fare beynini bilgisayara aktardıkları belgesel SORU

billy_walsh

Konuyu Açan: billy_walsh

20.06.2013 16:11

canlar,

bu o kadar acayip bir olay ki; yıllardır aklımı başımdan alır durur.. fareyi labirentin bir ucuna, peyniri de diğer ucuna koyuyorlar, fare deneye yanıla peyniri buluyor, bunu defalarca tekrarlıyorlar, klasik olay işte; birkaç seferden sonra peynirin yerini ezberliyor, son denemelerinde de hiç şaşırmadan direkt peynire gidiyor.. doğru yolu öğrendi artık.. sonra bu farenin beyninin bir bölümünden şırıngayla bir sıvı alıp bir silikon çipe aşılıyorlar, bu çipi bilgisayara bağlayıp daha önce yazdıkları bir programı çalıştırıyorlar.. bu bilgisayar programını gözünüzde pacman gibi canlandırın; o deneyde kullandıkları labirentin aynısı var, başlangıç ve bitiş yerleri yine fare ve peynirin olduğu yerler, fareyi temsil eden beyaz bir nokta var, start verince bu beyaz nokta harekete başlıyor.. normalde (bu çip takılmadan önce) ileri, geri, sağa, sola rastlantısal olarak giden, sürekli duvarlara çarpıp duran, iki saatte çıkış noktasını (tamamen rastlantısal olarak) zor bulan bu beyaz nokta artık nasıl oluyorsa o çip takıldıktan sonra hiç yanlış hareket yapmadan çat diye peynire ulaşıyor aynı fare gibi..

yaklaşık 10 sene önce tv'de gördüğüm bir belgeseldi.. 90'lı yılların sonunda çekilmiş olabilir.. discovery ve national geographic değildi, ondan emin gibiyim.. ben bunu dost meclislerinde anlattım, bana inanmadılar, çok aradım sonra ama bulamadım.. aklımda sadece bu kısmı kaldı zaten, daha buna benzer bir sürü şaşırtıcı buluşlar da vardı içinde sanırım.. tekrardan izlemeyi çok isterim, en azından bu bahsettiğim olayın ne olduğunu iyice öğrenmeyi isterim..

sevgiler..
bu mavi beyin projesi ile illgili sanırım ama aradığın belgesel konusunda yardımcı olamayacağım :)
Aysegulb'nin yorumundan yola çıkarak:

http://bluebrainfilm.com/bb/
@aysegulb, aynen blue brain projesiymiş.. @kaede senin dediğin belgesel sayesinde de projenin başındaki henry markram'ı tanımış olduk; müthiş bir ted konuşması var konuyla ilgili.. benim bahsettiğim olay da ibm'in cognitive computing deneylerinden birisiymiş.. şu an daha da aşmış adamlar, benim belgeseli bulamadım ama daha sağlam videolar var internette.. teşekkür ederim ikinize de..
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL