Belirsiz Gece Suare No: 72 UYUYAN ADAM

film hakkında önyargılı davranmışım,öğle paydosunda bir bakayım diye açtım hemencecik izledim bitti :D

öncelikle evet kolay bir film değil yada alışılmış bir tarz değil,bu açıdan herkese hitap etmeyebilir. ama süre olarak da avantjlı olduğu için bir çırpıda izledim ben. film hakkında ne söylenebilir? çok şey söylenebilir ama bunları söyleyebilecek kapasitede insan olmak lazım ama malesef ben onlardan değilim :) filmin çoğu yerinde durdurup replikleri yazmak istedim ama bazı cümleleri o kadar uzundu ki altyazıyı okurken zorluk çektim,yani cümlenin sonu geydiğinde başını unuttuğum oldu. metinin dediği gibi sesler çok baskında,bu da beni zaman zaman repliklerden koparttı;bir ara kulaklığı çıkarıp sesleri duymadan sadece altyazıları okudum öyle daha net anladım ne demek istediği ama sessiz de tadı olmadı :)

filmin anlattığı durağanlık çoğu zaman benim de aklımı çeler,kimseyle iletişime girmeden ot gibi yaşayıp gitsem derim. o yüzden filmdeki "bir ağaç yada fare bir beklenti içinde yaşamadıkları için mutsuz bir yaşamları olması beklenemez" minvalindeki ana fikir çok hoşuma gitti. SPOİLEEEEER taki filmin son 15 dakikasına kadar! birden bire ortaya çıkan o "yalnızlık ve mutsuzluk" temasını filme yakıştıramadım,evet o monotonlukta insan pekala yaşayıp gidebilir demesi lazımdı filmin ama demedi :( filmin ana fikrine uygun olarak;ben de insan olarak beklentiye girdim ve beni mutsuzluğa sürürkledi...

kısaca filmi beğendim ama sakin kafayla tekrar izlemem lazım,çünkü kaçırdığım çok şey var biliyorum. ah bir de yanında filmsever biri olacak ki sahneleri durdurup durdurup konuşa konuşa izleyeceksin tadından yenmez,fırsatınız varsa mutlaka o şekilde izleyin derim dostlarım ;)
metincanın yorumunu okuyunca gözüm korkmadı desem yalan olur,şu sıra haleti ruhiyem pek bu tarz filmleri kaldırabilecek gibi değil ya hadi hayırlısı....
ben filmden önce kitabı okuyanlardanım. kitabı bulmak kolay. zaten bahsedilen dış ses de film boyunca kitabı okumakta. çünkü kitapta da olay halihazırda filmdeki gibi hakim bakış açısıyla, 3. kişi tarafından anlatılmakta. tabi kitabın tamamı okunmuyor kitabı elime alıp takip edebildiğim kadarıyla; atlanan cümleler var. zaten gereğinden fazla uzun olabilirdi kitabın tamamı okunsaydı. neyse; aynı etkiyi yaratabilmek için kitabı telefonda bazı arkadaşlara okudum ama hepsi uyuyakaldılar, beceremedim.
UYUYAN ADAM



Georges Perecin aynı isimli kitabından uyarlanan film Modern yaşamın ağırlığını kaldıramayan, tutunamayan bireyler üzerine bir film. artık hiçbir şey hissetmeyen isimsiz baş karakterin hikayesi, diyalog olmayan, sadece bir dış sesin konuştuğu film boyunca anlatılıyor.

DİPNOT: http://artistikbellek.wordpress.com/2014/01/01/metin-caliskan-un-homme-qui-dort-uyuyan-adam/
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL