Sinema tarihi

Zaten artık birçok filmin konusu ve teması birbirine benzediği için iyi filmlere nadiren rastlıyoruz. Şemalı veya şemasız,ister dram, ister polisiye türünde olsun. Bilinen türlerin yanına yeni bir tür ekleyebilmeyi başarabilirsek özel bir kitle yakalayabiliriz filmleresanırım. İzleyici moraline ve kişisel düşüncelerine göre bir filmi bir kategori içerisine alıyor zaten. Mesela Jim Carrey'i oyuncu olarak komedi kategorisine aldık. Ama o The Number 23 filmiyle sadece komedi kategorisinde olmayacağını ve her kategoriye açık bir oyuncu olduğunu gösterdi.

Sizin izlediğiniz bir film size komik gelmişse komedidir, ama bana romantik gelmişse romantik bir filmdir. Bence türler izleyiciye göre adlandırılmalı, açık olmalı bazen. Bu şemalandırılırken de böyle. Her insanın şeması aynı olacak diye bir şey yok zaten.
:) yok hayır kızmam; ''alpacinoyuçoksever'' biri olduumdan snrm, ben filmi izlerken 70lerin havasına, bankadakilerin durumuna ve al pacino'nun o telaşına koşturmacasına kaptırmıştım kendimi. suç işleyen karakteri oynayan al pacino olunca, sütten çıkmış ak kaşık gibi görünür bana hep :) ama teşekkürler ruhdikizi.
Bizde polisiye denen şeyi onlar crime olarak adlandırıyorlar, bazı makalelerde tabii "suç filmi" de denmiyor değil bu tür filmler için ve bu türe dahil olabilmek içinille de adam öldürmek gerekmez. Alt türüne başlı, alt türü adam öldür diyorsa o adam ölür :P

Listenin Holivut ağırlıklı olmasının nedeninin, bu türleri Klasik Holivut Sineması klişeleri ile şekillenmiş olması yatıyor sanırım. (Başka da nedenleri var tabii.) Neyse, bir türün kliseşelerini kullanmazsanız, kurallarına uymazsanız o türe dahil olmanız çok zordur. Holivut dışında pek öyle kuralcı bir sinema da olmadığı için listeye giremiyor diğerleri. Başka ülkelerin "akım" filmleri girebiliyor ancak işte böyle listeye.

dehsett e cevap veriyorum gibi oldu, ki veriyorum ama kızmaz umarım :)
güzel bir şemaymış; ama çok eksiği var, ayrıca sadece hollywood'dan oluşuyor. bir de bana pek mantıklı gelmedi, dog day afternoon'u mystery/crime içine almşlar. orda al pacinokimseyi öldürmedi diye hatırlıyorm, öyle bir hava da yoktu, polisiye dramdı aslında. neyse, yapmışlar işte bi şema, hiç yoktan iyidir şimdilik...
Güzel bir şema buldum, ünlü yapıtlarla ilgili bir şema. Bakın derim ;)

http://www.slashfilm.com/wp/wp-content/images/zz77e4364e.jpg
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL