Hababam Sınıfı'nın 'Güdük Necmi'si Halit Akçatepe hayatını kaybetti

Halit Akcatepe

Kaynak, DHA

Bir süredir hastanede tedavi gören ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Halit Akçatepe 79 yaşında İstanbul'da yaşamını yitirdi.

Halit Akçatepe'nin vefatının ardından, kaldırıldığı İstanbul'daki hastaneden Doktor Osman Arıkan bir açıklama yaptı.

Osman Arıkan, "Acil servisimize alır almaz müdaheleye başladık. 45 dakika süren resitasyon müdahalelerine rağmen 14.40 itibariyle ex kabul ettik. Ölüm nedeni kalp ve solunum durması olarak kabul ediyoruz. Ani bir kalp krizi şeklinde olduğu gözüküyor."

Acı haberi duyan ünlü sanatçının yakınları ve sanat camiasından çok sayıda insan onun yatırıldığı İstanbul'daki hastaneye akın etmeye başladı.

Tıpkı daha önce vefat eden Kemal Sunal ve Tarık Akan gibi Hababam Sınıfı'nın unutulmaz oyuncularından olan Halit Akçatepe 2014'te verdiği bir söyleşide, "Cenazemde görürsünüz benim ne kadar sevildiğimi" demişti.

Erdoğan'dan başsağlığı mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halit Akçatepe'nin vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı:

"Türk sinema ve tiyatrosunun saygıdeğer isimlerinden Halit Akçatepe'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim.

"Canlandırdığı karakterler ve sanatçı kişiliği ile her yaştan vatandaşımızın sevgisini kazanmış olan usta oyuncu Halit Akçatepe, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Merhum Halit Akçatepe'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

'Masumiyetin, temiz ilişkilerin ifadesi gibiydi'

BBC Türkçe'ye konuşan sinema yazarı Uğur Vardan ise Akçatepe'nin Türkiye sineması ve toplum hafızasındaki rolünü şöyle anlattı:

"Rahmetli Akçatepe'yi sadece Hababam Sınıfı değil, Erten Eğilmez imzalı Köyden İndim Şehire filminin Hayret karakteriyle, Canım Kardeşim filminde Tarık Akan'ın arkadaşı Halit olarak da hatırlıyoruz ve herhalde sonsuza kadar da hatırlamaya devam edeceğiz.

"Özellikle Hababam Sınıfı'nın temel parçaları olan Damat Ferit, Hafize Ana, İnek Şaban ve Halit Akçatepe'nin canlandırdığı Düdük Necmi unutulmaz karakterlerdi.

"Ertem Eğilmez sineması denilen ekolün en önemli parçalarından biriydi. Günümüzden bakıldığında artık uzak bir çağın ifadesi gibi görünen, masumiyetin, temiz ilişkilerin, artık uzak bir geçmiş gibi kalan günler ve hatıraların ifadesi gibiydi."

Halit Akcatepe

Kaynak, DHA

Beş yaşında kamera önündeydi

Halit Akçatepe, 1938 yılında doğdu. Babası Sıtkı Akçatepe de, annesi Leman Akçatepe de oyuncuydu.

İlk filminde oynadığında yaşı sadece 5'ti.

1960'da Ah Nerede Vah Nerede filmiyle şöhreti yakaladı. 1963'te Yasak, Gündoğarken, Semaya baktım Seni Gördüm filmlerini çekti.

1972'deki Tatlı Dillim filmiyle şöhreti arttı. 1975'te Hababam Sınıfı adlı filmindeki "Güdük Necmi" tiplemesiyle Türk sineması tarihine adını yazdırdı.

Halit Akcatepe

Kaynak, DHA

Canım Kardeşim, Süt Kardeşler, Köyden İndim Şehire, Üç Arkadaş, Yalancı Yarim, Bizim Aile, Ah Nerede, Mavi Boncuk, Sev Kardeşim; Akçatepe'nin oynadığı unutulmaz filmlerden bazılarıydı.

Akçatepe, Hababam Sınıfı serisinin yeniden canlandırıldığı Hababam Sınıfı 3.5 (2005), Hababam Sınıfı Askerde (2004), Hababam Sınıfı Merhaba (2003) filmlerinde de rol almıştı.