kırgız eltr kanalındaki eşekli, üç hilalli eski gibi ama yeni gibi de animasyon SORU

billy_walsh

Konuyu Açan: billy_walsh

18.01.2014 17:26

dosttan öteler,

yaklaşık 2 saat kadar önce kırgızistan'ın eltr kanalında eski bir masalı anlatan bir çizgi film gördüm.. orta asya türki cumhuriyetlerinden birinde geçiyordu, saraylar, camiler, namaz kılmacalar, üç hilaller, hem hafif çekik gözlü hem anadolu tipi türkler vardı.. mekan, kostüm, kullanılan teknoloji vs olarak sadri alışık'ın "ali baba ve kırk haramiler" filmindeki gibi bir setting düşünebilirsiniz..

masalın sonuna yetiştiğim için konusunu tam anlayamadım ama bir tane adam hizmetkarı vasıtasıyla bazı kişilerin yemeğine suyuna falan bir iksir karıştırtıyor, bunu içen eşeğe dönüşüyor, onlar da bir süre sonra anlayıp(belli bir zaman içinde tekrardan normal insana dönüyorlar herhalde) aynısını bu adama yapıyorlar, adamla uşağı eşeğe dönüşüyor, intikam alınmış oluyor, çizgi film bitiyor..

bitince önce çizgi filmin kendi orijinal credits'i yazdı, sonra da galiba kırgız televizyonunun kendi eklediği isimler yazdı (seslendirenler falan herhalde).. ama hangisi hangi dil anlayamadım, oraların alfabeleri birbirine çok benziyor, ama farklı diller olduğuna da emin değilim yani, ikisi aynı dil de olabilir.. yani başka bir türki cumhuriyet veya rus yapımı olup kırgızcaya çevrilmiş de olabilir, direkt kırgız yapımı da olabilir..

animasyon tarzı yeni değil, 'trt çocuk' çizgi filmlerindeki gibi 3d modelleme falan yok, hatta amerikalıların ta 60, 70'lerde kullandığı teknolojiyle yapılmış gibi ama sovyetler niye öyle bi çizgi film yapsın.. dolayısıyla 90 sonrası olması gerek ama daha eski gibi.. bir yandan o ülkelerin televizyon kanallarını görünce adamların çizgi film falan yapabilecek olduğuna ihtimal vermiyorsun, yapsa yapsa rus yapar gibi geliyor, hiç mi hiç bilemedim yani.. kırgızlar veya türki cumhuriyetler yaptıysa helal diyeceğim, çizgileri falan baya iyi sayılırdı çünkü.. daha doğrusu bizim yerli çizgi film kanallarından falan ötede bir yapımdı.. ya fena değildi işte öyle diyeyim, sonra bulursanız "bu ne lan" demeyin, ben sevdim..

eltr yayın akışı diye bir sayfa bulamadım internette.. uzun bir film olduğunu sanmıyorum, kısa masalların anlatıldığı bir seri gibi geldi bana.. onun ne olduğunu bulacaz da, sonra onun bölümlerini internetten bulacaz da, konuşulan dili anlayacaz da, ölme eşşeğim ölme.. ama kırgızca izlenir yani, biraz anlaşılıyo, bazı kelimeler belli oluyo, bir de sanırım diğer bölümlerde bildiğimiz masallar falan da olacak, sağlam kaynak olabilir yani, bizim masallarımızı biz yapmamışız adamlar yapmış.. rusça olmadığı sürece diğer türki diller de bir şekilde anlaşılır bence.. sırf o dönemki kültürü, yaşayışı görmek için bile izlenir.. ben kesin izlerim yani.. izleniri var..

yaraya ilaçsınız..
http://www.filimadami.com/film/5919/the-emperors-new-groove/

bunda lamaya dönüştürüyorlar kısa frnsız animasyonları var prenses ve masallardı sanırım ama onda öyle bi hikaye hatrlamıyorum.
kaede böyle büyük bir prodüksiyon değildi.. dediğim gibi tv serisiydi büyük ihtimalle.. sovyetler veya türk diyarından çıktığı da kesin gibi..

ya o değil de senin yolladığın filmin bütçesi 100 milyon dolarmış.. 78 dakikalık filmde nereye harcıyolar abi 100 milyon doları, bu kadar pahalı bi iş nasıl olabilir ya bir çizgi film yapmak? yeni animasyonlar olsa anlarım da görüntüler de "çılgın korsan jack"ten hallice yani..

garip garip işler..
Ödüllü animasyonlar var, onlardan olabilir o zaman. Bir ara araştırmak lazım (Bende ödül alanlar var ama 60 tane fln- hala izleyemedim)
topluca linkleri ya da hepsinin adının yazdığı bir yer falan varsa bakayım.. tek tek uğraşılacaksa yalan olur zaten..
aklıma ne geldi. bu kanalın yayın akışına baksana orada yazar ismi...(google dan) yarı ist.a gidicem geldğimde yazarım tek tek
yok abi kasma, boşver.. yayın akışı yok adamların maalesef ama ben artık o kanalı takipteyim zaten, elbet bulurum birkaç gün içinde o serinin diğer bölümlerini de görünce.. uğraşma hiç, o kadar da önemli değil..
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL