Harry Potter Hitap Kitlesi

Harry Potter kitaplarına başladığımda 11 yaşındaydım ve benimle aşağı yukarı yaşıt sıradan bir çocuğun başından geçenler gerçekten çok etkilemişti beni.Neredeyse benim yaşımla orantılı olarak kitabın serisi devam etti ve belki de bu nedenle çoğunlukla Harry karakterini sempatik bulmuştum.Ancak hitap ettiği yaş bence yazarın tamamen artan satış ile gözden geçirdiği bir konu ve HP ı ilk haliyle seviyordum ben.Özellikle 3 ve 4 arasında hızlı bir değişim var ve bunu okuyup da farketmeyenin olduğunu zannetmiyorum.Rowling gittikçe betimlemeleri artırdı, korku öğesi ve abartılı dramlarla HP ı daha fazla bir roman havasına sokmaya çalıştı.Bu şekilde okuyucu kitlesini değiştiriyordu.Bence rezil etti ama tabii ki satışlar aksini gösteriyor.Mesela ilk kitapta yılanla konuşmasına hiç anlam verememiştim.Ama ikinci kitaptan sonra bir ''Aaaaa...'' anı yaşamıştım ve o an gerçekten güzeldi.Böyle güzel ayrıntılar daha sonra gittikçe azaldı ve yok oldu.Neyse sonuç olarak bence çok fazla korkutucu, abartılı, tehlikeli görünen hikayeler, ucuz dramlarla hitabettiği kitlenin yaşını büyütmeyi amaçlamıştır.

Bu arada Yüzüklerin Efendisi ile ilgili Ellez'e katılıyorum.Hatta 1. film çok kötü ama diğerlerinde de öyle şeyler oluyorki kitaptaki ruhu mahvetmiş.Özellikle o Balrog alakasız bir mahluk olmuş.Aragorn'un hayalet kralıyla kılıç çarpıştırması ise ayrı bir felaketti.
Bence ayrı bir başlık/kategori açacak kadar değerli bir seri değil. Altı kitabı okudum; Altıncı kitapta çok sıkıldım, zorla bitirdim. Son kitabı okumadım. (galiba son kitap çıkana kadar zevklerim değişmişti) Filmlere gelince ilk filmi merakla izledim, beğenmedim. Zaten kitabını okuduktan sonra beğenilen film neredeyse hiç yok. Diğer filmlerdende sadece bir tanesini (melez prens) geçenlerde televizyonda izledim. Yine beğenmedim.

Elbet 45 yaşında birinin zevk alması olasıdır; ancak bence de izleyici kitlesi çok sınırlı olan, başarısız bir film serisi.

Twilight'ı izlemediğim için kıyaslayamıyorum ama o seri de vampir fetişizminden ibaret gibi geliyor bana.

Yüzüklerin efendisi 1 de bence çok kötü bir film. diğer ikisini izlemedim. Bence ayrı kategori yaptığınız hiçbir filmin özel bir yanı yok.
sağolsun bruce bu konuda belirtmek istediğim bütün duygu ve hislerime tercüman olmuş yorumuyla. tamamen katılmakla birlikte zamanında kitapların sağlam bir fenomeni olmuş bir pottersever olarak şunu eklemek isterim; kitaplarla kıyaslandığında filmlerin vasat olması çok olağandır. Bu sadece harry potterda değil çoğu yapımda böyledir. çoğumuzun başucu filmi olan fight club bile kitabı okumuş bünyeler için yeterince tatmin edici olmamıştır. ama tabiki yüzüklerin efendisi gibi istisnalar da vardır bu hususta. sonuç olarak 1000 küsür sayfalık kitabın bütün detaylarıyla film edilmesi imkansız olduğundan harry potter filmleri fanlarını üzmüştür malesef. işte tam da bu nedenle final filmi 2 ye bölündü ki bence en azından sanırım umarım final seriye yakışır olucak.

filmin hitap kitlesine gelince;

ilk kitabın kapak arkası;

HARRY POTTER sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektuplarla yaşamı değişir. Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar.

Bunu okuyan okuyucu kitabın çocuklara hitap ettiğini düşünebilir, haklıdır da. ilk filmdeki bol giysiler içinde ince sesiyle neşe saçan sevimli minik harry bunu doğrular niteliktedir zaten. ama seri ilerledikçe harry ve arkadaşları büyümüş olaylar ciddileşmiş ve karmaşıklaşmış, aşklar, ölümler işin içine dahil olmuş ve harry potter ın fan kitlesi sayı ve yaş ivmesi olarak artışa uğramıştır. hal böyle iken diğer fantastik yapımların hitap kitlesi neyse hp nin hitap kitlesinin de o olduğunu düşünmekteyim.

ayrıca kurgu olarak ne kadar tartışılsa da(kitapların etkisi) efekt, kamera oyunları, oyunculuk ıvır zıvır olarak filmlerin başarılı olduğu kanısındayım.

son filmleri merak içinde bekliyoruz umarım güzel bir final olur. AVADA KEDAVRA!!
Fantastik Edebiyat içerisinde, Harry Potter'ı ayrı bir yere koymak lazım. Potter serisi, fantastik edebiyat ile (young-adult fiction) gençlik edebiyatının başarılı bir harmanı.

Gezegen genelinde hedef kitlesi, 13-18 yaş arası insanlardan müteşekkil. Elbette, 45 yaşında da Harry Potter okuyup zevk almak olası. Ama Şu,şu,şu ve şu kuyruklardan da anlaşılacağı üzere, hedef kitle daha ziyade "ergen" şahıslardan oluşmakta.

Ben de bir tarafı ergen kalmış bir birey olarak, kitapları okudum ve elbette her ergen gibi filmlerden memnun ayrılmadım. Bununla birlikte, bence sorulması gereken bir soru var :

Ergenler neden Harry'i bu kadar çok seviyor ?

Bence sorunun cevabı, kitabın kodlarıyla ilgili. Rağbet görürse bu konu hakkındaki fikirlerimi de paylaşmak isterim.

Herkese teşekkürler.
Düşünceme göre fantastik edebiyata başlamak için idealdir fakat ileri seviyede fantastik tür hayranları için etkili bir rolü olabileceğine inanmıyorum.
eheh daha dün filmin tüm serisini baştan izlemek üzere indirmişken netten bu başlığı kim açtı uleyyn diye bi tıklayışım vardı ki görecektiniz =D kitaplarının hepsini de okumuş biri olarak söyleyebilirim ki, eğer sadece filmlerini izlediyseniz sizi tamamen içlerine almaları mümkün değil. yalnızca ilk 2 film fena değildi, onları da aynı yönetmen çekmiş zaten meğersem. sonrakilerde hep farklı farklı isimler görev almış. ama tabii fantastik dünyaları herkes sevecek diye bir şey de yok elbet..

Harry Potter sever bir insan olarak da Twilight'a bayılmadım sandığınız gibi =) ha ama vampirleri severim genel olarak eheh..
mevzubahis kitap serileri olsaydı çok başka bir cevap yazardım ancak filmlerden bahsediyorsak eğer, harry potter serisi en genel anlamda "vasat" olarak değerlendirilebilir. kitapların büyük bir hayranı olarak şu ana kadar birkaç sahne dışında hiçbir filmden tatmin olmuş olarak ayrılmadım. ancak twilight serisi ile karşılaştırmak şu noktada yanlış bence: harry potter sinemaya aktarılmadan önce de dünya çapında bir fenomendi. filmlere rağbet gösteren bahsi geçen kitlenin çoğunluğu da kitapları okumuş olarak gitti filmlere. twilight ise dünya çapındaki popüleritesini sinemaya aktarıldıktan sonra kazandı.

benim gibi potter serisinin hastası olan kimselerin herhangi bir filmden "olmuş bu" diyerek çıktığını da zannetmiyorum açıkcası. kitaplardaki o muhteşem kurgu, olay örgüsü ve karakter derinliği -özellikle 7 kitaplık bir seriden bahsettiğimiz düşünülürse- zaten beyaz perdeye aktarılması oldukça güç etmenler. harry potter kitapları detaylarıyla vardır öncelikle, ilk kitapta adı şöyle bir geçen bir karakterin son kitaptaki en önemli karakterlerden biri olduğu böyle bir serinin filme çekilirken atlanmak durumunda kalınan detaylarıdır filmleri başarısız kılan. casting faciasından bahsetmiyorum bile.

yüzüklerin efendisi ise hem sinema hem edebiyat sanatında çok ayrı bir yerde durmaktadır, mukayese edilmesi bile abesle iştigal kanımca.
Yaptıkları espriler, büyü sihir olayları beni çekmiyor kendine... Belki Selena, Acemi Cadı vırt zırt yüzündendir.
yok hayır sana katılamıyorum açıkcası... Harry Potter'ın hitap ettiği yaş aralığı diye bir genelleme de yapamayacağım; çünkü 24 yaşımda olsam da Harry Potter'ın dünyası bana çok cazip geliyor, kafa dağıtıyor açıkcası ve kullanılan İngiliz ingilizcesi ve her yerde ağırlıklı olarak kendini hissettiren ingiliz renkleri, ingiliz kültürü beni çekiyor. ben her macerasını izliyorum. Ama baktığın zaman yüzüklerin efendisi serisini hala izlemedim, arkadaşlarım o kadar ısrar ettiği halde... İzlemem gerekiyormuş öyle diyorlar, onun da yaş aralığı nedir mesela bu da tartışılır. Ama Alacakaranlık denen film serisinin kitabına 10 dakika gözattım ve oldukça basit, çok basit, olduğunu gördüm; fragmanında ve filmlerden minik birkaç parça bakmamla da oyunculuk namına bizim 'kavak yelleri' ile yarışacak (!) düzeyde olduğunu anladım. Yani; arada çok fark var bana göre... Şimdi ne diyorsun?
Bu ve bu tarz filmlerin hitap ettiği kitlenin benzer şekilde sinemada Twilight bitince alkışlayan kitleye dahil olduğunu düşünmekteyim.

Belki de fazla önyargılıyım.
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL