Bağlılık Aslı

(2019)

Commitment

Film 2 Saat 15 Dk. Dram Türkiye 20 Eylül 2019

6.1

14 OY
PUAN VER
5

Imdb: 5.2 (479 OY)

KONUSU
Genç bir kadın olan Aslı, doğum sonrası işe başlamak için gün saymaktadır. İşe başlamak için bakıcı arayışına giren Aslı, uzun araştırmalardan sonra kendisi gibi bir bebeği olan Gülnihal adında bir bakıcı bulur. Gülnihal’in bebeğine bakması için Aslı’nın hayatına girmesi, Aslı’nın kaçtığı gerçeklerl ... Devamı
Genç bir kadın olan Aslı, doğum sonrası işe başlamak için gün saymaktadır. İşe başlamak için bakıcı arayışına giren Aslı, uzun araştırmalardan sonra kendisi gibi bir bebeği olan Gülnihal adında bir bakıcı bulur. Gülnihal’in bebeğine bakması için Aslı’nın hayatına girmesi, Aslı’nın kaçtığı gerçeklerle yüzleşmesine neden olur.

FRAGMAN

YORUM YAZ

SPOILER

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@inkheart

4 yıl önce

Semih Kaplanoğlu yine bir üçlemeyle gelmiş karşımıza çok da iyi etmiş. Bağlılık Aslı bağlılık üçlemesinin ilk filmi.
Aslı annesi tarafından terkedilmiş, annesine güvenli bağlanamama hali insan ilişkilerine yansımış bir anne.Bebeğiyle olan ilişkisini oturtamamış ve ne yapacağını kestiremiyor.Anneliğiyle barışık değil. Gülnihal, erken yaşta evlenmiş, anne olmuş ve annesini seven bir genç kız.Burada modern ya da geleneksel bakış açısı, çalışan anne çalışmayan anne tartışması kesinlikle yok.Keza Gülnihal de çalışan bir anne. O da evladıyla olan vaktinden feragat ederek başkasının çocuğuna bakıyor ve para kazanıyor.Aslının nihayetinde bebeğine bakıcı bularak işine dönme arzusu gerçekleşir.Fakat şöyle bir durum vardır: Çalışma makamı düşürülür, bıraktığı seviyenin altında devam etmek durumunda kalır işine. Türkiye şartları böyledir. Semih kaplanoğlu anneye yapılan bu saldırıyı eleştirir mesela ama dik
... Devamı
Semih Kaplanoğlu yine bir üçlemeyle gelmiş karşımıza çok da iyi etmiş. Bağlılık Aslı bağlılık üçlemesinin ilk filmi.
Aslı annesi tarafından terkedilmiş, annesine güvenli bağlanamama hali insan ilişkilerine yansımış bir anne.Bebeğiyle olan ilişkisini oturtamamış ve ne yapacağını kestiremiyor.Anneliğiyle barışık değil. Gülnihal, erken yaşta evlenmiş, anne olmuş ve annesini seven bir genç kız.Burada modern ya da geleneksel bakış açısı, çalışan anne çalışmayan anne tartışması kesinlikle yok.Keza Gülnihal de çalışan bir anne. O da evladıyla olan vaktinden feragat ederek başkasının çocuğuna bakıyor ve para kazanıyor.Aslının nihayetinde bebeğine bakıcı bularak işine dönme arzusu gerçekleşir.Fakat şöyle bir durum vardır: Çalışma makamı düşürülür, bıraktığı seviyenin altında devam etmek durumunda kalır işine. Türkiye şartları böyledir. Semih kaplanoğlu anneye yapılan bu saldırıyı eleştirir mesela ama dikkat etmiyor sayın izleyici. Aslı bebeğiyle mesafeli ama aynı zamanda anlayışlıdır da. zor bir sürece girerek bebeğini sütten keser bu da kendisini kötü etkiler.Artık Gülnihaldir bebeğiyle ilgilenecek olan.zamanla bebeğini kıskanır Aslı öyle bir kıskanır ki takıntı haline dönüşmeye başlar bu durum.Ama içindeki merhamet bakidir, o fıtrattan gelen tazelik oradadır. Arabasıyla giderken ölü bir köpek görüp yoldan çekmesi de o merhamettendir. Bunu yaparken hiç düşünmemiş, tamamen içgüdüsel davranmıştır çünkü. Filmde Aslının gel-gitlerini kavgalarını izliyoruz.Ne zaman ki annesini affediyor ondan sonra elindekinin farkına varma hali başlıyor Aslıda. İç huzuru buluyor, stresi azalıyor ve anneliğini seviyor Aslı.İşini de seviyor.Sabah kalkıp işine gidecek çünkü çalışmalı üretmeli bir iz bırakmalı. Semih kaplanoğlu da öyle diyor.Yanından geldim biraz evvel. Bence Aslı sabah kalkıp işine gidecek diyor.

@serkanaydemir

4 yıl önce

1 / 10

Sinemanın tecavüze uğramış hali.

Semih eski filmlerinde de ne yazık ki evrensel düşünceden çıkıp kendi doğrularına(yanlışlarına) saplanmış bir yönetmen. Bu açıdan pek saygı duymadığım şahıs. İşin -Aslı- bir siyasi ideolojiyi mutlu etmek için çekilen filmin yine ideolojinin hoşuna gidiyor diye Oscar adayı yapılması. Ne yazık ki sanata dokunan kirlilik sanatı -aslı bağlılık- olan bir madde kullanımından kurtaramaz. Her anlamda küfrettim filme. Başarısız bir senaryo ve altında kadını aşağılık, kepaze, ahlaksız konuma getirmeye çalışan bir iğrençlik ile karşımıza çıkıyor yapım. Çalışan kadın anne değildir, kadının görevi evde kocasının dizinde oturan çalıştığı için asıl(Aslı) görevi annelik ve yemek yapmak gibi yıllar önce bunun aptallık olduğunu kabul etmiş dünyaya inat çekilmiş bir film. Filmin bunu anlatması da sorunlu. Bu evrensel ahlak dışı yaklaşımı anlatmak için uğraşılan amaç filme yansıtılsaymış en azından bu senaryoda bile izleni
... Devamı
Sinemanın tecavüze uğramış hali.

Semih eski filmlerinde de ne yazık ki evrensel düşünceden çıkıp kendi doğrularına(yanlışlarına) saplanmış bir yönetmen. Bu açıdan pek saygı duymadığım şahıs. İşin -Aslı- bir siyasi ideolojiyi mutlu etmek için çekilen filmin yine ideolojinin hoşuna gidiyor diye Oscar adayı yapılması. Ne yazık ki sanata dokunan kirlilik sanatı -aslı bağlılık- olan bir madde kullanımından kurtaramaz. Her anlamda küfrettim filme. Başarısız bir senaryo ve altında kadını aşağılık, kepaze, ahlaksız konuma getirmeye çalışan bir iğrençlik ile karşımıza çıkıyor yapım. Çalışan kadın anne değildir, kadının görevi evde kocasının dizinde oturan çalıştığı için asıl(Aslı) görevi annelik ve yemek yapmak gibi yıllar önce bunun aptallık olduğunu kabul etmiş dünyaya inat çekilmiş bir film. Filmin bunu anlatması da sorunlu. Bu evrensel ahlak dışı yaklaşımı anlatmak için uğraşılan amaç filme yansıtılsaymış en azından bu senaryoda bile izlenilir bir şey çıkabilirmiş. Sanatın doğruyu, güzelliği gaye edinmiş olmasına karşı çıkış kısacası. Film bunu sanki modern dünyanın kadını yanlış yapıya getirip onu özünden kopardığını anlatıyor. Binlerce yıl önce Türk kadını hem doğurup hem de savaşırdı. Modern kadın ile tipik kadını köle hale getiren ve bunu doğru kabul eden kafa da Aslı’nda aynı çukurun içinde. Kadını eve kapatıp ona bu tarz görevler yıkan zihinler de zamanın yerleşik hayata geçen kafaların sonucu. Kadın çalışmasın, okumasın diyenlerin eşini doktora götürdüğünde şey kadın doktor yok muydu sorusunu da unutmayın. Ne desem boş. Kadın, çocuk doğurup temizlik, yemek yapıp artından kocasına köle olmalıdırı savunanlara sözüm şu ki sizin gibiler yüzünden tecavüz, taciz, kadın cinayetleri erkeğe bir hakmış gibi yansıtılır. Toplum kadının yüceltildiği, ekonomik özgürlüğü kazandığı andan itibaren gelişmeye başlar.

Almanya, Japonya, Rusya, İsveç, Hollanda, Avustralya, Abd, İngiltere... Kadının ekonomik özgürlüğü olan

Umma, Suudi Arabistan, Suriye, Filistin, Afganistan, Kenya, Kadının bu filmdeki ana düşünceye sahip olan ülkeler!!!!!!

Filmi de anlatmak istediğini beğenmedim.
İzleme, izlettirme.

P: 1

@luis_bunuel23

4 yıl önce

6.5 / 10

Semih Kaplanoğlunun bu filmi bu yıl türkiyenin oscar aday adayı oldu. film kısaca yeni anne olmuş şehirli modern bir kadının bebeğine duyduğu bağlılık üzerine odaklanıyor.
Filmin vermek istediği mesaj güzel bir modernizm eleştirisi ayrıca kadının toplumdaki yerini de sorguluyor. bir haneke gerçekçiliği sunmuyor film bize burjuva ve üst sınıfın iletişimsizliğe girmek istemiş ama tam odaklanamamış. filmdeki, bazı kendini tekrar eden sahneler yer yer sıkılmanıza neden oluyor. filmin en temel handikabı bir gizem duygusunu seyirciye verelim mi vermeyelim mi kararsız kalınmış gibi... aslı karakterin iç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve geçmişinden tamda şuan içinde bulunduğu ruh halini anlamanızı sağlıyor.
Filmdeki görüntü yönetmenliği gerçekten başarılı buldum. sehrin manzaralarını ve kaotik kasvetli yapısını güzel bir şekide kullanmış. Sinematografik açıdan güzel kareler var anlatmak istediği zor bir konu o yüzden senaryo açısın
... Devamı
Semih Kaplanoğlunun bu filmi bu yıl türkiyenin oscar aday adayı oldu. film kısaca yeni anne olmuş şehirli modern bir kadının bebeğine duyduğu bağlılık üzerine odaklanıyor.
Filmin vermek istediği mesaj güzel bir modernizm eleştirisi ayrıca kadının toplumdaki yerini de sorguluyor. bir haneke gerçekçiliği sunmuyor film bize burjuva ve üst sınıfın iletişimsizliğe girmek istemiş ama tam odaklanamamış. filmdeki, bazı kendini tekrar eden sahneler yer yer sıkılmanıza neden oluyor. filmin en temel handikabı bir gizem duygusunu seyirciye verelim mi vermeyelim mi kararsız kalınmış gibi... aslı karakterin iç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve geçmişinden tamda şuan içinde bulunduğu ruh halini anlamanızı sağlıyor.
Filmdeki görüntü yönetmenliği gerçekten başarılı buldum. sehrin manzaralarını ve kaotik kasvetli yapısını güzel bir şekide kullanmış. Sinematografik açıdan güzel kareler var anlatmak istediği zor bir konu o yüzden senaryo açısından çok zayıf olduğunu söyleye bilerim akıcı ve benim beklediğim doğal diyaloglar yok denecek kadar azdı. senaryo açısından zayıf olunca oyunculara biraz abanılmış gibi başroldeki kübra kip'i beğendim rolün üstesinden çıkabilmiş ama sanki biraz semih kaplanoğlu anne figürüne bizim odaklanmamızı istediği için film biraz tek kişilik şova dönüşmüş.
mesela bu yıl altın palmiye kazanan Parasite filmi güney kore sosyolojini çok güzel açıklamaya çalışan bir filmdi. ASLI da biraz daha sınıf çatışmasından ziyade farklılıklara odaklanmayı tercih etmiş. filmdeki bu anne- çocuk bağlılığı güçlü ve gerçekçi ana fikride zaten bebek ve anne arasındaki bu bağlılığın her koşulda ne kadar bağlı olduğunu anlatmaya çalışmış.
Sonuç olarak bağlılık aslı kadın, anne, çocuk, modernizm, şehirleşme ve iletişimsizlik gibi konuları kendince işlemeye çalışan bir film olmuş.
kendisine oscar macerasında başarılar...
puanım 65/100
SPOILER

Bağlılık Aslı filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

Bağlılık Aslı filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

Bağlılık Aslı filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL