bir Ki-duk Kim filminden ~ kanji yazı SORU

exaybachay

Konuyu Açan: exaybachay

15.06.2010 01:29

Ki-duk Kim'un Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring) filminde bi sahne var ki ben izlerken altyazıda yaşlı budistin yazdıkları çevrilmemişti, izleyen yahut bilen biri anlamını söylerse çok sevinirim :)



işte o sahne : http://img142.imageshack.us/i/zspringsummerfallwinter.jpg/

[alternatif:http://www.cable360.net/Assets/cmsimages/archives/cw/081406/SpringSummerallWinter.jpg]
budistin ağzında yazan karakter çince'de (mandarin) "bi" diye okunur ve kapatmak, engellemek, bloke etmek anlamına gelir. gözlerindeki de muhtemelen aynı ama çok ufak olduğu için okuyamadım; daha büyük resim var ise tekrar bakabilirim..
http://vimeo.com/3211633

3.52'den itibaren yakın çekim var. bu işinize yarar sanırım.

(aslında yere yazılıp kazınan şeylere de bi göz atabilirseniz memnun olurum ^^)
izledim videoyu. evet gözlerinde ve hatta kulaklarında dahi "kapalı, engelli, bloke edilmiş" anlamına gelen o çince karakter yazıyor.

yere yazılıp kazınan şeylere gelince; pause edip okumaya çalışıldığında bile okuması çok zor karakterler onlar. çünkü; budist rahiplerin falan yazdığı türden edebi metinler içeriyor ki, orada yazanların tamamını o tür bir edebi eğitim görmemiş herhangi bir çinlinin bile kolay kolay anlayabileceğini sanmıyorum.

sadece, 3:33te yerde ölü yatan adamın tam kafasının üstünden başlayıp alta doğru yazılmış olan cümle az buçuk anlaşılıyor. söz konusu cümle çin'in tang hanedanı döneminde yaşamış "li bai" isimli bir şaire ait olan bir şiirden alıntı.şiirdeki "fei liu zhi bu san qian che, yi shi yin he la jiu tian" şeklinde okunan dizenin bir bölümü gözüküyor ekranda. söz konusu dize çin'in shandong eyaletindeki bir şelaleyi anlatıyor. diyor ki, şelale o kadar güzel ve hızlı akıyormuş ki, gören söz konusu şelalenin cennetten döküldüğünü düşünür. kısacası yazanlar hep edebi metinler, filmi izlemedim fakat yazanların filmin genel konusu ile alakalı olduğunu pek sanmıyorum:)
çok teşekkür ederim, fazlasıyla memnun oldum ^^
rica ederim.
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL