Emir Kusturica-Terk-i Diyar

olayı tamamiyle skandal olarak değerlendiriyorum. yakın zamanda bursa'ya ak partili bir belediye tarafından davet edilip konser veren kusturica'ya kültür bakanının göstermiş olduğu tepki tamamen popülist, ait olduğu güruhun ana politikası olan şovenizm üzerine kurulu ve samimiyetsiz. kusturica'ya günlerdir uygulanmakta olan linç üzerine, "halkın yanındayız" mesajı verme çabasında. bosna'da yaşanan katliam ile zerre ilgisi olduğunu düşünmüyorum bakanın gösterdiği tepkinin.

peki kusturica tepki görmeyi hakediyor mu? verdiği söylenen beyanatların yanlış anlaşıldığını, bosna'daki katliam için üzgün olduğunu belirtmiş son açıklamasında. ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum, eğer ki söylediği iddia edilen sözler doğru ise evet, tepkiyi hak ediyordur mutlaka. ama linç? kesinlikle hayır. kezman türkiye'ye geldiğinde de benzer bir tartışma yaşanmıştı hatırlarsınız. ama şunu unutuyor insanlar, kezman top oynamaya geldi, kusturica film festivalinde juri üyeliği yapmaya. gereken tepki sivil toplum kuruluşları tarafından, halktan gelir (tepki göstermek ile toplum nezdinde linç kampanyası başlatmak farklı şeyler). ama bir devletin kültür bakanının, ülkenin en önemli film festivaline katılmayarak protesto etmesi yanlıştır, ayıptır.

time of the gypsies, arizona dream gibi başyapıtların yönetmeninden bahsediyoruz lan burda. sinema tarihine geçmiş, yaşayan bir efsaneden. sırp milliyetçisidir, sağcıdır, bok püsürdür bu onun problemi, onun görüşü.

sanat diyorduk hani?
Elin adamının iç siyasete meze edilmesinden başka birşey değil. buralarda alışılageldik bir ikiyüzlülük örneği. emir kusturica'nın gerçekte söylediklerine de bu ülkedeki çoğu insan karşı çıkardı ancak bu karşı çıkış "sana katılmıyorum kusturica" aşamasında kalırdı. yalan ve provakasyonlarla bu tepki linç boyutuna çekildi ve bazılarının ufak oyunları için harcandı.

ancak kendisini devrimci olarak tanımlayan kusturica'nın (tam olarak neler olduğunu bilmiyorum antalya'da ancak) gitmemesi gerekirdi.

semih kaplanoğlu ise popülist davranmış, kaldı ki yapılan açıklamadaki detayları söylemediğini kusturica belirtti. maksat popülizm.

kusturica yugoslavya'da yaşamak isterdi sanırım bu yüzden buradakiler için uzak bir bakış açısı var.(bizim tanjevic de yugoslavya rüyasını belirtmişti, bu orada yaşamadan tam olarak yorumlayabileceğimiz bir durum değil) en azından savaşta herkesin suçu olduğunu söyleyebiliyor. kendisinin sırplara yakın olduğu zaten biliniyordu.
Altın Portakal jüriliğinden istifa etti amca, şehri ve ülkeyi terk ett.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25139619/

Ne kadar takip ettiniz bilmem ama şu üstte duran link en son gelişme. Öncesinde Semih Kaplanoğlu ekibini (evet filmini değil) çektifalan festivalden. Ben ne düşündüğümü biliyorum da siz ne düşünüyorsunuz bu durum hakkında çok merak ediyorum.

Adam çekip gitti.

Semih olayı:http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=1022611&Date=09.10.2010&CategoryID=96

Ben kısaca diyorum ki Semih Kaplanoğlı ve ekibi bu nedenden dolayı festivalden çekildiklerini ilan edebiliyorsa, Oscar adaylığından da çekilmelidir.

Filmik Duruş vs Politik Duruş?
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL