7.3

30 OY
PUAN VER
5

Imdb: 6.9 (647 OY)

KONUSU
Yaşamlarını domates, biber ve kurbağa toplayarak geçiren köylülerden Elmas Kadın (Hülya Koçyiğit), kocası öldürülünce genç yaşta dul kalır. Kocasız kalan Elmas, günden güne büyüyen çocuğuyla yaşam savaşı verir. Bankaya ve kooperatife olan borçlarını ödeyebilmek için durmadan çalışmak zorundadır. Bu ... Devamı
Yaşamlarını domates, biber ve kurbağa toplayarak geçiren köylülerden Elmas Kadın (Hülya Koçyiğit), kocası öldürülünce genç yaşta dul kalır. Kocasız kalan Elmas, günden güne büyüyen çocuğuyla yaşam savaşı verir. Bankaya ve kooperatife olan borçlarını ödeyebilmek için durmadan çalışmak zorundadır. Bu arada köyün delikanlıları da Elmas’a rahat vermezler. Ama genç kadın, 7 yıl hapiste yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Balkanlı Ali’ye (Talat Bulut) kanı kaynar. Ali de Elmas’a sevdalıdır. Onunla evlenmek ister. Ama bi gecelik bir beraberlikten sonra Ali’nin bu tutkusundan vazgeçtiği görülür. Çünkü bu evliliğe karşı çıkan Ali’nin dul annesidir. Elmas kaderine boyun eğerek yaşamını kurbağalar dünyasında sürdürecektir.

YORUM YAZ

SPOILER

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@poormf

8 yıl önce

8 / 10

"Dul" ve "kadın" olmak. Üstelik köylük yerde. Hülya Koçyiğit'in bile kendi çizgisinin dışına çıkarak ilk kez iyi oynadığı film, sinemamızda pek rastlanmayan türde bir erotizme de sahip... 80/100
A

@asyagurgun

13 yıl önce

tokat gıbı fılmdır.
M

@memento

13 yıl önce

80'lerde Şerif Gören'in Kurbağalar Filmine Kısa Bir Bakış; Kadının Türk Toplumundaki Yeri

Zeki Alasya - Metin Akpınar ve Kemal Sunalın komedi furyasına, sonu cik, -cuk ile biten (örneğin; Ayşecik, Ömercik, Sezercik) ve Kadir İnanır, Cüneyt Arkının rol aldığı aksiyon filmlerini de eklersek, 1970li yılların çok ta kötü geçmediğini söyleyebiliriz. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, sadece sosyal ve ekonomik alanda değil, kültürel anlamda da bir bunalım yaşanmaya başlandı.

Türk Sinemasını büyük depresyon dönemi olan 80lerde yönetmeler ve oyuncular hem maddi yetersizliklerle hem de sansür uygulamaları ile karşı karşıya kaldılar. 80lerin ilk yarsı Türk Sinemasında ciddi bir çizgi karakterler ve bilim-kurgu furyası başladı. Dünyayı Kurtaran Adam, Badi, Ölüme Son Adım gibi filmler Yeşilçamı ve 80ler in ilk 5 yılını yok eden filmler oldu. Bu dönemde bu kadar yetersizliğe rağmen ayakta durmayı başar
... Devamı
80'lerde Şerif Gören'in Kurbağalar Filmine Kısa Bir Bakış; Kadının Türk Toplumundaki Yeri

Zeki Alasya - Metin Akpınar ve Kemal Sunalın komedi furyasına, sonu cik, -cuk ile biten (örneğin; Ayşecik, Ömercik, Sezercik) ve Kadir İnanır, Cüneyt Arkının rol aldığı aksiyon filmlerini de eklersek, 1970li yılların çok ta kötü geçmediğini söyleyebiliriz. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinden sonra, sadece sosyal ve ekonomik alanda değil, kültürel anlamda da bir bunalım yaşanmaya başlandı.

Türk Sinemasını büyük depresyon dönemi olan 80lerde yönetmeler ve oyuncular hem maddi yetersizliklerle hem de sansür uygulamaları ile karşı karşıya kaldılar. 80lerin ilk yarsı Türk Sinemasında ciddi bir çizgi karakterler ve bilim-kurgu furyası başladı. Dünyayı Kurtaran Adam, Badi, Ölüme Son Adım gibi filmler Yeşilçamı ve 80ler in ilk 5 yılını yok eden filmler oldu. Bu dönemde bu kadar yetersizliğe rağmen ayakta durmayı başaran yönetmenlerden biridir Şerif Gören. 1981de Yılmaz Güneyin yazdığı Yol filminin yönetmenliğini yapmış, ancak film sıkı yönetim sansürü yüzünden gösterimden kaldırılmıştır.

80lerin ikinci yarısı filmleri ile kadının toplumdaki yerini sorgulamaya yönelmiş ve kadına yönelik şiddet, kadının üstündeki mahalle baskısı temaları boy göstermeye başlamıştır. Bu tarzın ilk örnekleri 1984 yılı yapımı Yavuz Turgul filmi olan Fahriye Abla, 85te Atıf Yılmazın, Necati Cumalının öyküsünden uyarladığı Adı Vasfiye, yine 85 yılı Şerif Görenin çektiği Kurbağalar kadının toplumdaki yeri temalı güzel ve başarılı filmlerdir. Kurbağalar filmi, köyde yaşayan bir kadının kocasını kaybettikten sonra yaşadıklarını, küçük yerde bulunan insanların tek bir kişi üzerinde nasıl baskı yaratabileceği gibi konuları işleyen başaralı bir yapım. Elmas adalı ana karakterimiz dul kaldıktan sonra ilk olarak hemcinsleri tarafından dışlanıyor. Çarpıcı sahnelerden biri Elmas kocasının yasını tutarken (cenaze evinde) diğer kadınların kendi aralarında yaptıkları dedikodu ve kocaların koruma ihtiyaçları. Bu koruma ihtiyacı doğrultusunda, her ne kadar Elmasın yüzüne gülseler de arkasından yaptıkları dedi kodular karakteri karalamaya yönelik olması. Bu hemcinslerinin Elmasa bakışını göstermekte, peki ya erkekler? Erkekler ilk önce Elması avutmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden gelen tüm kibarlığı ve iyi niyeti gösterme çabaları ile karşımıza çıkıyorlar. Kapalı toplumlarda bastırılmış cinsel ve seksüel dürtülerin kişi hayatına etkisi de hem kadın hem erkek açısından gösterilmiş. Örneğin; Ali karakterini canlandıran Talat Bulutu baştan çıkarmak isteyen köylü kadının çabalarını filmde görebiliyoruz. Ayrıca yan tema olarak kan davası ve töre gibi kavramların insan yaşamını nasıl etkilediği ve baskı altına aldığı da tüm çıplaklığı ile karşımıza çıkıyor filmde. Elmas hakkındaki dedikodular öyle bir boyut ve efsaneye ulaşıyor ki köyün erkekleri onu bir yandan arzularken diğer yandan da dışlıyorlar, tıpkı filmin başında kocasını kaybeder kaybetmez dışlanması gibi.

İşte bu şartlar altında kadının yaşam mücadelesini tek başına vermesi ve erkeklerin ona ulaşamadıkça üzerine kurduğu fanteziler. Köy çeşmesi başındaki kızların ve onları seyreden erkelerin kapalı flört istençleri ve törelerine bağlı bir toplumun bunalımını dul bir kadın ve onu seven bir erkek üzerinden Kurbağalar filminde anlatan Şerif Gören, ayrıca günlük monotonluğu anlatan, bir uzun biri kısa, iki sarışın çocuğun koşma sahnesini ile de başarılı betimlemelerde bulunmuştur.

Kısaca, Şerif Gören Kurbağalar filminde, köydeki insanların örfleri, adetleri, kan davaları, kadınlar üstünde yaratılan baskı (tabi bu baskı erkeler üzerinde de baskı yaratıyor) anlatıyor. Hayatını kazanmaya çalışan kadının sırf dul olduğu için dışlanması (çünkü filmdeki insanlar bir kadının kocası olamadan yaşamanı devam ettirmesini olağan bir şey olarak görmüyorlar) gibi konular üzerinde durarak, Fahriye Abla ve Adı Vasfiye gibi filmlerin şehir hayatındaki kadının zorlukları temalı kabuğu kırıp, köydeki kadınların sorunlarına eğilmiştir.
SPOILER

Kurbağalar filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

Kurbağalar filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

Kurbağalar filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL