Belirsiz Gece Suare No: 75 - Nema-ye Nazdik



Ali Sabzian, İran'ın en önemli yönetmenlerinden biri olan Mohsen Makhmalbaf'ın hayranı olan bir sinemaseverdir. Mohsen Makhmalbaf'ın önce yazmış sonra da sinemaya uyarlamış olduğu eserlerden birini otobüs yolculuğu sırasında okurken diğer yolculardan birinin yoğun ilgisine maruz kalır. Kendisi de Makhmalbaf'ın büyük bir hayranı olan kadın, onun bir eserini okuyan birini görünce kayıtsız kalamamıştır. Kadının bu yoğun ilgisini farkeden Ali, kendisini Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtır veyeni filmi için çalışmalarını devam ettirdiğinden bahseder. İran'ın en zengin ve tanınmış ailelerinden birine mensup olan kadının yavaş yavaş ailesinin içine girerek kendi filmini yapmak için fırsat kollamaya çalışan Ali'nin bu yalanının ortaya çıkması çok uzun sürmeyecektir. İran'ın, minimalist tarzı ile adından ve sinemasından en çok söz ettiren yönetmenlerinden olan Abbas Kiarostami, yine kendi tarzında çok önemli bir çalışmaya imza atıyor. 1990 yapımı olan film, yönetmenin sinamatografisindeki en önemli çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor.

Muhsin Mahmelbaf



İranlı yönetmen, senarist, film editörü ve film yapımcısıdır.2002 yılına dek, 26 uluslararası ödül kazandı. İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. En önemli filmlerinden 2001 yapımı Kandahar, Time dergisince tüm zamanların en iyi 100 filmi arasında sayıldı.2005 yılında Mahmud Ahmedinejad'ın seçiminden kısa süre sonra İran'dan ayrıldı ve şu anda Paris'de yaşamaktadır.2006 yılında Venedik Film Festivali'nde jüri üyeliği yaptı. Eşi de yönetmendir. Biz kendisinin bir filmini suaremizde izlemişiz daha önce: Kadın Olduğum Gün (2000) -Roozi ke zan shodam .Kızı Samira Mahmelbaf da kendisi gibi bir sinema yönetmeni ve senaristtir. (En bilinen filmiKara Tahta (2000) -Takhte Siah)

Mohsen Makhmalbaf İran sinemasının önemli figürleri arasındadır. Filmleri bireylerle büyük topluluk ve politik ortam arasındaki ilişkileri inceler. Neticede, eserleri İran devleti ve halkının tarihsel gelişimi üzerinde uzun bir yorum olma amacına hizmet eder. Filmlerinde gerçekçilikten gerçeküstücülüğe, günlük yaşamın büyük fresklerinden minimalizme ve (İranlı yönetmenlerin ortak özelliği olan) çocuk ve sinema temasına kadar birçok konuya odaklanmaktadır.

En bilinen filmleri:

Nun va Goldoon (1996)

Halı (1996) -Gabbeh

Kandahar'a Yolculuk (2001) -Safar e Ghandehar
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL