7.7

1 OY
PUAN VER
5

Imdb: 5.4 (3.032 OY)

YORUM YAZ

SPOILER

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@kuzeydebiryer

4 yıl önce

7.7 / 10

Billy Wilder’ın hem yönetip hem de senaryosunu yazdığı filmler içerisinde en komik olanı. Film kapitalizmi simgeleyen Coca Cola markası ve Komünizmi simgeleyen bir çok unsur arasında iğneleyici esprileri, propagandaya yakın duruşu ile ön plana çıkıyor. Bu konuda söylenecek çok söz olabilir ama bu konulara girmeyeceğim. Bazı şeylerin tarihte kalması gerektiğini düşünüyorum. Ben filmi yönetmen, senaryo ve oyunculuklar açısından ele alacağım. Billy Wilder büyük bir yönetmen. ne yapmak istediğini fazlasıyla biliyor. O kadar incelikli bir senaryo kaleme almış ki bunu film hakkındaki Trivia’ları okurken görüyorsunuz. Sekreterine yazı yazdırırken söylediği numaraların Coca Cola fabrikasının Atalanta’da 1917 yılında kuruluşundan tutun bir çok filme ve o dönemin siyasi havasına göndermelerle dolu. Soğuk Savaş döneminin bilindik bütün klişelerini iğneleyici esprileriyle nakış nakış işlemiş. Hayran kalmamak elde değil. Oyunculuklar açısından James
... Devamı
Billy Wilder’ın hem yönetip hem de senaryosunu yazdığı filmler içerisinde en komik olanı. Film kapitalizmi simgeleyen Coca Cola markası ve Komünizmi simgeleyen bir çok unsur arasında iğneleyici esprileri, propagandaya yakın duruşu ile ön plana çıkıyor. Bu konuda söylenecek çok söz olabilir ama bu konulara girmeyeceğim. Bazı şeylerin tarihte kalması gerektiğini düşünüyorum. Ben filmi yönetmen, senaryo ve oyunculuklar açısından ele alacağım. Billy Wilder büyük bir yönetmen. ne yapmak istediğini fazlasıyla biliyor. O kadar incelikli bir senaryo kaleme almış ki bunu film hakkındaki Trivia’ları okurken görüyorsunuz. Sekreterine yazı yazdırırken söylediği numaraların Coca Cola fabrikasının Atalanta’da 1917 yılında kuruluşundan tutun bir çok filme ve o dönemin siyasi havasına göndermelerle dolu. Soğuk Savaş döneminin bilindik bütün klişelerini iğneleyici esprileriyle nakış nakış işlemiş. Hayran kalmamak elde değil. Oyunculuklar açısından James Cagney’in performansına şapka çıkartılır. Usta işi bir oyunculuk vardı karşımızda. Cagney 1930 yılında pamuk işçileriyle ilgili bir durum nedeniyle Komünizm suçlaması yaşamış filmin bir çok yerinde bu duruma gönderme yapılmış.

Özellikle filmin son 40 dakikası baş döndürücü bir tempoya sahip. Olaylar hızla akarken harika espriler ile son 40 dakikayı gülümsemeyle geçiriyorsunuz. Bu bölümde durum komedisinin yanında absürt komedinin de izlerini görüyorsunuz.

"- Ben bir kapitaliste dönüşmeyeceğim!
- Bir kere iyi bir damada dönüş, sonra ne halt yersen ye. Coca Cola’nın formülünü çalarsın ve Moskova’yla ödeşirsin. Ama bugün öğlen bir centilmen gibi davranacaksın!"

Film bu repliklerden sonra öyle bir tempo kazanıyor ki bu tempoya sahip filmlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bir de bu işi iyi yaptığınız zaman karşınıza olağanüstü bir iş çıkıyor. Filmde çok güldüğüm bir replikte yapılan bütün harcamaların hesabının yapıldı andı. Toplamda 10 dolarlık bir borcun var dediğinde genç damadımız; "Yani üç saattir kapitalistim ve 10 bin dolar borcum mu var?" demesi beni epey bir güldürdü. Mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biri.
SPOILER

One Two Three filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

One Two Three filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

One Two Three filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL