Klişe Tiplemeler:

izin senindir kuzu=) Çok güzel olmuş 22. madde.
şakacılar = bu arkadaşlar korku filmlerinin mihenk taşlarıdır genelde arkadaş grubuna nasıl dahil olduğu bilinmez yaptıkları şakalar genelde sinir bozucudur.

yaşlı kaçıklar= genelde yaşadıkları yerde olan biten her şeyden haberdarlardır lakin kılık kıyafet ve davranışlarından dolayı ciddiye alınmazlar
Evet Tutaste,o tiplemeyi genelde birileri çekip kurtarmaya çalışır. Bu adamları da ikiye ayırmak mümkün. Bunu da,kabul edersen tabi 22.madde olarak tanımlıycam:

22-) Zombi Isırıklısı: İkiye ayrılırlar

a-) Arkada Kalmaya Dayanamayanlar: Bunlar ısırıldıklarını zinhar söylemez. Sonlarını bile bile kendilerini saklarlar. Gereksiz aksiyona sebebiyet verirler. En iyi dostları veya sevgilileri tarafından "üzgünüm buddy" nidalarıyla kafaları uçurulur. Genelde, ölmeden önce birilerini ısırırlar. Bidliğin şerefsizdirler.

b-) Asil Olanlar: Bunlar,ısırıldıktan sonra şerefleriyle arkada kalmayı seçerler. Ama esas oğlan veya esas kız bu teklifi asla kabul etmez. Ama zombi gruplarında genelde bu tiplerin geride kalmasını teklif eden sakallı bir adam bulunur. Bu adam korkmuştur ama haklı olduğu er geç ortaya çıkar. Esas kız veya esas oğlan,sonunda üzülerek zombi adayı dostlarının kafasını ezerler. :(

23-) Azimli Barbi: Bu barbiler filmin ilk 80 dakikası boyunca bildiğin "white trash" (Türkçesini nasıl bulayım ? ) türünün tüm özniteliklerini korurlar. Birden mucizevi bir şekilde,filmin son on dakikasında gözlük takmak suretiyle bir üniversite bitirirler. Hepsinin ilk seksen dakika boyunca gerçekleştirmek adına hiç bir bok yapmadıkları bir idealleri vardır. Esas erkeğe tekme çaktıktan veya kötü anılarını bıraktıktan sonra birden bir yerlerde akademisyen falan olurlar.

24-) Sahte Seyyah: Genelde erkek olurlar, esas kız tarafından terk edildikten sonra dünyayı gezemeye çıkarlar. Hindistan'a gidip Namaste demeyi, Mozambik'te Zulu dansı yapmayı, Türkiye'de boğaz sefasını, Maldivler'de şezlong yaymasını, Singapur'da çocuklarla şak şak oynamayı falan öğrenirler. Döndüklerinde "olgunlaşmış" olurlar. Aslında yola çıkmadan öncekinden daha mal olduklarını anlamak o kadar da zor değildir. Saçlarını kısaltmış, bir iş sahibi olmuşlardır. Esas kızı mutlaka yeniden görürler. Bazısı esas kızına kavuşur bazısı o kadar şanslı değildir. Moratoryum kimliğin karşılığıdır.

25-) Kaşkollu Entel ??? : Bu entellerden İstiklal'de de bir sürü bulmak mümkündür. Fındık şapka, kaşkol,ceket,sakal, kıvırcık saç ve bir adet siyah çerçeveli gözlük temel ekipmanlarıdır. Birçoğu hatun keser. Ama çaktırmazlar. Kitapçılardaki en güzel hatunun elinde tuttuğu kitap hakkında saçma yorumlarıyla kendilerini gösterirler. Bazısı halk kütüphanelerine dadanmıştır. Kollarını kavuştururak gezerler. Bazısı sırtında gitarla taşır. Hacı manyak mısın, o sıcaktan ne ceketi, ne gitarı ?

26-) Bunalım Güzeli: İki türü vardır:

a-) Emo Kız: Emo kızlar, günümüz gençliğinin temel argümanının vücut bulmuş halleridir. Gerçek hayata da geçmişlerdir. Filmlerde gördüğüm yetmiyormuş gibi. Bu kızlar,her insanın yaşayabileceği birtakım bunalımları yaşamayı marifet falan sanarlar. Kimse onları anlamaz. Hep uzakta dururlar. Ama size bir haberim var, o yaşta kimse kimseyi anlamıyor zaten.

b-) Dean Kırması: Bunlar James Dean ayarındadır. Çoğu onun kötü bir kopyasıdır. Yağlı saçlar,motorun yerini alan uyduruk Amerikan arabaları, kirlenmiş beyaz fanila,mavi kot temel giyimleridir. Okulda başarılı değillerdir. Öğretmenleri için sorun olurlar. Esas kız dışında kimse bunları çözemez ?? Esas kıza bir uyarı, kızım o herif ayağa yatmış. Benden uyarması.

27-) Hacker: İki türü vardır.

a-) Zayıf olanlar: Bunlar eskidendirler. İnek tipine yüklenen bir fonksiyondan ibarettirler. Gerçek olmaktan uzaktırlar. ZAyıf hacker çok sık bulunmadığından sanırım.

b-) Şişko olanlar: Esas Hacker tiplmesi budur. Hacker dediğin adamlar,sabah akşam bs başında kıç büyüten insanlardır genelde. Bir FBI ajanı bunların kankasıdır. Bilmediğimiz tuşlara basıp, klavye takırdatarak "çok gizli" belgelere ulaşırlar. İki tıkla, site kırarlar. İnanılmaz süper güçleri vardır. PS'de arka arkaya 34lü kombo atmak gibi.
Zombi filmlerinde ısırılıp ta kendini feda eden bi tip vardır. Zombilerden kaçan grup tam bi yerlere gidecekken son anda ısırığını gösterip, siz gidin, ısırıldım der. Bu tipin bir de sevdiği vardır grubun içinde. Genelde erkek olurlar. Erkek senaristlerin bir ürünü olduklarını düşünüyorum.
14-) Ayyaş Baba: Her Amerikan banliyösünde bir adet bulunurlar. Çoğunun çok güzel bir adet kızları vardır. Bunlar bu kızları ya döverler ya taciz ederler yada kötü şeyler yaparlar. Beyaza boyalı, Siding kaplamalı tipik Amerikan evlerinin aksine onların evi hep kırık döküktür. Kapılarında genellikle bir adet paslı Van veya klasik bir Mustang bulunur. Bunların kızları,esas oğlanların sevgilisi olurlar veya hoşlaştıkları hatun....

15-) Ayyaş Ana: Bu analar,genelde karavanda yaşarlar. Ayyaş Babanın aksine bunların kızları veya oğulları olabilir ancak bunları dövmezler. Sürekli içerler,bazısı part-time fahişelik yapar. Bebekleri varsa,genelde bu bebekleri ihmal ettikleri için sosyal hizmetler görevlileri ile kapışırlar. Ağızlarında slim sigara vardır. Bir ellerinde daima viski şişesi tutar ve yeterince konuşturulurlarsa mutlaka kusarlar. Çoğusu eski güzellik kraliçesidir.

16-) ATEİST: İkiye Ayrılırlar

a-) İmanlıyken Ateist Olanlar: Bunlar ailelerinden birini kaybetmişlerdir. Bazısı eski papaz falandır. Birden bir şokla imanlarını yitirirler. Bazısı,finalde yaşanan mucizevi olaylarla imanlarını geri kazanırlar.

b-) İmansızken İmansız Kalanlar: Bunlar genelde kötücül tiplemelerdir. Tanrıya inanmayı saflık olarak görürler. Esas karakterlere "Tanrıya İnanır mısınız Bay-Bayan bilmem ne" sorusunu sormalarıyla ünlüdürler. Genelde ölürler. (Benim karakter bu lan)

17-) Şirret Barbi: Bunlar esas kızlara musallat olan barbilerdir. 3-4 kızlık sürüler halinde yaşarlar. İlk dönem gençlik filmlerinde ve bizimki gibi ülkelerde yayınlanan 3.dünya ülkesi dizilerinde karşımıza çıkarlar. Çok kullanıldıkları için yıpranmışlardır. Çoğusu salaktır,finalde esas kızımız tarafından bir şekilde rezil edilirler. İç organlarına kadar kusulur. Aslında mağdurlardır.

18-) Liseli Kabadayı: Esas oğlanlara musallat olurlar. Onları döver,paralarını çalarlar. Esas oğlanımızın sükse yapabilmesi adına,sıklıkla bir şekilde rezil edilirler. Olay genelde,esas oğlanın, kabadayımızı çükünün boyutu veya çocukluğundaki bir anı aracılığıyla alt etmesi üzerine kuruludur. Bazısı finalde,esas kızdan tokat yer. Bazısı testislerine tekme atılmak suretiyle susturulur. Asla mutlu olamazlar :(

19-) GAY Kanka: Zenci kankanın bir türevidir. Şehir kızı dizilerinde ve filmlerinde görülürler. Tamamı Homoseksüel erkeklerden oluşur Lezbiyen örneklerine raslanmaz. Kadınsı tavırları vardır. Sanki her gay,ellerini ters çevirip, dudaklarını pörtleterek konuşuyormuş yanılgısını yaratırlar. Dişedokunur bir fonksiyonları yoktur. Komedi unsurudurlar. Esas kızımızın, ne kadar liberal olduğunu kanıtlamak adına ordadırlar. Çoğu şapka takar ??

20-) Gözlüklü Asyalı Kız: Bu kızların varlıklarının sebebi belli değildir. Çoğu konuşmaz. Arka fonlarda görünürler. Telefona mesaj çekmek veya önlerine bakıp müzik dinlemek,bir kitabı okur gibi yapmak temel işlevleridir. Bir tiplemeden çok,bir tür görüntüdürler. Sanırım Amerikan Üniversiteleri'nin çok renkli "etnik" yapısına dikkat çekmek için ordadırlar. Üç temel türevleri vardır :

a-) Hintli Çocuk

b-) Norveçli Güzel Kız

c-) Fransız değişim öğrencisi (genelde kız olurlar)

21-) Bekar FBI Ajanı KAdın: Yalnız yaşarlar. Günübirlik bir hayatları vardır. Çoğunun evlenip boşanmış bir kız kardeşi vardır. Hoşlandıkları bir FBI görevlisi falan vardır ama bir türlü açılamazlar. Utangaçtırlar ama güzeldirler. Bu ikilem bir erroru hak eder. İşleri hayatlarıdır,davaları asla bırakmazlar. Şeflerinin gözdesidirler. Hepsinde gizli bir yetenek vardır. Ya FBI'ın gerikalanı gerizekalıdır yada onlar çok akıllıdır. Bence üçüncü seçenek.
Eklemeler için teşekkür ederim Daw. Top sakallı ateşeler,hoş bir detay :)
Polislere ek olarak son görevinde vurulanlar, tam emekli olacakken hayatının cinayetiyle karşı karşıya kalanlar eklenebilir.

Genel olarak bir cinayet/uzaylı/ruh vs gören ama kimseyi kendine inandıramayanlar ki genelde ya çocukturlar ya da bayandırlar.

Amigo gibi bir anda ortama gelip gidişatı düzeltenler ki bunlarda ya bir takımın(basketbol,futbol,baseball, rugby,vs..)koçu ya da öğretmendirler. Koçlar genelde erkek ve sakatlanmış eski sporcu; öğretmenlerde çok az bir farkla daha çok bayandır ve ya genç idealist ya da sürgün üstüne sürgün yemiş ama vazgeçmemiş tecrübeli öğretmendir.

Benzin istasyonlarında, marketlerde vs duran görevliler ya tam bir rednecktir ya da asyalıdır. Redneckler genelde şapka takar, kaslıdırlar; asyalılar genelde yaşlı ve keldir.Bazen yanlarında eşleri de olabilir. İkisininde ortak yanı kasanın altında pompalı bulundururlar.

Taksiciler genel olarak yabancıdır (hintli, arap, meksikalı, vs). Öndeki arabayı süper takip ederler. Aç kurt gibi biri "taksi" desin diye beklerler. 3 saniye içinde gelirler ve yolları mükemmel iyi bilirler. Asla yoktur "orayı bilmiyorum tarif eder misiniz?" ya da "ben karşının taksicisiyim" diyen.

Ek birşey daha yazayım. Hitchcock'un bir filminde bi büyükelçi rolü varmış. Cast ajansına "büyükelçi rolü" için haber göndermiş. Yaklaşık 10 tip göndermişler. Dikkatini çeken şey hepsinin top sakallı olduğuymuş. Londra'daki bütün büyükelçilere bakın bakalım demiş ve o kadar büyükelçi arasından bir tanesi bile top sakallı değilmiş :) Sanırım klişeler bir süre sonra gerçeklerinde önüne geçebiliyor.
Dikkat,peyder pey yayınlanmalıdır:

Eski Tipolojimizi Gözden Geçirmek Adına:

1-) Gözlüklü Kız: Bu kızlar,genellikle gözlük taktıkları için "çirkin" addedilirler. Aslında bir çoğusu çok da fena hatunlar değildir. 80 sinemasıyla,özellikle tv dizileriyle hayatımıza girmişlerdir. Gözlüğü çıkan kız,birden güzelleşir,sevdiği oğlan boyfriendi oluverir. Halbusi,gözlük takmak artık moda.

2-) Gözlüklü Oğlan: Bu oğlanlar,yukarıdaki kızların bir alt türüdür. Gözlüklerinin yanında genellikle "diş teli" takarlar. Gözlüklü kızların aksine bunlar gerçekten çirkindir. Birçoğu ince uzun,cılız bedenleriyle,sürekli aşağılanan zavallılardır. Ancak, gözlüklü oldukları için genelde çok kitap okuyan tiplemeler sayılmışlardır. Bknz: Gözlüklü Şirin. Bu tiplemeler zamanla, "İnek" adı verilen,pop-kültür ikonları haline gelmişlerdir.

3-) Eski Asker: Bu askerler ekseriyetle, Vietnam,Kore,Irak vb... savaş alanlarından çıkmadırlar. Birçoğu dağda,bayırda,bir tapınakta veya Himalayalar'da inzivaya çekilmişlerdir. Hepsinin öldürülmüş bir karısı,kızı falan vardır. Hepsi,kötü rüyalar görür ve uykularından haykırırak uyanırlar. Kabus görürlerken onlara çok yaklaşmamak gerekir. Bknz: Wolverine. Bu tiplemelr pop-kültür içinde anti kahramandan soyut kahraman dönmüşlerdir.

4-) Kötü CEO: Amerikan iş ahlakının bir ahlakı olmadığı için, kötü CEO tiplemesi esasen bir fanteziden ibarettir. İyi CEO diye bir şey olmadığı için. Bu tiplemeler,paravan şirketler üzerinden nükleer başlık,biyolojik silah vb... kitle imha silahları alıp satarlar. Ekmek paraları budur.

5-) Satılmış Senatör: Genellikle, parlamenter sistemin tüm kötücül fonksiyonlarını üstüne alınan fantastik bir başka varlık da budur. Bu senatörlerin bazısı, para; bazısı,aileleri tehdit edildiği için kendilerini satarlar. Ama birbirimizi kandırmayalım, bu gezegende birileri kendini satmak istiyorsa satıyor.

6-) Çılgın Bilimadamı: Bu bilimadamları,ikiye ayrılırlar:

a-) İcatları anlaşılmadığı için sürgün edilenler: Kötü niyetli değillerdir,zamanında tarih bunları anlamamıştır. Ama neyseki küresel bir tehdit,bu bilimadamlarını son çare haline getirmekte gecikmez.

b-) Hak ettikleri değeri alamadıkları için, intikam isteyenler: Bu bilimadamları, kötücüldür. Tarihin onları anlamamasına çok içerlerler. Nobel beklerken,üçün birini almışlardır. Genelde intikam almaya çalışırlar,ama başaramazlar.

7-) Komiseri Tarafından Sevilmeyen,İsyankar ama İşini Bilir Polis: Çoğusu NYPD'de çalışır. Koltuk altlarına takılı silah kemeri vardır. Deri ceket giyer ve bir hırsızı durdurmak için 10 arabayı feda etmekten çekinmezler. Amirleriyle hep kavgalıdırlar. Emirlere uymaz ve doğru olan şeyleri yaparlar. Ülkemizde de umutsuz bir şekilde sık sık taklit edilmişlerdir.

8-) Bol yıldızlı General: Bu generaller üçe ayrılırlar:

a-) Sürekli savaş isteyenler: Bu generaller, savaşmayı marifet sayarlar. Olası iki çözümde daima silah kullanılanı yeğlerler. Başkanlara,nükleer çanta için baskı yaparlar.

b-) Duruma el koyanlar: İşler kötüye gidiyorsa ve bürokrasi sarpasardıysa duruma bu generaller el atar. İşleri hızlandırır,gizli tim falan kurarlar. İşkence bile yaparlar. Genelde ülkeleri uğruna kötülük yaptıklarını iddia ederler.

c-) Bezmiş olanlar: Yaptıkları işe saygısı kalmamış generallerdir. Genellikle yaşlıdırlar ve savaş onları yıpratmıştır. Tabi yersen.

9-) Sinsi Seri Katil: İki tipi vardır:

a-) Kötü Çocukluk Geçirenler: Çocuklukları çok kötü geçmiştir. Ondan katil olmuşlardır. İlk dönemlerde yaygındırlar. Artık çok kalmamışlardır. Naturalizm akımının b.k yemesidirler.

b-) Çocukluk Geçirmeyenler: Bunlar pat diye katil olmuşlardır. Amaçları ego tatmin etmektir. Sinsi ve tehlikelidirler. Geçmişleri izleyicinin umrunda olmaz. Tek dertleri cinayettir.

10-) Karizmatik Piskopat: Son dönemde peydah olmuş bir başka klişedir. Hep onlar kazanır. Asla ölmezler. Ölseler bile dirilirler. Amaçları adam öldürmek değil,ne kadar akıllı olduklarını kanıtlamaktır. Tamamı erkektir. Sanırım küçük çüklerinin etkisindedirler. Abudik Gubudik nesneler kullanırlar. Bazen üç tekerli bir bisiklet bazen bir saat. Bunlar onların imzalarıdır. 9.tiple yakın akrabadırlar. Ataları, Hannibal Lecter falandır.

11-) Dede: İkiye ayrılırlar:

a-) Fantastik olanlar: Bunlar genelde uzun şapkalar takar,sakal bırakırlar. Her boku bilirler. Hep onlar haklıdır. Hepsinde bir kehanet vardır. Birilerini seçerler,dünyayı kurtarırlar. Büyücüdürler. Yakılasıdırlar.

b-) Bankta oturanlar: Güvercin beslemek tek eğlenceleridir. Parkta oturup kafa ütüleyecek delikanlı ararlar. Bazı şansız delikanlılar,bu dedelerle film çevirmek zorunda kalır.

12-) Zenci Kanka: Beyaz esas oğlan veya kızların yanında mutlaka bir tane olur. Karakterimizin, "ırkçı" olmadığını kanıtlamak için konmuşlardır. Sürekli salak espriler yapar,beyaz kankalarına arka çıkarlar. Köleci geçmişin bir anısı, zenci yaver adetinin bir devamıdırlar. Genelde komiktirler ve arka sokak ağzıyla konuşurlar. Zenci sinemasında bu tipin tam karşıtı, "beyaz kanka"dır.

13-) Playboy: İş adamıdırlar. Çok paraları vardır ve genelde nedense "çok yakışıklıdır"lar. Beyaz salak 21.y.y.şehir süprüntülerinin bilinçaltını yansıtırlar. İnanılmaz duyarlı ve inanılmaz yakışıklı olan bu adamların bazısı süper kahraman bile olur. Şirketleri bir taraftan dünyanın anasını bellerken, bu adamlar süper aygıtlarıyla "kapkaççı" kovalar. Hırsız sirkülasyonunu azaltıp daha çok çalmak için tabi.

.......................................
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL