7.7

107 OY
PUAN VER
5

Imdb: 8.6 (21.423 OY)

KONUSU
2. Dünya Savaşı’nın izleri, özellikle Avrupa’da, hala tazeyken soykırımı tam anlamıyla ifade edebilen ilk film olan Gece ve Sis, toplama kamplarının ve bu kampların kurbanlarının siyah-beyaz arşiv görüntülerini, binaların ve mekanların on yıl sonraki hallerini gösteren pastoral renklerdeki görüntüle ... Devamı
2. Dünya Savaşı’nın izleri, özellikle Avrupa’da, hala tazeyken soykırımı tam anlamıyla ifade edebilen ilk film olan Gece ve Sis, toplama kamplarının ve bu kampların kurbanlarının siyah-beyaz arşiv görüntülerini, binaların ve mekanların on yıl sonraki hallerini gösteren pastoral renklerdeki görüntülerle arka arkaya sıralar. Üçüncü Reich’in çöküşünden on yıl sonra bile varlığını sürdüren kuşkuculuk ve yadsımanın altında yatanları açığa çıkaran Resnais, Fransa, Belçika ve Polonya’dan görüntüler kullanmasına karşın dikkat çekici bir biçimde Almanya’dan görüntü kullanmaz. İzleyiciye, ölüm kamplarıyla bağlantısı olan insanların kendi işledikleri suçlarla nasıl başa çıkacaklarını bilmediklerini ya da bilmek istemediklerini gösterir.

Yadsıma, Gece ve Sis’in itici gücüdür. Resnais, buldozerlerle toplu mezarlara taşınan ölülerin, dikenli tellere asılı cesetlerin, korkuyla donup kalmış bir deri bir kemik suratların, aşağılanmak amacıyla geçit yaptırılan iskelet gibi çıplak bedenlerin; ve kim bilir neleri, kim bilir nereye taşıyan meçhul tren ve kamyonların görüntülerini filme dahil eder. Gaz odalarının ve krematoryumların yanı sıra Nazilerin, eşyaları, kemikleri, derileri ve kurbanlarının vücutlarını işlevsel hale getirmek yönündeki tüyler ürpertici girişimlerini de belgeler.

Resnais, kendi çektiği görüntülerde bu ölüm kamplarının ırak ve ücra bölgelerde değil, büyük şehirlerin yakınlarında bulunduğunu belirterek, olup biten her şeyin en azından belirli bir ölçüde sivillerin bir kısmının suç ortaklığıyla gerçekleştiğini ima eder. Bununla beraber kamplardan sorumlu olan Naziler bile suçlanmayı reddederler. Hepsi de ardı ardına "Ben sorumlu değilim," diye iddia eder. Peki onlar değilse, diye sorar film, kim sorumlu o zaman?

Gece ve Sis, belirli kişileri suçlu olarak öne çıkarmak yerine ortak bir suçun varlığını ortaya koymaya çalışır. Resnais, hafızanın kolay unutan doğasının savaştan bu kadar kısa süre sonra bile, Nazi dehşetini silme riski taşıdığını fark eder. Anlatıcı, "Bir krematoryum, kartpostal kadar sevimli görünebilir," yorumunda bulunur. "Bugün turistler bu binaların önünde fotoğraf çektiriyor." Soykırımdan canlı kurtulmayı başaran Jean Cayrol’un yazdığı metinlerden yola çıkan ve Hanns Eisler’ın (Hollywood’un komünistleri tasfiyesi sırasında Amerika’dan sınır dışı edilen bir Marksist ve Alman sığınmacı) garip, inişli çıkışlı müziğinden faydalanan Resnais, arka arkaya yığılmış ölüm ve dehşet görüntülerinin, bir daha böylesi zulümlere sırt çevirmeye yeltenebilecek herkese, hata yapacaklarını gösteren canlı birer kanıt olarak işlev görmesini sağlar. Eğer kısa ama etkili Gece ve Sis, sonuçta bir kartpostalın özlü üslubuyla benzerlik taşıyorsa, bunun sonsuza dek geçerli bir mesaj taşıyan bir kartpostal olduğu; kötülüğün daima yeniden su yüzüne çıkabileceği unutulmamalı.
Michel Bouquet

Narrator (...

Reinhard Heydrich

Self (arch...

Heinrich Himmler

Self (arch...

Adolf Hitler

Self (arch...

Julius Streicher

Self (arch...

YORUM YAZ

SPOILER

POPÜLER YORUMLAR

YENİ YORUMLAR

Tüm Yorumlar

@jessamina

11 ay önce

Tam anlamıyla bir vahşet :( İzlemeye yürek dayanmıyor. Kalbim sıkıştı. Saf kötülük :(
Z

@zes

2 yıl önce

Pek cok film hakkinda yorum yazabilir, uzun uzun konusabilirim. Fakat bu kisa film herhalde benim en cok etkilendigim ve kelimelerle tariflemekte beni en cok sikintiya filmlerden biri.
Kusursuz editlenmis, basarili bir belgesel.

@yagizout

3 yıl önce

İnsan medeni veya ahlâklı değildir. Yaşam koşulları, ilkelliğini ve vahşiliğini örtmek üzerine kurulu olduğu için de bu ilüzyonun farkına varmaz.

@ravenna

4 yıl önce

Darma duman oldum.Gerçekler işte bu kadar acı ve can yakıcı olabiliyor :(Dayanılacak şey değil.Zalimler,insan değilsiniz!Size yakışacak sıfat bile bulamıyorum.

@pamuksim

6 yıl önce

10 / 10

insan olmanın ne denli tehlikeli ve bir o kadar da ihtiyaç duyulan bir şey olduğunu bana tekrar anımsattı.

@naksidil

8 yıl önce

Bu nasıl bir kin nasıl bir öfke ! Nasıl bir sömürü ? Aklım almıyor..

İnsanın insana yaptığı denilemez ! bunu yapanlar insan olamaz ki !

Filmin içinde tokatlayan en zalim kelime " turist " oldu.

@utopiainmyhead

8 yıl önce

9.6 / 10

İnsanlığın üzerine sürülmüş kara bir lekeyi belgelemiş bu film. Gerçekler. Kurgu değil.

@gozdealla

8 yıl önce

9.6 / 10

İnsanın yüzüne tokat gibi iniyor her sahne...

@princhard

9 yıl önce

9.7 / 10

İtiraf etmek gerekir ki, 21.Yüzyıl'da Gece ve Sis'i izlerken, görünüşe göre, aradan geçen yarım yüzyıldan fazla bir zamanın ataleti sebebiyle ve bastırma mekanizmamızın devreye girmesiyle herhangi bir suçluluk ya da sorumluluk hissine kapılmıyoruz. Yaklaşık yarım saat sonunda, Dehşet, Tedirginlik, Şaşkınlık ve İsyan zihnimize işkence eder ama en korkuncu şu ki kendimizi suçlamayız. Yine de İnsan düşünmeden edemiyor: 1955 yılında bu filmi izleyen ve anlatılan olayların vuku bulduğu çağın içinde yaşamış bir yetişkin, engel olamadığı bir Soykırım'ın yükü altında,vicdanıyla acabanasıl hesaplaşıyordu? Bu düşünce, elbette filmin üzerimize kustuğu "insanca, pek insanca" canavarlarla aynı soy ve seviyeden olduğunu bilinçli olarak reddeden bir özneyi varsayıyor. Bu şahıs, aynı zamanda yönetmen Alain Resnais olmalı çünkü ne kadar büyük bir dirayetle, Felaket'in bir daha asla tekrarlanmaması için samimi bir çaba ortaya koyduysa da, bilinçli ya da
... Devamı
İtiraf etmek gerekir ki, 21.Yüzyıl'da Gece ve Sis'i izlerken, görünüşe göre, aradan geçen yarım yüzyıldan fazla bir zamanın ataleti sebebiyle ve bastırma mekanizmamızın devreye girmesiyle herhangi bir suçluluk ya da sorumluluk hissine kapılmıyoruz. Yaklaşık yarım saat sonunda, Dehşet, Tedirginlik, Şaşkınlık ve İsyan zihnimize işkence eder ama en korkuncu şu ki kendimizi suçlamayız. Yine de İnsan düşünmeden edemiyor: 1955 yılında bu filmi izleyen ve anlatılan olayların vuku bulduğu çağın içinde yaşamış bir yetişkin, engel olamadığı bir Soykırım'ın yükü altında,vicdanıyla acabanasıl hesaplaşıyordu? Bu düşünce, elbette filmin üzerimize kustuğu "insanca, pek insanca" canavarlarla aynı soy ve seviyeden olduğunu bilinçli olarak reddeden bir özneyi varsayıyor. Bu şahıs, aynı zamanda yönetmen Alain Resnais olmalı çünkü ne kadar büyük bir dirayetle, Felaket'in bir daha asla tekrarlanmaması için samimi bir çaba ortaya koyduysa da, bilinçli ya da bilinçsiz olarak vakıa'nın kökeninde yatan asıl nedenleri irdelemeyerek ve bu nedenlerin ima edilmesine karşın, örtük ya da gizli kalmasına yol açarak kendi şahsi sorumluluğunun verdiği acıyı, bu teessürü kanalize ettiği aktarım ile etkisizleştiriyordu. Bu nedenlerin keşfi ve tanınması, her ikisi de aynı kapıya çıkacak bir şekilde, topyekun bir bireysel ve toplumsal yıkımın, kaçınılmaz bir yeniden inşanın gerekliliğini dayatmak zorundadır. Bireysel olarak bu yeniden inşa, bastırılmış olanın geri dönüşü sonucu katlanılması gereken vicdani yük nedeniyle çok sancılı olmak zorundadır. Toplumsal düzlemde ise yapılması gereken, "Bir daha olmayacak" sözünde samimi isek, bugüne kadar Tarihte benzeri görülmemiş bir dönüşümü sağlayacak ve kurumsallaştıracak bir Devrimdir. Yoksa - Oldu, Oluyor ve Olacak -. Unutmamalıyız ki, her Soykırım, temelinde Sınıfsal karakterdedir ve asla Varlığa içkin Ontolojik bir kaçınılmazlıkla ilişkilendirilmemelidir
C

@cimcin

10 yıl önce

Yapım yılı 1955 olan nazi belgeseli. Bu kadar doğal bir anlatım olamaz. Müziklerinin uyumsuz olması tek eleştirim; onu da eski bir belgesel olmasına veriyorum. Bazı görüntüler, gerçek olduğu için içimi parçaladı. Bir sürrealist olan Alain Resnais'nin bu kadar realist bir belgesel yapmasını takdir ettim. İzlenmeli.

@tambenlik

10 yıl önce

Lanet olsun!

@sagaris

10 yıl önce

8.5 / 10

nazi soykırımı ile ilgili birçok film seyrettik ama işte onlarda setler, muhteşem oyunculuklar, yüksek bütçeli produksiyonlar var. bu belgeselde ise tamamı gerçek acılar var.izlenilenler bir kurgu değil, bir canlandırma değil. gerçek, yüzünüze tokat gibi çarpıyor.İzleyin ve faşizmin nasıl hastalıklı olabildiğine şahit olun

@nslsh

11 yıl önce

insanlığımdan utandım. görüntülerin hepsinin gerçek olduğunu düşündükçe daha çok içim eziliyor. aklım almıyor.

izleyin, görün insanın(!) insana yaptıklarını.
SPOILER

Gece ve Sis filmine Benzer Film ekliyorsun.

Arama Sonuçları

Gece ve Sis filmini Kategorize ediyorsun.

Bu filmi aşağıdaki seçenekleri işaretleyerek kategorize edebilirsin.

Arama Sonuçları

Gece ve Sis filmine Konu ekliyorsun.

Arama Sonuçları

FİLM İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL