hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın Portakal'da isyan çıktı

    Altın Portakalda isyan çıktı
    expand

    Hülya Avşar'ın Altın Portakal Film Festivali'ne jüri başkanı olması tepkilere neden oldu. Levent Kırca, "Bu konuda akla gelen en son isim o olmalıydı" diyerek jüriden çekildiğini açıkladı. Altın Portakal yönetimi ise Avşar'a sahip çıktı. Kırca'nın ardından yönetmen Kutluğ Ataman da jüri üyeliğinden çekildiği açıkladı. Ancak bu kararın Avşar'la bir ilgisi olmadığını belirtti.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından 6-12 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali için hazırlıklar sürüyor.

    Festivalin büyük jürisine Hülya Avşar'ın başkanlık edeceği açıklamasının ardından usta oyuncu Levent Kırca, bu duruma tepki göstererek, jüri üyeliğinden çekildiğini açıkladı.

    Kırca, "Hülya Avşar'ın sinema ve genel kültürünün yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda akla gelen en son isim o olmalıydı. O yüzden ben jüriden çekiliyorum" şeklinde konuştu.

    Jüri üyeliği teklifini bir yıl önce kabul ettiğini, Avşar'ın başkanlık yapacağını ise dün öğrendiğini belirten Kırca, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Avşar, yakın bir tarihte programına konuk olan bir kardeşimizin 'Benim adımı Ruhi Su koydu' ifadesi karşısında 'Bizi izliyorsa ona el sallayalım' diyor. Bunun üzerine 'Hülya hanım Ruhi Su öleli çok oldu, kendisi değerli bir ozanımızdır' diyorlar. O da 'Her şeyi bilmek zorunda mıyım?' diye konuşuyor.

    Madem her şeyi bilmek zorunda değilse, böyle bir festivale de jüri başkanlığı yapmamalı. Ben Hülya'nın başkanlığını yeni duydum. Prensip olarak onun başkanlığını kabul etmiyorum. Bu başkan olabilecek kalitede arkadaşlarımız için de çok ciddi bir ayıptır.

    Yarışma sırasında da sorun çıksın, polemik yaşansın istemiyorum. O yüzden işin başında çekiliyorum. Tiyatroların kapatılmaya çalışıldığı, heykellerin yıkıldığı, sanatla ilgili böylesine hassas bir dönemden geçerken Avşar'ın başkanlık için seçilmesine inanamıyorum. Öyle bir jüride ben olmak istemem. Jüride kaliteyi yüksek tutmak lazım. Oradaki en zayıf üye ben olmalıyım."

    Avşar: "Görevi yerine getireceğim"


    Hülya Avşar, eleştirilere, "Bana verilen görevi sevgiyle, adaletle ve zaferle yerine getireceğim" diyerek cevap verdi. Avşar, jüri belirlenirken kendisinin de fikir verdiğini açıkladı.

    Neden Hülya Avşar?


    Festival yönetiminin Hülya Avşar tercihine yönelik eleştirilerini ise Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) ve Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Genel Koordinatörü Göksel Kumsal yanıtladı. Kumsal, bir sanatsal yaratı olarak sinemanın birçok sanatın bileşkesi olduğunu söyledi.

    Kumsal, bu noktadan hareketle bir sinema eserini değerlendiren jüri kompozisyonunda sinema eserini yaratan senarist, görüntü yönetmeni, müzisyen, oyuncu, yönetmen, akademisyen ve sinema eleştirmeni ve sosyoloğun bulunmasının en ideal yapı olduğunu kaydetti.

    Kumsal, "Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali de bu bakış açısıyla her yıl jürisini şekillendirmektedir. Bu yıl da öyle olmuştur" dedi.

    Jüri başkanını seçerken deneyim ve çok yönlülük kriterlerini öncelikli olarak göz önüne aldıklarını belirten Genel Koordinatör Kumsal, Hülya Avşar'ın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri başkanlığına seçilme nedenlerini şöyle anlattı:

    "Hülya Avşar da bu anlamda hem deneyimli hem de çok yönlü bir sanatçımızdır. 30 yıllık sinemacıdır ve 50'den fazla filme imza atmıştır. İyi bir oyuncudur, Moskova gibi saygın bir festivalde 'en iyi kadın oyuncu' ödülü ile taçlandırılmıştır. Çok yönlüdür. Oyuncu, müzisyen, tiyatro sanatçısı, köşe yazarı, kitap yazarı, dergi editörü, sunucu ve talk show ustasıdır. Bunların hepsini tek bünyede özümseyen çok yönlü sanatçımız Hülya Avşar'ın Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri başkanı olması bizim için onurdur."

    "Kendisini fazlasıyla kanıtlamıştır"

    Göksel Kumsal, Hülya Avşar'ın, üstlendiği jüri başkanlığının ağırlığını ve sorumluluğunu titizlikle taşıyacağına emin olduklarını belirtti.

    Kumsal, "Festivalimizin sonunda, gerek yarışma sonuçlarındaki adalet gerekse jüri yönetimindeki ciddiyet tüm kamuoyu tarafından takdir edilecektir" diye konuştu.

    Avşar'ın jüri başkanlığıyla birlikte yaşanan polemikleri 'çok sesliliğin rengi' olarak gördüklerini kaydeden Göksel Kumsal, Altın Portakal Film Festivali'nin jüri seçimleriyle magazinleştiği, magazinsel bir kimlik kazandığı iddialarına ise, "Altın Portakal 49 yıllık bir markadır. Hülya Avşar da 30 yıllık bir marka. Her iki marka da kendini fazlasıyla kanıtlamıştır. Yani bu markaların kaldıraca ihtiyacı yoktur" diye karşılık verdi.

    "Avşar'ın en ciddi yaptığı iş sinemadır"

    Kumsal, ne Altın Portakal Film Festivali'nin ne de Avşar'ın reklama gereksinimi olmadığını kaydetti.

    Göksel Kumsal, "Hülya Avşar'la festivalin magazinsel bir kimliğe kavuşacağı iddiası yüzeysel bakışlı bir önyargıdır. Hülya Avşar'ın en ciddi yaptığı işlerden birisi sinemadır. Sinemasal yeteneği ve sinemaya verdiği önem uluslararası ödüllerle tescillenmiştir. Oyunculuktaki yeteneği ise tüm eleştirmenlerin şapka çıkardığı bir özelliğidir. Dolayısıyla Hülya Avşar, sinemayı ciddiyetle ele almasını da nerede magazin öznesi olacağını da bilir. Jüri Başkanı olarak, adaletli yönetiminden ve iş ciddiyetinden en küçük bir şüphemiz yoktur" diye konuştu.

    Levent Kırca'nın yerine Cem Özer

    Altın Portakal Film Festivali Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, jüri üyeliğinden Hülya Avşar'ın başkanlığı dolayısıyla ayrıldığını açıklayan Levent Kırca'nın yerine en kısa sürede bir ismin belirleneceğini söyledi.

    Kırca'dan boşalan jüri üyeliğine en yakın adayın Jüri Başkanı Avşar'la birlikte "Berlin in Berlin" filminde oynayan, "Neredesin Firuze", "Adem'in Trenleri" filmlerinin oyuncusu olan ve televizyonda "Laf Lafı Açıyor" programıyla tanınan Cem Özer olduğu belirtildi.

    Kutluğ Ataman da çekildi


    Bu arada Levent Kırca'dan sonra Yönetmen Kutluğ Ataman da, Altın Portakal jüri üyeliğinden çekildi.

    Ataman, Avşar'ın jüri başkanı olması nedeniyle ayrıldığı iddialarını ise Twitter'dan yalanladı. Ataman, Twitter'dan şöyle yazdı:

    "Hülya Avşar nedeniyle Antalya jürisinden çekildiğim haberi külliyen yalandır. Çekilme nedenim Hülya değil. O benim canım.

    Hülya Avşar'in jüri üyeliğini eleştirmek, geri kalmış ülkenin cahil aydın snobizminden başka bir şey değildir! Go get them girl! We love u!"

    Avşar, yönetmeliğini Kutluğ Ataman'ın yaptığı "İki Genç Kız" filminde Vildan Atasever ve Feride Çetin'le başrolü paylaşmıştı.

    "Tuhaf bir şey yok"


    Selçuk Yöntem
    , Avşar'ın başkanlığıyla ilgili eleştirileri çok yersiz bulduğunu açıkladı. Yöntem, "O da kendisini sinemaya adamış bir oyuncumuz. Diğer söylemlerin hiçbirine katılmıyorum ve eleştirileri tasvip de etmiyorum" dedi.

    Ayşegül Aldinç ise, "Hülya'nın jüri başkanlığında tuhaf hiçbir şey görmedim. Bıraksınlar gidip işimizi yapalım" diye konuştu.

    Jüri kimlerden oluşuyor?

    Bu yıl "Mizah, Muhalefet ve Demokrasi" ana teması üzerine şekillenen festivalin jürisinde yer alacak isimler şöyle:

    * Levent Kazak (senarist),
    * Uğur İçbak (görüntü yönetmeni),
    * Prof. Dr. Gülseren Güçhan (akademisyen),
    * Levent Kırca (oyuncu),
    * Selçuk Yöntem (oyuncu),
    * Sümer Tilmaç (oyuncu),
    * Ayşegül Aldinç (müzisyen-oyuncu),
    * Pelinsu Pir (oyuncu, stand up sanatçısı),
    * Tunca Arslan (SİYAD Başkanı, sinema yazarı),
    * Mine Kırıkkanat (yazar),
    * Erdil Yaşaroğlu (karikatürist, mizah yazarı).
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow