Kertenkele - Kadın Olduğum Gün

marmoulak

ben filmden çok keyif almıştım, onca iran filminde bize sunulan softa molla imajına karşı küçük prens okuyan bir molla var filmde, daha ne olsun. mollalık sisteine de ciddi eleştirileri var elbet. çocukların sorduğu "zirzopça" sorular ve verilen cevaplar beni çok güldürmüştü. bir de dilime pelesenk olmuş repliği var, "hazırlanın bugün akşam namazını erken kılacağız"

kadın olduğum gün

öncelikle ikinci ve üçüncü hikayelerin çok kötü olduğunu düşünmüyorum. birincisininse filmi gözümde bitiren halkası olduğunu düşünüyorum. küçük kız - kadın- yaşlı kadın olarak sıralanması her yaştan kadın zulüm görüyor burda demek için herhalde. bu bakımdan yaşlı teyzenin hikayesini anlamlı buluyorum, ömrü boyunca yoksunluk çektiği her şeyi eline geçen ilk fırsatta düşünmeden alması olayı trajıkomik kısmını oluşturuyor.

değinmek isteğimse ilk hikayeden, lolipop sahnesi. sahnenin amacını anlayamadım. bakın bu daha küçücük çocuk siz buna kadın mı diyorsunuz maksadıyla mı çekilmiş, böyle yapılarak o küçük çocuğun yaptığı masum bir oyuna cinsellik yönünden yaklaşma da işin içine giriyorve bu benim hiç hoşuma gitmedi, çocuğun o oyunundan imada bulunarak böyle bir anlam çıkarmamız istenmiş gibi geldi ve çok soğudum.
kerkentele filmi için yorumumu kopyala+yapıştır yapıyorum izninizle :P

özellikle vaaz kısımlarında çok eğlendim ama komedi kisvesi altında ciddi eleştirileri de gözümden kaçmadı, iran için cesur bir film olduğunu düşünüyorum..
önerilen dört filmden sadece kadın olduğum günü izlememiştim,onu da izlemeyeyim mi ne diyorsunuz yani :) o zaman kafadan bana artıları versin +/- müdürü :)
iran'da kadın olmak gerçekten zor.düşündüm de,sadece iran'da değil.dünyada kadın olmak zor.gelişmiş ülkelerde(kapitalizmin etkisiyle)sömürü aracı,gelişmemiş ülkelerde ise (tabi dinlerin etkisiyle) günahın kaynağı olarak görülür.kadınların kaderi değişmiyor bu konuda.:)

açıkçası soraya'yı taşlamak (ikinci bir kez izlemeyi düşünmüyorum) tarzında çarpıcı bir film beklyordum.daha soft bir film çıktı karşıma.flm üç kadının (birisi sekiz yaşında),kadın olmalarından ötürü iran'da yaşadıkları zorluklar anlatılmakta.hikayeler birbirinden bağımsız bir şekilde ilerliyor.ben sıkılmadan filmi (süresi kısaydı sanki) izledim.sadece ikinci hikayede,pedalların gereğinden fazla çevirilmesinden dolayı biraz baydı.ama kadının bütün akrabalarının sırayla gelerek vazgeçrmeye çalışmaları komik olmuş.kısacası 'eh işte' kategorisine girebilecek bir film.
kadın olduğum gün

valla ne desem bilemedim şimdi çünkü ben filmi beğendim :) sade ve basitti herşey ama beni sıkmadı bu durum.süresi de makuldü.kadınların kısıtlanmışlığının farklı boyutlarını anlatışı hoşuma gitti.özellikle birinci hikayeyi havvanın son oyun saatindekini telaşını ve ikinci hikayedeki ahunun ne olursa olsun pedal çevirmeye devam edişini sevdim.son hikaye de güzeldi.ama filmin özetindeki 'muhteşem final sahnesi' cümlesine takıldım.öyle muhteşem final falan göremedim ben.film başladığı gibi sade bir anlatımla bitti.ha muhteşem derken görsellik kastedildiyse eyvallah.görsel açıdan güzel sahneydi.bence fazla beklentiye girmeden izlenilebilir bir film.

kertenkele

mizahi açıdan güçlü bir film ve oldukça eğlenceli.iran sinemasında böyle bir örnek göreceğimi düşünmezdim.kertenkele rıza üçkağıtçı olduğu kadar sevimli de bir karakter.kaçışı yolculuğu gittiği kasabadaki halleri çok iyiydi.özellikle sürekli soru soran tiplere verdiği tepkiler çok eğlenceliydi.tabi bu komedi içinde göndermelerde yerli yerindeydi.sonu az çok tahmin edilebilir olsada sevdim bu filmi.özellikle sonlara doğru hapishane de yaptığı konuşma güzeldi...iki film içinde teşekkürler dostlar...
Arkadaşlar Majidi'den başlayın önce dilerseniz :) daha garanti :))
Bakalım artık diğer filmlere :) Keşke seni dinleyip izlemeseymişim :)
bu eleştirileri okuduktan sonra daha çok merak ettim filmi.ya bu filmi beğenirsem diye korkmaya başladım.şaka tabi :)
son bir şey kertenkeleyi izleyeyim mi? güzel miydi?
okgokg bu filmi ben önermiştim ama ben de beğenmedim hele ikinci anlatılan hikaye hiç cezbetmedi. Sondaki yaşlı kadının fantastik hikayesi daha bir iyiydi. Tamam çok anlatılan vardı. Ama istediğim şekilde değildi. Neyseki ben almam gereken tadı majid majidi filmlerinden almıştım ilk onları izledim iyi de ettim.

Filme dönersek 3 farklı yaştaki insanın kadınlığı ele alınmakta. Çocuk yaşta kadın yapılan Havva, bisiklet yarışındaki Ahu'ya kocası ve akrabaları tarafından uygulanan baskı ve Hure teyzenin boşa giden hayatınca sahip olamadığı şeyleri satın alarak bir nevi telafisi anlatılıyor.

Ne diyim gerçekten doyurmadı beni. Söylenecek çok şey var gibi... yok gibi...

Saçmalamadan bitireyim: kadın doğulmaz, kadın olunur(simone de beauvoir)
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL