ele almışsınız ancak ben de birşeyler eklemek istiyorum. Çizgifilmlerin seyirci kitlesinin çocuklar olduğu doğru ama animeler de çocuklar tarafından seyredilebilir bence. Bunu söylememin en büyük sebebi çizgifilmlerin aksine animelerin hayal dünyasının bir ürünü olması ve genellikle iyi ve doğruyu öğreten bir felsefesinin olmasıdır.

Anime ve animasyon arasındaki fark bildiğim kadarıyla animelerin Manga adı verilen çizgiromanlardan yaratılmasıdır. Animeler çizgifilmler gibi herşeyi insanın gözünün önüne getirip hayal kurmaktan mahrum bırakmaktan ziyade hayal gücünü destekler. Japonların hayat felsefelerini yansıtır ve bu da bizi birçok filmde göremeyeceğimiz bir iyi-kötü, doğru-yanlış, güzel-çirkin algısına götürür.
"Animeler normalde insanların anladığı şekilde çizgi filmler değillerdir. Çizgi film denilince insanların ilk aklına gelenTweety,Scooby Doogibi çocuklara hitap eden animasyonlardır. Animeler ise her yaştan insan için yapılır ve gerçek hayatta olan veya olmayan hemen her şey onun konusu olabilir. Çizimleri çok farklı ve etkileyicidir. HattaJaponya'daPrime Timedenilen izlenme aralığına konan milyonlarca kişinin izlediği animeler de bulunmaktadır."

Animeyi çok bilip etmem ama çizgi film ile denk tutulduğuna epeyce rastladım. Böylesine bir denklem sayesinde, çocukların izlemesinde bir sakınca olmadığını sananların da olduğunu biliyorum. Ama çoğu anime çocukların bilmem kaç kilometre ötesinde tutulması gereken konuları ele alıyor. Çizgi filmlerde öyle sütten çıkma ak kaşık değiller tabii. O başka konu :)

Neyse diyeceğim o ki, eğer aralarında ki farkı biliyorsanız ve karşınızdaki bir çizgi filme anime diyorsa- ya da tam tersi- lütfen çekinmeden doğrusunu söyleyiniz. Ayırt etmek bazı durumlarda zor olabilir ama ayırt edebilen kişiyseniz, bunu esirgemeyin :) Böylelikle belki de bir çocuk 15 yaşında izlese daha anlamlı olacak bir animeyi 5 yaşında izleyip vakit kaybetmez.

Bugün bir örnek ile daha karşılaştım, etti 4, kafadan atmıyorum yani :)
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL