Deccal Yorumları

Deccal filmi detayları

@kiti

1 ay önce

7 / 10

Böylesine rahatsız edici çok az film izledim..

@zerree

2 yıl önce

8 / 10

Filmi yıllar evvel izlememe rağmen çok sevdiğim bir kişi sayesinde tekrar tekrar izleme fırsatı yakaladık. Karakterlerin yalnızca kadın erkek olarak bahsedilmesi büyüsünü daha da arttırdı. . Bunun yanında okültizm sevenler de kendilerinden bir parça bulacaklardır. Kadının ve erkeğin toplumsal tüm norm ve tahakkümleri izlerken ilmek ilmek işledi içimize. Filmin 4 perdeden oluşması, başlıklar üzerinden psikanalitik çerçevede değerlendirilmesi manidar. Trier annesine duyduğu Oidipus kompleksi ve biyolojik baba tramvasını depresyon üçlemesinde patlatmış. Ne diyelim. bu arada tilkinin kaos üzerine repliği bok gibiydi

@kuzgunadam

3 yıl önce

7.2 / 10

İstenmeyen yönetmenin istenmeyen filmi. Yine Trier yine merkezde din ve kadın. Nietzsche’den Freud’a, cinsellikten cadılık tarihine kadar birçok konuyu kapsayan metafor yağmuru eşliğinde bir anlatım.

@sapandayumurta

4 yıl önce

Üzerinde çalıştığı tezin konusu suçsuz yere öldürülen kadınlar. ama daha sonra bu kadınların suçsuz olduğu için değil kötü olduğu için öldürüldüğü kısmını savunmaya başlar. kendi kötülüklerini gözümüze gözümüze sokar ve en sonunda kendini bir erkeğe öldürtür. böylece yazdığı tezin doğruluğunu da kendince kanıtlamış olur

@hevalbucak

7 yıl önce

7.5 / 10

Metafor yağmuru.. Tercümesi her ne kadar doğru olsa da 'Deccal' ismine aldanıp bir korku filmi umulmamalı.Rahatsız edici sahnelere tahammül etmekte zorlananların arkalarına bakmadan uzaklaşmaları gereken bir yapıt.
N

@nozgeozgur

8 yıl önce

1 / 10

aşırı derecede rahatsız edici şekilde şiddet ve pornografi öğeleri içeren, vicdan azabı ve suçluluğu filmdeki karakterler kadar yaşayabileceğiniz. ruh hastası insanların beğenebileceği bir film. hayatımda izleyip pişman olduğum tek film.
C

@cagdasbdy

9 yıl önce

6.8 / 10

Son zamanlarda izlediğim en rahatsız edici, en sert korku filmlerinden birisi. Nietzsche'nin Deccal isimli kitabından esinlenilmiş. Filmde, metafor ve imgelere sıklıkla başvurulmuş. Charlotte Gainsbourg'ın film için düşünülen ilk kişi olmadığı düşünülünce 2009 yılında Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmış olması daha bir anlam kazanıyor.

2007 yılında yönetmen Lars von Trier depresyonda olduğunu ve bir daha film yapamama olasılığının olduğunu belirtir. Deccal film çekimleri başladığı sırada ise Lars von Trier, 2 ay boyunca depresyon tedavisi gördüğü akıl hastanesinden yeni çıkmış ve bu nedenle film çekimleri ertelenmiştir.

Film; giriş, ıstırap, acı (Kaos Hükümdarlığı), umutsuzluk (Kadın Katliamı), üç dilenci ve kapanış olmak üzere altı bölümden oluşuyor. Giriş bölümün sonunda çiftin çocuğu camdan aşağıya atlamadan önce masadaki üç biblonun üzerinde daha sonraki üç bölümün isimleri yazıyor. Bu üç bölümün her birinin sonu
... Devamı
Son zamanlarda izlediğim en rahatsız edici, en sert korku filmlerinden birisi. Nietzsche'nin Deccal isimli kitabından esinlenilmiş. Filmde, metafor ve imgelere sıklıkla başvurulmuş. Charlotte Gainsbourg'ın film için düşünülen ilk kişi olmadığı düşünülünce 2009 yılında Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmış olması daha bir anlam kazanıyor.

2007 yılında yönetmen Lars von Trier depresyonda olduğunu ve bir daha film yapamama olasılığının olduğunu belirtir. Deccal film çekimleri başladığı sırada ise Lars von Trier, 2 ay boyunca depresyon tedavisi gördüğü akıl hastanesinden yeni çıkmış ve bu nedenle film çekimleri ertelenmiştir.

Film; giriş, ıstırap, acı (Kaos Hükümdarlığı), umutsuzluk (Kadın Katliamı), üç dilenci ve kapanış olmak üzere altı bölümden oluşuyor. Giriş bölümün sonunda çiftin çocuğu camdan aşağıya atlamadan önce masadaki üç biblonun üzerinde daha sonraki üç bölümün isimleri yazıyor. Bu üç bölümün her birinin sonunda filmdeki üç dilenciyi simgeleyen hayvan görülüyor. Genel kanının aksine bana göre filmde Deccal kadını değil tam tersine erkeği temsil ediyor.

"A crying woman is a scheming woman."
J

@josephwhite

9 yıl önce

7.1 / 10

Yorumumun altında Serkan Aydemir in yazdığı uzun ve harika yorumu mutlaka okuyun ! Eline sağlık

@serkanaydemir

9 yıl önce

7.2 / 10

Düşünmek ve olanı anlamak bilmenin sonucuna bağlıdır.

Şimdi bu film hakkında değişik anlamda yorum yapan kişiler var. Peki hangisi doğru söylüyor? Bana kalırsa filmi öven de övmeyen de neden övüp neden övmediğini bilmiyor. Farklı bir bakış açısı olabilir bu söylediğim, ama film tam olarak aydınlanma çağının getirdiği sıradanlığı aşma çabasını anlatıyor. Hani filmde çok fazla cinsellik var diyen kişileri anlamak kolay, çünkü gerçekten fazla cinsellik var, ama bu o kadar önemlidir ki film için o cinsellik ya da haz filmin ana konusu. Bu kadar cinselliğe ne gerek vardı sorusu böylelikle yok oluyor. Filmi anlamak için üzülerek söylüyorum felsefe bilmek lazım bir de Kutsal kitabı yani İncil'i. Nietzsche diyeceğim. Şimdi üf ya ne Nietzsche'si diyenler olabilir, ama sıkı durun Nietzsche'nin de Deccal kitabı var. Yönetmenimize hayran oldum doğrusu. Bu filmi çekerken yönetmenin bir ara psikolojik sorunlar yaşadığını biliyor muydunuz? O kadar kolay değil millet. Bilmeden yorum yapmak ya da araş
... Devamı
Düşünmek ve olanı anlamak bilmenin sonucuna bağlıdır.

Şimdi bu film hakkında değişik anlamda yorum yapan kişiler var. Peki hangisi doğru söylüyor? Bana kalırsa filmi öven de övmeyen de neden övüp neden övmediğini bilmiyor. Farklı bir bakış açısı olabilir bu söylediğim, ama film tam olarak aydınlanma çağının getirdiği sıradanlığı aşma çabasını anlatıyor. Hani filmde çok fazla cinsellik var diyen kişileri anlamak kolay, çünkü gerçekten fazla cinsellik var, ama bu o kadar önemlidir ki film için o cinsellik ya da haz filmin ana konusu. Bu kadar cinselliğe ne gerek vardı sorusu böylelikle yok oluyor. Filmi anlamak için üzülerek söylüyorum felsefe bilmek lazım bir de Kutsal kitabı yani İncil'i. Nietzsche diyeceğim. Şimdi üf ya ne Nietzsche'si diyenler olabilir, ama sıkı durun Nietzsche'nin de Deccal kitabı var. Yönetmenimize hayran oldum doğrusu. Bu filmi çekerken yönetmenin bir ara psikolojik sorunlar yaşadığını biliyor muydunuz? O kadar kolay değil millet. Bilmeden yorum yapmak ya da araştırmadan kestirip atmak filme haksızlık. Deccal kutsal kitaplara göre dinleri bitirecek kötü bir ruhtur. Nietzsche'ye göre bu biraz farklı. Deccal kitabında Nietzsche, daha çok doğanın Tanrı karşında düşmanlık içinde olduğunu ve Deccal'in doğa içinde var olduğundan bahseder. Zaten kadın yani filmdeki oyuncumuz doğadaki bir eve geldikten sonra cinnet geçirmeye başlar. Şeytan asıl olan kadın bedenine erişmeyi başarır. Deccal doğayı anlamak ve Tanrı'yı aşmanın tek yoludur. Filmin adına bakıp korku türü beklemeyin yani.

Filmlere bakış açımız çok yönlü olamaz tabi ki bu film de bu noktada bir amaca hizmet ediyor. Aslında bizden uzak olsa da Hıristiyanlık dinine yönelik bir gönderme mevcut. Hıristiyanlara göre inanılması gereken son din kendilerinkidir. Bu noktada Nietzsche bile kendi döneminde Müslümanlık üzerine pek bir araştırma içine girmez. Bize farklı gelecek, ama İncil'i okuduktan sonra haklı olduklarını çok net görebilirsiniz. Bu film İncil'in ya da dünya dinlerinin kadın üzerine verdiği yükü gözler önüne seriyor. Pandora'nın kutusu ya da Havva'ya kadar her kötülük kadın üzerinden yargınlamaya başlamıştır. Yani yaratılış dinine göre söylüyorum bunları. Nietzsche "Güç" der. Güç daha çok olmak ister. Erkek güçlü olduğu için doğada kadın üzerinde egemenlik kurar ve her yerde kadına emretmeye başlar. Dinlerde de bu açıktır. Tüm peygamberler erkektir ve kadına ne yapılması gerektiğinin yine erkeğe anlatır. Aydınlama çağıyla birlikte doğanın güce olan kuralı değişmeye başlar ve kadın isyan eder. Filmde de bunu çok net görüyoruz. Sembolik çok şey var filmde. Erkek cinsel organının gözükmesi de bundan dolayı. Doğurganlık doğasının kadın üzerinde yarattığı yıkım ve erkeğin bu yıkımda kadın kadar yaralanmaması da yine dine karşı bir isyan başlatıyor. Filmin sonlarına doğru bunu çok net görüyoruz.

Doğa her zaman kazanır. Her ne kadar kadın yıllar boyunca güçlü olan erkeğin altında ezilmişliğini aşmaya çalışsa da doğa buna izin vermemiştir. Aklı hayatının merkezine almanın kadın için bir çıkar yol olmadığını görüyoruz. Zaten Nietzsche insanlığın soyutsal hurafeden çıkıp aklın diyalektiğine takılıp kalacağını ikisinini de aynı olduğunu söylemiştir. Günümüz dünyasında haklı olduğunu görebiliyoruz. Güya aklın çağındayız, ama yine kadın kadın olmak için bedeninin vermiş olduğu lanetine sığınmak zorundadır. Psikolog olan erkek oyuncu kadının yaşadığı sorunları çözmek için öne atılıyor. Bu da yine erkek üstünlüğüne bir atıf niyetinde, ama her şeyin sonunda kadın ve erkeğin tanımlanması için bir arada yaşama zorunluluğunu görüyoruz.

Aslında filmdeki en büyük nokta kadının cinsel haz sırasında gözünde var olan çocuğunu yansımasıdır. Yani aslında anne çocuğu görmüştür, ama hazdan vazgeçip onu kurtaramamıştır. Bu nedenle anne her geçen gün bilinçaltındaki gerçeklikten kopamayıp cinnet geçirmeye başlamıştır. Buradaki her somutluk birer metafordur. Birde filmin sonunda erkek kadını yani hazı öldürdüğü için aklı seçmiştir. Bunu gören diğer kadınlarda aklın peşinden gitmeye başlar. O kadar kadının erkeği takip etmesi bana göre bundandır. Asıl olan kadınların yüzlerinin olmaması. Bu da yine yukarıda söylediğim Nietzsche'nin sözüne çıkıyor. Kadın daha önce doğanın yani yaratılışın kölesiydi şimdiyse aklın kölesi, çünkü her ne kadar dinleri aşsakta güç doğanın bir diğer değişle var olan tek somutluğun var olan görülen gerçekliğidir. Kadın her zaman erkeğin egemenliğinde olacaktır.

Kısacası. Gülücük Filmi öyle kaldırıp atmayın. İçinde inanılmaz bir gerçeklik ya da felsefe saklıyor diyebiliriz. 7. sanata yakışan bir yapım. Din felsefesini ve hatta hazcılığın ne derece sınırlarda yaşadığını bizlere gösteren bence inanılmaz bir yapım.

Tekrar söylüyorum, filmi anlamak için az biraz okumak lazım. Anlamadığınızda kendinize kızmayın yani, çünkü bildiğiniz kadar düşünürsünüz.

İyi seyirler.

P: 7

@otlu_kek

10 yıl önce

nedense bu film nefomanyaktan daha rahatsız edici geliyor düşününce.Filmin sahnelerini unutsam da o rahatsızlık baki.
SPOILER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL