6.6

167 OY
PUAN VER
5

Imdb: 7.3 (272.438 OY)

KONUSU

Doris Kearns Goodwin’in kitabından uyarlanan filmde Abraham Lincoln’ün 1861-1865 yıllarında iç savaş sırasında Beyaz Saray’da yaşadıkları anlatılacak.

Daniel Day-Lewis

Abraham Li...

Sally Field

Mary Todd ...

David Strathairn

William Se...

Joseph Gordon-Levitt

Robert Lin...

James Spader

W.N. Bilbo

Hal Holbrook

Preston Blair

Tommy Lee Jones

Thaddeus S...

John Hawkes

Robert Latham

YORUM YAZ

SPOILER

POPÜLER YORUMLAR

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@princhard

9 yıl önce

Spielberg bu filmi insanlar için değil, Parantez içinde " Yeni Lincoln " olan Obama için çekmiş. Milyar dolarlık servetler kolay kazanılmıyor öyle değil mi ama? Bence Spielberg'in beğenilme çabaları Obama'nın umurunda bile değil. İşadamı yönetmenlerin iş takipçiliği yapması rutin bir meşguliyet haline gelmiş durumda ancak bu senenin Oscar ödülleri gösterisine kadar, yaranmak için yırtınan bu kadar profesyonel adamı bir arada görmemiştik ve bu çok üzücü. Jack Nicholson'dan, Akademi mensubu 6000'den fazla üyeye kadar herkes bu maskaralığa ortak olmuş. Ödül alan Argo filminin anlattığı, asıl tarihi numarayı bütünüyle tezgahlayan da Amerikan yetkilileri değil, Kanadalılardı zaten. Ben Kanadalı olsam çok gülerdim. Bir daha da bana gelmeyin, madem öyle anlatıyorsunuz, siz bilirsiniz derdim. Lincoln filminde anlatılmayan gerçek ne idi peki? Kuzey Ordularında 200.000 Siyah asker ve Kuzeyin Savaş Makinesini işleten, cephe gerisinde görevli 200.0
... Devamı
Spielberg bu filmi insanlar için değil, Parantez içinde " Yeni Lincoln " olan Obama için çekmiş. Milyar dolarlık servetler kolay kazanılmıyor öyle değil mi ama? Bence Spielberg'in beğenilme çabaları Obama'nın umurunda bile değil. İşadamı yönetmenlerin iş takipçiliği yapması rutin bir meşguliyet haline gelmiş durumda ancak bu senenin Oscar ödülleri gösterisine kadar, yaranmak için yırtınan bu kadar profesyonel adamı bir arada görmemiştik ve bu çok üzücü. Jack Nicholson'dan, Akademi mensubu 6000'den fazla üyeye kadar herkes bu maskaralığa ortak olmuş. Ödül alan Argo filminin anlattığı, asıl tarihi numarayı bütünüyle tezgahlayan da Amerikan yetkilileri değil, Kanadalılardı zaten. Ben Kanadalı olsam çok gülerdim. Bir daha da bana gelmeyin, madem öyle anlatıyorsunuz, siz bilirsiniz derdim. Lincoln filminde anlatılmayan gerçek ne idi peki? Kuzey Ordularında 200.000 Siyah asker ve Kuzeyin Savaş Makinesini işleten, cephe gerisinde görevli 200.000 Siyah Amerikalı vardı. Eğer onlar olmasaydı Lincoln, Güneylileri kesinlikle yenemezdi ve ayrıca Güneylilerin iki yüzyıldan uzun bir süre boyunca acımasızca sömürdüğü, ancak Savaşın yol açtığı kaos nedeniyle ellerinden kaçırdıkları firari köleler, bu Toprak Sahipleri için çok ciddi bir tehditti. Ya Yankee ordularına ya da kendi tabirleri ile " Zenciler "e teslim olacaklardı ve tercihlerini buna göre yaptılar. Yani bu savaşın sonucunu Siyah Amerikalılar belirledi. Hollywood ne kadar çırpınsa ve çarpıtsa da Tarih bir kez yazıldı, ama filminizde onlardan bahsetmediniz çünkü " uygunsuz ve yersiz " bir tavır takınmak size yakışmaz. Beyaz olan, her zaman önce gelmeli sizin için. Amistad gibi bir filmde bile bu böyle idi. Halbuki Siyah Amerikalılar, Amerikan Devriminde bile savaşmışlardı. Artık uzun zamandır, kimse sizden herhangi bir duyarlılık ve samimiyet de beklemiyor zaten.

Lincoln, adına çevrilen filmi görse beğenir miydi? Bunu merak ediyorum.

- Argo Komedisi ile ilgili Kanadalıların çırak çıkarılmaya karşı haklı isyanı da aşağıdaki linklerde görülebilir :

http://www.youtube.com/watch?v=5ZH7Mtpie_M

http://www.youtube.com/watch?v=UbpOft2zrdw

http://www.theglobeandmail.com/news/world/history-must-reflect-argo-was-mainly-a-canadian-mission-former-ambassador/article9011859

@hilalgengec

11 yıl önce

filmin müthiş bir havası var.

@sarhosatlarzama

11 yıl önce

özümsemek için amerikan siyasi tarihine kıyısından köşesinden aşinalığımız bulunması gerektiğini gösteren film. izlemeden önce kısa bir okuma gerektiriyor, aksi takdirde bilmeyenin sopayla kovalanmasını gerektiren lincoln`ün köleliği kaldırdığı dışında bir şeyler kapamazsanız.

@pudra

12 yıl önce

Fazladan 1 saat daha olsaymış sıkılmadan 1 saat daha izlerdim. Ki bence olabilirmiş yani Lincoln'ün suikaste kurban gidişini de ekleselermiş filme etkiyi kat kat arttırabilirlerdi.

@alosmanabi

12 yıl önce

7.4 / 10

filmin ilerleyişi genel olarak sıkıcıydı.ayakta tutan kısmı ise biyografi olması.film ekibine baktığımızda hollywood'un tekeli haline gelmiş yönetmen,prodüksiyon,müzisyen ve bilimum oyunculardan oluşması iyi olmasa bile oscar(jüri) nezdinde filmi iyi kılmıştır.yalnız tamamen hakkını yemiyim 2 spoiler vericem

1- başkan'ın olayları sürekli hikaye ve fıkralarla anlatması güzel işlenmiş ve filme renk katmış.

2- bir de başkanın oğlunun orduya yazılması konusunda karısıyla kavga etmesi, ikileme düşmesi, politik duruşunu aile içine entegre etmeye çalışırken yaşanan çatışmalar iyi anlatılmış

@pispapaz

12 yıl önce

Lincoln

Schindler's List, Empire of the Sun ve Saving Private Ryan gibi başyapıtlarıya dünya sinema tarihine damgasını vurmuş yönetmenlerin başında gelen Steven Spielberg'ün son zamanlardaki çalışmaları, sektör içinde tartışılmaya başlanmıştı.Geçtiğimiz seneki filmi War Horse ile eski günlerinden uzak bir görüntü çizen büyük yönetmen ise Amerika Birleşik Devletleri'nin belki de en efsane ismini sinema perdesine taşıyarak tartışmalara güçlü bir nokta koydu.Zenci köleliğini kaldırması nedeniyle köklü bir ulusun kahramanı olan eski ABD Başkanı Abraham Lincoln'e hayat verdiği Lincoln'de Spielberg, sevenlerini yeniden heyecanlandırabileceğinin sinyallerini vermekte.

Öncelikle yapımı Abraham Lincoln'ün hayat hikayesi olarak görmemek lazım.1860'lı yılların ortalarında, kölelik meselesi nedeniyle ABD ve bağımsızlığını ilan etmiş Güney Eyaletleri arasında patlak veren Amerikan İç Savaşı'nı durduracak t
... Devamı
Lincoln

Schindler's List, Empire of the Sun ve Saving Private Ryan gibi başyapıtlarıya dünya sinema tarihine damgasını vurmuş yönetmenlerin başında gelen Steven Spielberg'ün son zamanlardaki çalışmaları, sektör içinde tartışılmaya başlanmıştı.Geçtiğimiz seneki filmi War Horse ile eski günlerinden uzak bir görüntü çizen büyük yönetmen ise Amerika Birleşik Devletleri'nin belki de en efsane ismini sinema perdesine taşıyarak tartışmalara güçlü bir nokta koydu.Zenci köleliğini kaldırması nedeniyle köklü bir ulusun kahramanı olan eski ABD Başkanı Abraham Lincoln'e hayat verdiği Lincoln'de Spielberg, sevenlerini yeniden heyecanlandırabileceğinin sinyallerini vermekte.

Öncelikle yapımı Abraham Lincoln'ün hayat hikayesi olarak görmemek lazım.1860'lı yılların ortalarında, kölelik meselesi nedeniyle ABD ve bağımsızlığını ilan etmiş Güney Eyaletleri arasında patlak veren Amerikan İç Savaşı'nı durduracak tek şey olduğuna inandığı 13. Yasa'yı değiştirmek adına mücadele verdiği dönem işleniyor sadece.Başkanlığı öncesi ve sonrası, hep köleliğin kaldırılmasını isteyen Lincoln'ün, yasa değişikliği yolunda defalarca zorluklarla karşılaşması ancak hiç yılmayıp mutlu sona ulaşması güçlü bir senaryo derinliğiyle anlatılıyor.Ancak bu anlatılırken tarihin hep temiz hamlelerle yazılmadığının ve zafere giden her yolun mübah olduğunun altı da kalın çizgilerle çiziliyor.

Filmde bize yansıtılan Abraham Lincoln karakteri çok insancıl ve sıradan bir adam görünümünde.Amerikan Başkanı kasıntılığına sahip olmadığı, halktan biri gibi davrandığı vurgulanmış.Oğlunun yanına yere uzanması ve Dışişleri Bakanı'nın yanında diz çöküp şömineyi harlaması kimse ile arasına set çekmediğini göstermekte.Son raddeye kadar sabırlı olan, en ağır yükler üzerinde olmasına ve binbir zorlukla mücadele etmesine rağmen sinirini kontrol edebilen bir insan profili çizmiş Spielberg.Ancak böyle özverili ve hümanist bir adamın bu işleri başarabileceğine ikna oluyorsunuz.İnsanın ister istemez bir kez daha kanı ısınıyor eski başkana.

Yapım Lincoln'ün insani yanına değinse de duygu yüklü bir işlenişe sahip değil.Hatta Spielberg'in büyük prodüksiyonları arasında duygusallığı en az olan filmidir herhalde.Kendisini "Ağlatan Yönetmen" olarak bildiğimizden Lincoln'deki tarzı bu açıdan biraz farklılaşıyor.Kurgusunun daha çok olay odaklı olması nedeniyle ciddi bir tavır takınıyor film.Bu notun dışında Lincoln'de yönetmenin tipik özelliklerinin ağır bastığını söyleyebiliriz.Her sahne üzerinde uzun uzun çalışıldığı belli oluyor.Hepsi yeni basılmış bir romanın mis kokan sayfaları gibi taptaze ve el değmemiş.Dönem filmleri gibi derin hikayelere sahip yapımlarda rahatlıkla kullanabildiği sihirli parmaklarının izleri her karede fark edilmekte.Kendine has kamera açıları sayesinde oyuncu ile seyirciyi başbaşa bıraktığı ve bunu çok iyi kotardığı anlar usta işi gerçekten.Filmde en ince ayrıntısına kadar girilip sindirilerek işlenen olay örgüsü, Spielberg'in bir başka bildiğimiz özelliği olarak ortaya çıkıyor.Bunda Tony Kushner'in detaylı senaryosunun da büyük etkisi var tabi ki.Munich'te Spielberg'le birlikte harikalar yaratan Kushner, Lincoln için yazdığı terzi işi senaryo ile bir kez daha takdiri hak ediyor.Bu sene gördüğüm en güçlü senaryo örneklerinden biri diyebilirim.

Teknik yanlara baktığımızda da filmin gayet olmuş olduğunu görüyoruz.Geniş platolar üzerine kurulmuş setlerin yanında başarılı bir sanat yönetimi ile tasarlanmış iç mekanlar dönemi oldukça şık yansıtmış.Kostümler etkili ellerden çıkmış.Bu dallarda Anne Karenina ve Les Miserables gibi oldukça güçlü rakipleri olmasa ödül alması kuvvetle muhtemeldi.Çok etkileyici bulduğum makyajların (tabi ki Abraham Lincoln) Oscar adayı olmaması da ayrıca üzücü.Müzikler için ise eski John Williams kalitesinden uzak kalmış diyebilirim.

Oyunculuk konusunda bu yılın en fazla tatmin eden filmlerinden biri Lincoln.4 oyunculuk dalının 3'ünde adaylık çıkarmayı başardı.Bunların 2'sinde çok iddialı.Abraham Lincoln rolüyle ışıkların altında duran kişi Daniel Day-Lewis.My Left Foot: The Story of Christy Brown ve There Will Be Blood filmleriyle Oscar'ı daha önce kazanmış usta isim, gerçekten eşine zor rastlanır bir aktör.Lincoln'de de fazla söze gerek olmayan bir iş çıkarıyor.Özellikle eşsiz yakın plan oyunculuğu ve muazzam mimik oyunları kelimleri kifayetsiz kılıyor.Kimi zaman coşup yükseklere çıktığı, kimi zaman hipnotize edici bir ağırlığa büründüğü performansı paralize edici.Bu sene Lincoln ile tüm ödülleri toplayan Lewis'in, Oscar gecesinde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü almasına kesin gözüyle bakılıyor."En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında Oscar adayı olan Tommy Lee Jones, filmin diğer bir ağır topu.Thaddeus Stevens rolünde agresif ve laf sokmayı seven bir karakteri canlandıran Jones da son derece başarılı performansı sergilemiş.Hem gülümseten hem de havaya sokan bir kaç sahnesi aday olduğu dalda neden çok güçlü olduğunu kanıtlamakta.Abraham Lincoln'ün eşi rolündeki Sally Field içinse gerçekten üzgünüm çünkü gösterdiği muhteşem performansın boşa gitme olasılığı çok yüksek.Daha önce 2 kez Oscar heykelciğine uzanmış aktrisin "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" dalındaki rakibi Anne Hathaway, Les Miserables'da insanüstü bir performans sergilememiş olsaydı bu ödül kendisine gidebilir ve belki de Lincoln 3 oyunculuk ödülüyle geceye damgasını vurabilirdi.Tabi ki hem Field'ın hem de Lincoln'ün bu şansı hala devam ediyor.

12 dal ile Oscar gecesinin en fazla adaylığına sahip olan Lincoln, Spielberg'in Warhorse'dan sonra biraz silkelenmesini sağlamış.Bazı bünyelere ağır kaçan kurgusu ve ihtişamdan uzak tavrıyla sektörde beklenilen sesi getiremese de kalitesi tartışılmaz.Son yıllardaki en zorlu Oscar yarışının içine giren filmin geceden kendini tatmin edecek sayıda ödülle ayrılacağını düşünüyorum.
S

@shutterbugiconi

12 yıl önce

Küçük bir bilgilendirme, yapılan iş 13. yasayı değiştirmek değil, anayasada 13. yasa değişikliğini yapmak.

@noumena

12 yıl önce

Ben şahsen Day-Lewis harici bir halt göremedim filmde. Spielberg gene yediği naneleri kullanmış. Acındırma, örnek bir aile tablosu falan. Gözüyle izleyene batıyor bu şeyler. İnsan kusursuz değildir kusurlarını göstermiyor başrolün Spielberg. Film ortalamaydı, Day-Lewis adına sevindim o kadar..

@bakunin

12 yıl önce

Trabzona gelmediği için ayar olmadım değil ama herşeyi aynı kalmakla dahil (oyuncular,çekim tekniği falan) başka konuda çekselerdi asla oscar kelimesini duyamazdı

@okgokg

12 yıl önce

7.8 / 10

Tüm laflarımı yutup oturup izledim sonunda. İyi ki de yapmışım. Çok başarılı bir dönem filmi. Hiç sıkmadan gayet keyifle izletti. Özellikle meclis sahneleri çok eğlendiriciydi. Silver Linings'le beraber bu seneki oscar favorim oldu. Daniel Day-Lewis'e de bir rol bu kadar mı yakışır! Sally Field'la beraber karşılıklı döktürmüşler. Filmin tek eksiği her şeyin yarım yarım havada kalmasıydı, karakterlerin özüne tam inilememiş. Belki ekstra bir yarım saat ile daha oturaklı bir film olabilirmiş. Sonu ile de şaşırttı gerçekten, hiç beklemiyordum. Kısacası tarihi film arayanlara ilaç niyetine önerilir.

@enik_kral

12 yıl önce

savaşın olduğu dönemlerde geçen filmlerinde savaşa her açıdan bir bakış atmış olan spielberg, bu sefer masa başından bu işlerin nasıl döndüğüne bakmamızı istiyor.

abraham lincoln'e hayat vermesi için ise az ve öz oynayan daniel day lewis'i tercih ederek bu zor işin büyük bölümünü halletmiş... yönetmen , ileri görüşlü bu politikacı ve devlet adamının köleliği kaldırmak için yaptıkları ve bu yolda ilerleyebilmek uğruna her şeyi mübah sayan zihniyetini iyi bir şekilde yansıtarak farklı bir otobiyografi ortaya koymuş. (ülkemizdeki iç karışıklığı özelliklede kürtler ve alevilerle ilgili olan anlaşmazlıkları düzeltebilmeleri açısından siyasetçilerimize örnek olabilecek türden bir rol model olabilir.)

son olarak, lincon'ün anlattığı kısa hikayelerle filme ayrı bir renk kattığını söyleyebilirim. özellikle tuvaletteki george washington resmi ile ilgili anlattığı hikaye çok güzeldi.

@basribabam

12 yıl önce

7.2 / 10

Anna Karenina yerine bu filmi Oscar adayları arasına alan akademiyene diyeyim bilmiyorum. Film baştan sona diyalog. İç savaş sona ererse meclisten köleliği kaldıran yasa geçmez diye iç savaşın uzamasını planlayan, en azındaniç savaş bitmeden yasanın alelacele meclisten geçmesi için rakip partililere çeşitli makamlar (rüşvet) vererek adam ayartan ve yasa geçirten birLincoln tipi. Öğrendiğimiz iyi oldu.Eğer politikadan, entrikalardan, alavere-dalavere işlerinden hazzetmiyorsanız bu film sizin için vakit kaybı olacaktır, hiç önermem.Daniel day Lewis çok çok iyiydi; hakkını teslim edelim.

@upapaz

12 yıl önce

Bir filmin güzel olması için aksiyon olmasına gerek yok harika haz ve gaz verici bir film tavisye ederim .

@venezue

12 yıl önce

8 / 10

Film, her ne kadar aksiyon ve atraksiyondan uzak, ve ayrıca sahnelerin çoğu genel itibariyle nispeten uzun süren diyaloglarla örülü olsa da -ki filmin kendisi de uzun sayılır- izleyiciyi kesinlikle sıkmıyor. Bu bir.

İkincisi, benim gibi siyasetten uzak sayılan ve gerek Amerikan siyasi tarihi, gerekse Amerikan İç Savaşı'nda yaşananlar hakkında en ufak bir bilgi sahibi olmayan biri için bile film izleyiciyi içine çekmeyi başarıyor.

Üçüncüsü ve en önemlisi, favori aktörlerimden olan Daniel Day-Lewis filmde öylesine bir performans sergiliyor ki, kendisiyle hiç tanışma fırsatım olmadı ama sanırım Abraham Lincoln bile gerçek hayatta hiç bu kadar Abraham Lincoln olamamıştır. Film, en iyi film ödülünü alır mı bilmem ama 85. Oscar Ödül Töreni'nde en iyi aktör ödülü için Daniel Day-Lewis bu performasıyla tek favorim.

Ha bir de, ilginçtir ki, filmde Amerikan propagandası yok! Bu da, filmi sevmek için kayda değer nedenlerden biri.
SPOILER

Lincoln filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

Lincoln filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

Lincoln filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL