TRUMAN SHOW (1998)


Truman Show, Andrew Niccol tarafından yazılan yönetmenliğini de Peter Weil'in yaptığı 1998 yapımı bir film. Filmin anahtar kelimesi şüphesiz özgün senaryo. Film boyunca anlamlandıramadığınız o kadar çok şeyle karşılaşıyorsunuz ki filmi ilgiyle izlediğiniz takdirde film sonunda her şey açıklığa kavuşuyor. Filmin başrolünde Jim Carrey bulunuyor. Jim Carrey'nin oyunculuğunu her zaman beğenmişimdir. Bu filminde de mimikleri olsun başarılı bir film çıkarmış. 

Filmi izlemeden önce  film hakkında pek bir şey okumayın derim umarım bu yazımla filmi izlemeden önce karşılaşırsınız. Ben film hakkında hiçbir şey okumadan izledim. Şimdi düşünüyorum da konusunu okumuş olsam bende ki etkisi şu anki kadar etkili olmayacaktı. Film spoiler vermeye çok açık yani olay örgüsü hakkında kısa bir bilgi verilse filmin büyüsü bozulacak gibi.


Film hakkında ki küçük detayları paylaşmak istiyorum şimdi. Film boyunca filmi bir türlü anlamlandıramamış kamera açılarının net bir şekilde gösterilmesi de gözümden kaçmamıştı. Sizin de dikkatini çekecektir, film boyunca ürün yerleştirmeler göreceksiniz evet anlamlandıramayacaksınız ama film sonunda hepsi açıklığa kavuşacak. Amerikan okullarında Truman Show, Medya Etik derslerinde özellikle ürün tanıtımında bulunan, Truman'ın en yakın arkadaşı Marlon ve karısı Merly üzerinden incelemeler yapılarak öğrencilere ders içeriğinde gösterilmekte olduğunu söylemek istiyorum.

Truman'ın eşi Merly

Filmde dikkat ettiğim ayrıntılardan biri de Truman'ın kullandığı yelkenin üzerindeki 139 sayısıydı. Araştırmalarımın sonucunda öğrendiğime göre, Truman'ın Cristoft karakteri ile arasında geçen diyaloğunda İncil'de yer alan 139. ayetine gönderme içeren birkaç kısım yer alıyormuş.



Aynı zamanda şunu da söylemeliyim ki, 2008 yılında New York Times'ta yayınlanan makaleye göre İngiltere ve Amerika'daki psikologlar "Truman Sendromu" olarak adlandırdıkları bir tür rahatsızlık meydana gelir. Kişilerin muayene sırasında bolca filmden bahsetmeleri ve etkilerini kendi üzerinde hissettiklerini söylemeleri raporlarda yer almıştır. 

Film 71.Oscar ödüllerinde  En İyi YönetmenEn iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Özgün Senaryo dallarında Oscar'a aday gösterilmiş lakin üç kategoriden de ödül alamamış.

Film hakkında daha ayrıntılı bilgiyi ise şu linkten ulaşabilirsiniz. Baştan söyleyeyim spoiler içermekte ama ben film hakkında detaylı bilgiye sahip olup izlemek istiyorum derseniz buyrun. :) http://elifsude.com/goge-merdiven-dayamak-the-truman-show/

Şimdiden iyi seyirler.

Küçük kadın








Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder