Kara film:Bir bilinmezlik

Şu film de bir klasik bir örnekmiş. Her yerde karşıma çıkar oldu. İzlemek lazım.
yeşilçamda kara film türüne örnek verilebilecek filmler elbette var. ama bunların bir çoğu sanırım arşiv çalışmalarının yetersizliği yüzünden gün yüzüne çıkarılamıyor. yeşilçamdan kara filme örnek olarak "kanun namına" ve "ölüm perdesi" filmlerini söyleyebilirim. bunlardan ölüm perdesi kara filme biraz daha yakındır.

konuya giriş olarak bir de şöyle bir yazı var http://yunus.hacettepe.edu.tr/~cem/AKE337_files/FilmNoir.pdf
Onu bunu bilmem de

http://www.youtube.com/user/Tanjan2404

bu kısa filmi çeken adam bir gün Türkiye'nin ilk Kara Film'ini çekecektir.

Yeşilçam'ı ayrı tutuyorum, orası daha da bir bilinmezlik.
Filmi izlemedim, lakin görüşler ve yorumlar kara mizah olduğu yönünde. Film noir örneklerinde mizah ögesi bulunmuyor. daha karamsar ve içinden çıkılmaz bir atmosfer hakimdi şimdiye kadar izlediğim filmlerde.
After Hours olabilir mi acep?
Kara film deyince Fritz Lang'ın The Big Heat filmini tek geçerim.
Hitler'in palazlanmaya başladığı dönemde çoğu yahudi olan Alman ekspresyonist yönetmenler ABD'ye göç etmişler. Ekpresyonizmi Almanya'da olduğu gibi amerikalılara yutturmak zor tabi. haliyle bu yönetmenler polisiye, gerilim türü filmleri ve ekspressyonizmi harmanlayarak kara film diye bir hareket çıkarmışlar ortaya. Bu filmlere bu karanlık atmosferi veren bir başka etmen ise "hard-boiled fiction" olarak adlandırılan kitaplar olmuş.Bu kitaplardaki sert dedektifler, kanlı paralar, ihanet vs. gibi öğeler doğrudan geçmiş filmlere.

Kara Film (Film Noir) terimi de birkaç yıl içerisinde Fransız eleştirmenlerin A.B.D'deki bu eğilimi anlatmak ortaya attıkları bir terim olmuş. Yani, "hadi biz kara film çekicez şimdi" gibi bir tavır olmamış bu yönetmenler arasında.
kara filmlerin ortaya çıkışında alman sinemasının önemli bir yeri vardır. fritz lang için kara filmlerin öncü yönetmenlerinin en önemlilerinden biridir diyebiliriz. orson welles kara filmin öncü yönetmenlerinden tam olarak olmamakla beraber bu türe önemli katkıları olmuş bir yönetmendir. özelikle " touch of evil " ve "third man" filminde kara filmin bütün özellikleri en yetkin biçimde kullanılmıştır, bu filmler teknik olarak ta karakteristik ve başarılıdır. kara filmler içersinde french noir'in da önemli bir yeri vardır. hollywood kara filmleri ve french noir filmleri uzun bir süre birbirinden etkilenmiştir. french noir filmleri gelenkesel yapıdan az bir farkla sıyrılmaya çalışmakla beraber arstistik yönden daha başarılıdır. ( french noir'dan özellikle jean-pierre melville filmlerini tavsiye edebilirim )

günümüzde bu türde çekilen filmler neo-noir olarak adlandırılmaktadır. günümüz temsilcileri olarak coen kardeşler sık sık anılmaktadır. bu türün gelecekte geçenlerine tech noir denmektedir, örnek olarak ta blade runner filmi verilebilir.
Kara filmin önemli örneklerinden biri.

The Big Sleep

Yönetmeni Howard Hawks, yaklaşık 40 yıl sonra Scarface'in senaristliğini de yapmıştır.
Humphrey Bogart kara film üstadlarından biridir,filmlerini izlemenizi tavsye ederim

özellikle maltese falcon 1941

high sierra 1940

casablanca 1942
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL