90 entry daha
  • 2019 yapımı olan film keyifli. akıyor. dramaturjik yapıya uygun yazıldığı için izleniyor.

    --- spoiler ---

    sonu da dümdüz bitmesin diye katmanlı yapmışlar. 3 katman var sanırım. olga'nın filmdeki ismini unuttum idare edin. filmin sonu gerçek evin dışında bitmiyor. silahlı boğuşma sahnesinden sonra shane matt'i yerde bırakıp olga'yı odanın içine götürüp kapıyı içerden kitliyor. shane odanın içinde bir dış yaşam oluşturmuştu daha önce kardanadamlı. evin kopyası da orada. o evin içindeki odanın içinde bir oda daha yaratıyor. 3. katman.

    böylece 3. katmandaki dış kapının önündeki bıçaklanma sahnesinde gerçek matt ölüyor. orada gerçek matt'i öldüren shane de kopya. olga da kopya. o sırada evin dışında matt ile el ele koşan olga gerçek olga. ama yanındaki matt ise asıl shane. yani bizim görmediğimiz sırada matt görünümlü shane olga'yı kandırmış, birlikte kaçıyorlar. ikinci katmandaki dış kapının önünde de matt'in üstüne atlayan kopya shane kül oluyor. gerçek matt'i öldürmüştü. kendi de öldü. ama dışarda yere düşen matt kılığındaki shane'e bir şey olmuyor çünkü hala ikinci katmandaki evdeler. yani hala odadalar. olga shane'in yaşlanarak öldüğünü sanıp matt görünümlü shane ile sıradan yaşamına devam ettiğini sanıyor. 1 ay sonra bir motelde hamile olduğunu görüyoruz. olga orada matt'in shane olduğunu anlıyor. arkada ışık gidip geliyor yani o motel de odanın içinde. 2. katmandalar.

    olga simülasyonun içindeki tek gerçek kişi olarak, shane'den hamile kalmış bir şekilde film bitiyor. john doe olacakları bize anlatmıştı zaten. kaçınılmaz sonu biliyoruz. shane olga'yı öldüremeyeceği için onunla birlikte yaşayabilmek için olga'yı simülasyona hapsediyor ama olga bu şekilde devam edecek bir motivasyona sahip değil. hamile olga muhtemelen simülasyondan çıkamayacak ve kendini öldürecek. olga öldüğü için kaynak ölmüş olacak ve matt görünümlü shane de gerçek evden çıkıp dışarda yaşayabilecek. çünkü evde durmasını gerektiren motivasyonu kalmadı artık. olga'nın kopyasını yaratsa onla yaşasa da diyemiyoruz olga'nın kendisini istiyor. tarih tekerrür edecek ve o akıl hastanesine gidilecek. shane olga ölünce gerçek evden dışarı çıkacak ve muhtemelen akıl hastanesine kapatılacak. devam filmi gelse akıl hastanesinde shane ile ondan önce odada yaratılan anasını babasını öldüren john doe'nun karşılaşmasını izlemek isterdim.

    edit eklemesi: silahlı boğuşma sonrasında odalarda neden kimse bir şey dileyip işini kolaylaştırmıyor diye düşünürsek o da şöyle. olga odanın içinde olduğunu bilmiyor, gerçek evde sanıyor kendini çünkü silahlı boğuşma sırasında bayılmıştı. uyanınca gerçek evde uyandığını sanıyor. shane'in onu diğer katmanlara kaçırdığını bilmiyor. zaten sonrasında matt görünümlü shane onu duvara vurunca kafasını çarpıyor, kendinde değil, travma. sonrasında da matt ile kaçtığını sanıyor. oda içinde yaratılan odaların kaynağı shane. içeri giren matt duvarı kırarak odaya girdiğini biliyor bir şey dileyebilir. buna engel olabilecek sebep olarak shane'in oda yaratıcısı olmasından dolayı bir şekilde bunun önüne geçtiğini düşünüyorum. matt'in deneyip başaramadığını görmemiz lazım. kapıyı açamıyor. mekanizma çalışsa, dileği gerçek olur ve kapıyı açabilirdi. olga ve matt dışında shane sürekli bir şeyler yaratıyor zaten sürekli ışıklar gidip geliyor. kendi kopyasını yaratıyor, matt görünümüne giriyor, en son bıçak yaratıyor onla saldırıyor. amacı olga'yı ele geçirmek değil, yoksa dileyip hapsederdi. olga'yı kendinin matt olduğuna ve gerçek eve götürdüğüne ikna etmek istiyor. yani sıradan yaşamına döndüğünü sanmasını sağlamak. o yüzden onu kandırıp matt'i ortadan kaldırabileceği bu oyunu oynuyor.

    --- spoiler ---
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap