Belirsiz Gece Suare No:64 - Giuseppe Tornatore filmleri: 1900 Efsanesi & La migliore offer

La Migliore Offerta

Her anı ile çok keyif aldığım bir film oldu La Migliore Offerta. Geoffrey Rush gerçekten iyi bir aktör. Kariyeri hakkında etraflıca araştırma yapmadan sallayacağım şimdi. Beyaz perdede 80ler sonrasında gözükmeye başladığını ve yaşını düşünürsek sanırım tiyatro çıkışlı. Yani öyle olmalı,buna inanmak istiyorum :D En kötü müzayedeci olsun bari! Filmdeki rolü kendisine o kadar uyumluydu ki böyle düşünmek hoşuma gidiyor. Karakterin tüm inceliklerini, huysuz, yalnız ve yaşlı bir adamın aşık olunca geçirdiği tüm değişiklikleri overacting olayına girmeden izleyiciye hissettirebilmek gerçekten takdire değer.

Filmin atmosferi o kadar güçlü ki derin nefes aldığımda o tozlu havayı soluyabiliyordum. Sanki 2 küsür saat boyunca rutubetli bir odada vakit geçirmiş gibi hissettim. Kamera açıları, müzik kusursuzdu. Tüm mecralarda sonu konuşulmuş. Evet katılıyorum, sonu gece karanlığındaki Las Vegas ışıkları kadar barizdi . Ama görmek isterseniz :D Ben görmek istemedim, Virgilin Clairee kendini teslim etmesi gibi kendimi filme teslim ettim. Ben sonunda şaşırdım, Virgil hayatında ilk kez ilişkiye girdi. Neyse ehm :D

Sonuç olarak çok başarılı bir film izlediğime inanıyorum. Tornatore bu rüzgarı sürdürürse gelecekte gayet hoş filmler sunabilir. Uzun zamandır eser vermekte olmasına rağmen yaşı fazla değil. Gelecek projelerini takip etmekte fayda var.
Guiseppe Tornatorenin bu suareye kadar sadece Nuovo Cinema Paradiso filmini izlemiştim. İki kere izledim, iki seferinde de son sahnesinde gözyaşlarımı tutamadım. Arada hala o sahneyi açıp izlerim ve aynı hislerle dolarım. Emin olmamakla beraber şu kısa hayatımda mutluluktan ilk kez ağlamış bile olabilirim. Şimdi düşününce aklıma gelmiyor zira. (İlgili sahne http://www.youtube.com/watch?v=TflvNm22cpk)

Yönetmenle tanışıklığım bu kadar az ama öz olduğu için kendisinin seçilmesini çok olumlu karşıladım. 2 adet hiç izlemediğim Tornatore filmi daha. Bu hafta için daha ne istenir ki. Filmleri izledikten sonra kenara notlar almama hatasında bulunduğum için genel hislerimi ve nacizane gözlemlerimi aklıma geldikçe yazacağım. İzleme sıramdan gidersek

1900 Efsanesi

Yönetmenin modern bir masal tadında çektiği film güzel sinematografisiyle ve harika müzikleriyle hoş bir seyirlikti benim için. Ancak bazı sebeplerden dolayı bir türlü filme ısınamadım. 1900ün bir Afroamerikalı tarafından büyütülmesine rağmen İngiliz aksanıyla konuşmasını, temel eğitim almamasına rağmen muazzam piyano çalmasını masalsı anlatımına yorarak sorun etmedim. Böyle detaylara takılmak bu filmde yersizdi. Ama trompetçi Maxin 1900den bahsederken takındığı isimsiz efsane, asla bahsedilmemesi gereken sır tavırlarını bir türlü bir yere koyamadım. Zira yaptığı müziği bir kenara koyarsak 1900ün karakteri bana o kadar pasif ve ulaşılamaz geldi ki asla kendisine bir yakınlık kuramadım.

Yönetmen bizden umutsuzca onun yarattığı hikayede 1900ün tercihinden şiirsel anlamlar çıkarmamızı istiyor. En son sahnede ise belki anlamamışlardır diye tüm mesajı tek sahnede boca etmeye çabalıyor. 1900 belki tüm film o sahnedeki kadar konuşmamış olabilir. Bu tip sebeplerden dolayı filme ve karakterlere asla ısınamadım. Ancak ne olursa olsun bu bir Tornatore filmi (suare sonunda onu daha yakından tanıdığıma inanıyorum :D ). Film çok güçlü bir his ile çekilmiş. Yapımındaki coşku ve şevk oldukça yoğun olarak hissediliyor. Bu da filmin izlenilebilirliğini çok yukarıya çekiyor. Bir Sicilyalı olan yönetmen, İtalyanın yakın tarihinde önemli yer tutan Amerika göçünü çok naifçe ve güzel anlatmış. Bir tiyatro veya müzikal sahnesi gibi gözükse de insanların Özgürlük Heykelini gördükleri andaki tepkileri filmi izlemek için yeterli sebep. Güvertede bir yerde küçük Vito Corleone aramadı değil gözlerim ( Mesela yani :D http://1.bp.blogspot.com/-SMm6DYXoNoU/UXb1EWIYDkI/AAAAAAAAbCA/TquIJpkEUG8/s1600/vitocorleone.png)

Çok ısınamasam da akıcı bir film. Akılda kalıcı sahneler içeriyor. Tüm İtalyan filmlerinin müziklerini yapma gayesiyle kariyerini sürdüren Ennio Morricone (daha daha uzun ömür dileriz kendisine,şikayetimiz yok. O bestelesin biz dinleyelim) ise film için önemli bir artı.

La Migliore Offertayı yazarım daha. Üşendim şimdi :D
bu seferki suare benim için sadece tornatora suarede oldu,diğer iki filmi izleyemedim ama olsun bu iki film bana fazla fazla yetti :)

1900 efsanesi hakkında söylenebilecek tek şey "efsane" olduğu herhalde,burada yazan tüm arkadaşlarıma katılıyorum kesinlikle çok çok iyi bir filmdi... müziğe de doyurdu sinemaya da :) özellikle duello sahnesinde müziği ağlayarak dinlemesi çok hoşuma gitti.. sonunda da ağlayayazdım resmen...

öneren ve seçen arkadaşların yanında,son kalan 3 filmin içinde bunu izlememi salık veren arkadaşlara da ayrıca teşekkürü bir borç bilirim :)
yazabilirsin ultrohobo süre Pazartesi'ye kadardı :)
Pazartesi dahilse yazıyorum :D
La Migliore Offerta bu senenin en iyi yapımlarından bence. Şahene oyunculuk, dekor, müzik, senaryo vs. Sanat içinde sanar adeta film. Lafı uzatmayacağım zaten daha önce başka bi başlıkta uzun uzun konuşmuştuk.

1900 Efsanesini de epey beğendim. Çok tatlı, naif bir filmdi. Müzikleri de ayrı güzeldi.

Çok yorgun olduğum için uzun uzun yazmıyorum :) Bu suarelik benden bu kadar.
1900 efsanesi

bu adamın kötü filmi var mı acaba? bu da çok iyiydi.çok beğendim.

---spoiler---

hayatı doğduğu gemiden ibaret olan, ne öğrendiyse orada öğrenmiş, asla gemiden dışarı çıkmamış, onunla bütünleşmiş bir adamın hikayesi... başrolde o ve müziği var. nasıl bu kadar iyi çaldığını o da bilmiyor ama çalıyor işte. hatta müziği yaratan adamla kapışacak kadar iyi çalıyor :) neresinden başlamalı, hangi sahneyi anlatmalı bilemiyorum her bölüm ayrı güzeldi çünkü. çocukluğu, müziğiyle tanışması, gemideki popüleritesi, düello bölümü, kızı ilk görüşü... hepsi şahaneydi.bu kadar şey olurken onun şaşkın, meraklı gözlerle adeta başka bir dünyadan gelmişçesine etrafını izleyişi müthişti. tim roth harika bir iş çıkarmış hayranlıkla izledim. ve tabi final konuşması... insanın içen oturan, sonunu belli eden, hayır hayır nolur yapma dediğim halde içten içe ona hak verdiğim konuşma... üzücü ama öyle. o ancak sınırları belliyken yaşayabilirdi.

---spoiler---

kesinlikle tavsiyedir.öneri için teşekkürler :)
La Migliore Offerta Tornatore'nin iyi filmlerinden. Belki kurgu tahmin edilebilinir düzeyde lakin ortam olsun oyunculuk olsun gayet kaliteli bir seviyede seyrediyor. Masal ve gerçekçilik arasında gidip gelen bir film. Sonunda gerçekçilik kazanıyor. Yinede müzayedeci adamın yaşadığı şey onun için herşeyden daha güzel. Bardağın dolu tarafına bakmak lazım. :) Tornatore bu filminde kişilerle, karakterlerle adeta seyirciye empati yaptırıyor. Kamera çekimleri ve açıları çok başarılı.
Katılıyorum Nadidoş ben de çok sevdiğim ve beğendiğim filmlere yorum yapamıyorum. gerisi diğer başlıkta :) burayı meşgul etmeyeyim.
La Migliore Offerta

dün serpilin günaydın diyemeyişi gibi bi yorum yazamadım sabahtan beri şu filme ama kararlıyım yazıcam! :) aslında filmleri çok beğenince ne yazacağımı da bilemiyorum o yüzden çoğu zaman yorum yapmadan geçerim. bu film de öyle benim için çok çok beğendiğim ve yorum yapamadığım filmlerden.daha önce de söylemiştim filimadamı ödülleri olmasaydı ben bu filmi ertelerdim hem de doktorun tüm çığırtkanlığına rağmen :)) iyiki yapmışsın o çığırtkanlıkları doktor ve iyi ki ödül töreni düzenlemişsin bi kez daha teşekkürler..

---spoiler---

sadece sinema değil sanatın tüm güzelliklerini bünyesinde barındıran şahane bir film bu. tablolar dekorlar müzikler hepsi şahane ama en şahanesi oyunculuklar... geoffrey rush'ın muhteşem performasından herkes bahsetmiş zaten ben de katılmadan geçemicem. o nasıl bir karakterdi yahu! ve tabi o nasıl bir hayal kırıklığıydı... insanlara dokunmamak için eldiven takan, kadınlarla ilişkisi sadece tablolardaki yüzlerden ibaret olan bir adam bu kadar kendini açsın ve sonu böyle olsun. evet tahmin edilir bir sondu ama hayal kırıklığını engelleyemedi bu tahmin edilebilirlik. içime oturdu resmen.

---spoiler---

son olarak söyleyebileceğim tek şey şu: lütfen lütfen lütfen izleyin artık şu filmi :)
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL