Kült nedir? Sinemada ne için kullanılır?

Memento veyaThe Big Lebowskifilmleri kült filmlerdir..Öyle her filme kült film denilerek,bir kafa karışıklığı yaratmamak lazım:)
Benim şu iki postta okuduklarıma göre \"kült\" filmin asıl anlamı çarpıtılarak kullanılıyor o zaman. insanlar önüne gelene kült film diyor gibi geliyor bana. daha spesifik bir kavram halbuki. öyle bir hale geldi ki, popüler filmlere \"kült\" tabiri yapıştırılıveriyor.
Fransızca kökenli bir kelimedir ve tapınma, tapma, dinle ilgili, tören/toplantı, mezhep anlamlarına gelmektedir.

kült film (veya benzer şekilde kitap) tabiri de tamamen zamana bağımlı yani filmin gösterime girdiği tarihlerde, gişedeyken çok fazla kişi tarafından beğenilmiş olmalısına, genel izleyiciye hitap edebilmiş olmasına, gösterime girdikten sonra aradan geçen 10 20 yıl sonra yeni nesillerce de beğenilmiş olmasına bağlıdır.

ancak herhangi bir döneme hitap edebilen bir film ve bu herhangi bir filmi beğenen az sayıda insanın o filmi beğenen "az sayıda insan" olarak bir "mezhep" oluşturduğu ve benzer beğenilere, zevklere sahip oldukları da düşünülebilir bu kelime ile. bu da "kült film" tabirinin aynı zamanda az sayıda insanın taptığı filmleri de anlatma aracı olarak kullanılabilir.
Kült, esas olarak dini biranlama sahiptir. Bu anlamgenel kabullerin ve alışılmışın dışında, çoğunluk tarafından kabul görmeyen ve dışlanan, az sayıda takipçisi olan bir inanışı temsil eder! Günümüzde kullanılış şeklinden dolayı anlaşıldığı gibi pozitif biranlamifade etmez ve esasen negatif biranlamtaşır! Kült' sözcüğü Türkçe'ye Fransızcadan (culte) gelmiştir. Kelimenin köklerine baktığımızda ise latince kökenli 'Cultus' yani 'Tapınma'anlamını taşıdığını görürüz!


Kült ile ilgili bir de 'Kült Film' tabiri dilimizde sıkça kullanılmaktadır!
Mainstream tabir edilen gişe amaçlı yapılmış filmlerden farklı olarak bulunduğuzamaniçerisinde fazlaca bir iltifat görmeyen ancak aradan geçenzamanla birlikte belirli bir kitle ya da kitleler arasında yayılarak alışılmışın dışında ünlenen filmler için kullanılır! Bunun dışında bir film gösterime girdiği tarihlerde de gişe başarıları elde etmiş fakat aradan geçenzamana rağmen (bu süre içerisinde film, çekim teknikleri ya da konu anlatımı olarak güncelliğini yitirse de) halen belli bir kemik kitle tarafından fanatikçe destek görüyorsa (Ör: Pulp Fiction, Star Trek vs.)
bu tür filmler de 'Kült Filmler' kategorisinde gösterilmektedir!

edit: yazı karakteri
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL