Jet Rejisör Çetin İnanç

"Dünyanın en kötü filmini zaten çekmişim, uzayın da en kötü filmini çekerim, Ne var?"

Çetin İnanç

Şu sıralar Pınar Öğünç’ün "Jet Rejisör Çetin İnanç"kitabını okuyorum. Çetin İnanç’ın yeğeni imiş Pınar Öğünç. Pınar Öğünç’ün kitabı diyorum ya tam olarak öyle değil aslında. Çetin İnanç anlatmış o da yazmış. Yani esasında bu kitap, bir Çetin İnanç kitabı. Jet Rejisör lakaplı Çetin İnanç dünyada en fazla film çeken dördüncü yönetmenmiş. Bilmem bunu bir başarı sayarlar mı? Bence başarı...

Üniversite yıllarımda İnanç filmlerini izlediğim için çok defa arkadaşlarca alay konusu edildim. Kimi zaman bir Murat 124’ün etrafını zombiler sarar, kimi zaman da Nihat Yiğit ninja ekibiyle olaya müdahil olurdu. Ben de hayranlıkla izlerdim. Peki ne idi hayranlık duyduğum? Bergman ya da Tarkovski değildi ki Çetin İnanç. Hatta "Dünyayı Kurtaran Adam" ile Z filmler kategorisinde şöhret dahi yapmış idi. Nedenimi biliyorum. Bu adam kesinlikle yaratıcı bir adamdı. Çeko, Dağ Kurdu, Korkusuz, Vahşi Kan, Ölüm Savaşçısı gibi filmlerde tüm imkansızlıklara rağmen bir şeyler yaratabiliyordu. Bilal Habeşi’yi bile bir avantür kahramanı haline getiren bu zekanın elinde eğer imkan olsa avantür sinemada çığır açacağına eminim. Mesela kimse bilmez Dağ Kurdu filminde Sollima’nın "Bıçak" karakterine selam durduğunu. Kimi çevreler Dünya sinemasından bihaber yönetmenlerin filmlerine methiyeler düzerler, lakin iş Çetin İnanç’a gelince dalga geçerler. Ha bir de okuduğum kadarı ile 95 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü, İnanç filmlerini , "Büsk Utançla Sunar" diyerek gösteriyor, bu şekilde afişler asıyorlarmış. Bunu okuyunca sinirlendim, daha sonra İnanç’ın yaptığı özeleştiriyi görünce duygulandım ve paylaşmak istedim. Oldukça güzel bir kitap, hala devam ediyorum. Kitabı bana hediye eden Piyer’e selam olsun. İşte Çetin İnanç’ın sözleri:

"Mizacım bir şeye kafayı takmak, olmayacağını hissedince anında bırakmaktır, uğraşmam. Filmcilikte de öyle oldu. İdeallerin var, film yapmak istiyorsun, para bulamayınca, eldeki paraya göre film düşünmeye başlıyorsun. Niye benim çok büyük filmim yok, işte bu yüzden. Belki de baştan yanlış yaptık. Hayatımda tek doğru şey evliliğimdir benim. İki de çocuğum olmuş, budur işte. Yoksa mesleğimde aradığımı hiç bulamadım. Bir dönem para kazandıysam da kısa sürdü. Baktım hayallerim için sermaye yok, benden isteneni yapmaya başladım. Ne furyası varsa işte: Kovboy filmi, erotik film, dini film, bilmem ne film... Amaç seyirci çekmekse, sanatı bırakıp zanaate bakarsın. Senede iki yüz film çekiliyor. Bunların on beş tanesini ben çekmeliyim ki, para kazanabileyim. Ya hayatında üç-beş filmin olacak ya da benim gibi olacaksın işte. "

https://www.youtube.com/watch?v=i-sqTMbN8Bo&feature=youtu.be
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL