Kutsal Dağ Yorumları

Kutsal Dağ filmi detayları

@naksidil

2 yıl önce

1973 yapımı bu film GERÇEKTEN o yılda mıydı ;) Bazı yönetmenler ve yazarlar daima zamanın ötesinde yaşamışlar efendim.. Bunun tasviri ne denli mümkün olur, hangi şekile uygun olur cidden bilmiyorum :)) Böyle bir filmi bu zamanda yapamıyorlar ya YAZIK..
Kurbağalar ve bukalemunlar efsaneydi ! Ha bide kart teyzemiz :) Derinliği çarpıcı şahane film.

@thematrixhasyou

3 yıl önce

Bu bir film. Kamera geri çekil!
Biz imgeyiz, rüyayız, fotoğrafız.
Burada kalmamalıyız!
Mahkumlar! Yanılsamayı parçalamalıyız.
Bu Maya’dır.
Kutsal dağa elveda.
Gerçek yaşam bizi bekliyor.

@besrix

6 yıl önce

Filmde olağanüstü bir doyum var. Sürreal bir şekilde aklınıza gelebilecek her konuya dem vuruyor bunu çok sert, vahşice insanı tokatlayan,dumur eden bir üslupla yapıyor. Cinsellik, sanayi, silahlanma, aile, politika,üretim sistemi,tek bir sözle binlerce insanı ölüme gönderen faşist rejim, polis, asker, Peru'ya savaş açan Captain Amerika gibi ve gibi. Aslında filmi maddi olarak elde edilmiş her şeyden bir arınma seremonisiolarak da düşünebilirsiniz.

"Sen bir boksun. Ama istersen altına dönüşebiilirsin"

Film sizi Holy Mountain'ın tepesine çıkarıyor da keşke film setini deşifre edip oradan aşağıya bırakmasaydı

"Bir peri masalıydı her şey ve gerçek hayata döndük; ama bu hayat gerçek mi? Hayır. Bu bir film. Kameraya bakın. Bizler hayal ürünüyüz."

@rsilahcilar

7 yıl önce

bu filmden spiritüel aklın olumlu bir sonuç çıkarması üzücü. film böyle bir şey anlatmıyor. gerçeğin ıskalanmaması, arınmanın safsatası üzerinden çok iyi bir sonuca doğru gidiyor. kendisini başkasının gözünden görmek için yaşayan, okuyan, yazan ve konuşan çok tanıdıkları olanlar yabancı olmayacak. ''ben''in üzeri açık bırakılmış filmde; biriciğin ''ben''ine karşı, kendiliğini aramaya karşı (ötekiyle) bir yol hikayesindeki boğulmaları, riyayı, mistisizmi neticesi ile çok güzel bağlamış ve gerçeğe göz kırpmış. sanat eleştirilerini de şapka çıkartarak izledim. 9 kişilik gruba ''bir kişi eksik mi?'' diye soru soruluyor. herkes tek tek sayıyor, 8 kişi çıkıyor. ''evet bir kişi eksik.'' diyorlar. ama o an 9 kişiler. sanırım bu sahne çok şahaneydi. belki gözden kaçmıştır diye ekleyeyim dedim.

''insanlar sevilmeyi ister. kendilerini görmek istedikleri kişi olarak.'' hepimize çakıyor.

@oznks

9 yıl önce

10 / 10

this is the ceremony of death. the grave receives you with love. surrender yourself to death. return what was loaned to you. give up your pleasures your pains. give up your friends your lovers. give up your familiy your past. surrender what you hate. what you desire. you will know nothingness. it is the only reality. don’t be afraid. it’s too easy to give. you’re not alone. you have a grave. it is your first mother. the grave is the door to your rebirt. now you will surrender the faithful animal you once called your body. don’t try to keep it. remember it was a loan. surrender your legs. surrender your sex. your hair your blood your organs your bones. you no longer want to posses. possession is the ultimate pain. the earth fall over your corpse. she come to cover you with love. because she is your true flesh. now you are an empty hearth. open to receive. your true essence your own perfetcion. your new body. which is the universe. the work of god. you will reborn again. you will be real
... Devamı
this is the ceremony of death. the grave receives you with love. surrender yourself to death. return what was loaned to you. give up your pleasures your pains. give up your friends your lovers. give up your familiy your past. surrender what you hate. what you desire. you will know nothingness. it is the only reality. don’t be afraid. it’s too easy to give. you’re not alone. you have a grave. it is your first mother. the grave is the door to your rebirt. now you will surrender the faithful animal you once called your body. don’t try to keep it. remember it was a loan. surrender your legs. surrender your sex. your hair your blood your organs your bones. you no longer want to posses. possession is the ultimate pain. the earth fall over your corpse. she come to cover you with love. because she is your true flesh. now you are an empty hearth. open to receive. your true essence your own perfetcion. your new body. which is the universe. the work of god. you will reborn again. you will be real. you will be your own father your own mother your own child. your own perfection. open your eyes. you are the earth. you are the green. you are the blue. you are the others. you are the essence. look at the flower. look at the flower. for the first time look at the flower.

@arween

10 yıl önce

9 / 10

izlediğim en muhteşem yapıt. film boyunca jodorowsky seyirciye sesleniyor çağrıda bulunuyor nitekim finalnde görüyoruz bunu.kişinin bireysel aydınlanma serüveninde sözüm onasafsata ve süsiçinde karşılaşacağı engelleri -dünyanın lanetlerini, kandırmacalarını, uyku haplarını- bir bir gözler önüne metaforlarla seren yer yer açık eden yönetmen aklımı başımdan aldı.bir eser ancak bu kadar yaratıcılık kokar ancak bu kadar gerçeklerden bahseder ancak bu kadar çarpıcı seyrini algılarıma sokardı.insanın dünyada kendini sahte var etme ve konumlandırma durumuna ağır eleştirileri mevcut olan yapıtta kişinin özüne dönüşümünün pek kolay olmadığı kadar mümkün olabildiğini gösteriyor.

"bu ölüm merasimi.mezar sizi sevgiyle kabul eder.kendinizi ölüme teslim edin.size ödünç verileni iade edin.zevklerinizden,acılarınızdan vazgeçin.dostlarınızdan sevgililerinizden vazgeçin.ailenizden,geçmişinizden vazgeçin.nefret ettiğinizden arzu ettiğinizden feragat edin.hiçliği bileceksiniz ki o tek gerçeklikt
... Devamı
izlediğim en muhteşem yapıt. film boyunca jodorowsky seyirciye sesleniyor çağrıda bulunuyor nitekim finalnde görüyoruz bunu.kişinin bireysel aydınlanma serüveninde sözüm onasafsata ve süsiçinde karşılaşacağı engelleri -dünyanın lanetlerini, kandırmacalarını, uyku haplarını- bir bir gözler önüne metaforlarla seren yer yer açık eden yönetmen aklımı başımdan aldı.bir eser ancak bu kadar yaratıcılık kokar ancak bu kadar gerçeklerden bahseder ancak bu kadar çarpıcı seyrini algılarıma sokardı.insanın dünyada kendini sahte var etme ve konumlandırma durumuna ağır eleştirileri mevcut olan yapıtta kişinin özüne dönüşümünün pek kolay olmadığı kadar mümkün olabildiğini gösteriyor.

"bu ölüm merasimi.mezar sizi sevgiyle kabul eder.kendinizi ölüme teslim edin.size ödünç verileni iade edin.zevklerinizden,acılarınızdan vazgeçin.dostlarınızdan sevgililerinizden vazgeçin.ailenizden,geçmişinizden vazgeçin.nefret ettiğinizden arzu ettiğinizden feragat edin.hiçliği bileceksiniz ki o tek gerçekliktir.korkma vermek çok kolaydır.yalnız değilsin bir mezarın var.o senin ilk annendir.mezar yeniden doğuşuna açılan kapıdır.şimdi bir zamanlar "vücudum" dediğin sadık hayvandan feragat et.tutmaya çalışma.unutma o ödünç verilmişti.bacaklarından vazgeç,cinsiyetinden vazgeç,saçından,kanından,organlarından,kemiklerinden.artık sahip olmak istemiyorsun.sahip olma en büyük acıdır.toprak cesedinin üzerine dökülür.seni sevgiyle örtmeye gelir,çünkü o senin gerçek etindir.şimdi sen,en gerçek özlerini almaya açık boş bir kalpsin.evrenin ta kendisi,tanrının işi olan senin kendi kusursuzluğun yeni vücudun.yeniden doğacaksın, gerçek olacaksın,kendi baban,kendi annen olacaksın,kendi çocuğun,kendi kusursuzluğun.gözlerini aç,sen topraksın,sen yeşilsin,sen mavisin,sen alefsin,sen aslolansın.çiçeğe bak çiçeğe bak.ilk defa olarak, çiçeklere bak."

---spoiler--- bir film düşünki düşün işte nasıl düşlerdin bilmem bir film düşlesem bu kadarcan yakıcı ve güzeldüşleyemezdim.

@zangocyus

10 yıl önce

Hepiniz boksunuz kendinizden altın yapabilirsiniz.Sistem eleştirilerini hayvanların üstünde göstermesi aşırı ilginç bir işti.Ya da amcanın rahatsız edici göz meselesi hala beynimde turlar atıyor.Jodorowski isa ile kafayı da yakmış gibi biraz.Yani kafalar çok yanık aşırı belli normal insan filmi değil lsd var her yerinde.Garipti ama hoştu hele filmin sonu yaşadığı kafayı kıskandırttı.

@poormf

10 yıl önce

7.5 / 10

Sürtünerek dağın ırzına geçen kadının hikayesinin anlatıldığı filmde, üst metni kavramak bile mümkün değilken;

"Sen düşmekten korkmuyorsun.

Seni korkutan tırmanmak...

...

Bizim arılarımız bal yapar,

senin sineklerin bok yapar."

gibi derin anlamlar içeren sözlerde yatan altmetinleri keşfedebilmek benim gibi yeterli entelektüel birikime sahip olmayanlar için neredeyse imkansız.

Filmi ne anlattığı değil nasıl anlattığıyla değerlendirdiğimizde, hayvanlara oynattığı roller ve üzerlerine giydirdiği renkli kostümler, Zihni Sinir Procelerine kaynaklık eden sınırsız hayal gücü ve yaratıcı zeka örnekleriyle bezeli görselliğine saygı duyup şapka çıkarmamak mümkün değil.

Sonunda yönetmen "Bu bir film. Kamera geri çekil" diyerek bizi gerçeğe dönmeye çağırıyor. Oysa biz gerçekten hiç ayrılmamıştık ki... 75/100

@sofist

11 yıl önce

8.8 / 10

dopdolu bir film her hikaye ayrı ayrı işlenebilir. bir sefer izlemeylede olmaz her sahnenin ne ifade ettiği merak eden ayda bir izleyebilir. hatta filmin çözümlemeleride mevcut izledik anlamadık diyorsanız başvurabilirsiniz.
B

@budha

11 yıl önce

10 / 10

Tanrı, merkezi her yerde bulunan bir çemberdir (Hermes Trismegitus)

Çember, güneş ise, eril güçtür ama eğer çevreleyen su ise, dişidir..

Çember On sayısı ile ifade edilir..

..

Geleneksel Sembollerin Resimli Ansiklopedisi, J.C. Cooper,

**

Filmde çember etrafında toplanan 9 (ben mi yanlış hatırlıyorum, resimdeki karede 10 kişi var) kişiyi görüyoruz ve bu kişiler dünyanın BİLGE ADAMLARI VE ELİTLERİ diye tanımlanıyor..

Jodorowsky acaba bu kitaptaki bilgilerden mi yola çıktı bilmiyoruz, ama çemberde toplanıp, bilgi alışverişi ve ayin yapan insanlar gerçeği ve kurtuluşu bulamıyorlar..

Sonra Kutsal dağ denilen yere gidiliyor....Burda Jodo, çember diye tasvir edilen yerin şeytani bir tapınak olduğunu mu sembolize ediyor onu da bilmiyoruz ama benim fikrim o yönde..

Çünkü gerçeğin orda olmadığını ve kutsal dağ denilen yerde de gerçek bir manevi uyanışına kavuşulamayacağını belirtiyor..

Gerçeği KENDİMİZDE aramalıyız; (yönetmen filmin sonunda kam
... Devamı
Tanrı, merkezi her yerde bulunan bir çemberdir (Hermes Trismegitus)

Çember, güneş ise, eril güçtür ama eğer çevreleyen su ise, dişidir..

Çember On sayısı ile ifade edilir..

..

Geleneksel Sembollerin Resimli Ansiklopedisi, J.C. Cooper,

**

Filmde çember etrafında toplanan 9 (ben mi yanlış hatırlıyorum, resimdeki karede 10 kişi var) kişiyi görüyoruz ve bu kişiler dünyanın BİLGE ADAMLARI VE ELİTLERİ diye tanımlanıyor..

Jodorowsky acaba bu kitaptaki bilgilerden mi yola çıktı bilmiyoruz, ama çemberde toplanıp, bilgi alışverişi ve ayin yapan insanlar gerçeği ve kurtuluşu bulamıyorlar..

Sonra Kutsal dağ denilen yere gidiliyor....Burda Jodo, çember diye tasvir edilen yerin şeytani bir tapınak olduğunu mu sembolize ediyor onu da bilmiyoruz ama benim fikrim o yönde..

Çünkü gerçeğin orda olmadığını ve kutsal dağ denilen yerde de gerçek bir manevi uyanışına kavuşulamayacağını belirtiyor..

Gerçeği KENDİMİZDE aramalıyız; (yönetmen filmin sonunda kamerayı ve teknik ekibi gösteriyor) saçma sapan öğretilerde ve tapınaklarda değil..

Tabi bu bir yorumdur, kesinliği yoktur..


......

Bugün pos bıyıklı, sevimli yüzlü, engin bilgilere sahip bir felsefe hocasıyla konuştum ve ona ALBERT CARACONUN "Kaosun kutsal kitabı"nı tavsiye ettim..

bana sordu:

-ne anlatıyor o kitap?

cevap verdim..

+gerçek bir kurtuluşun olmadığını..

(kurtuluş metafizik bir tecavüz yalnızca..)

-gerçek bir kurtuluş yok zaten..herşey paranoya ve komplo..
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL