16. Gezici Film Festivali

program da şöyle açıklanmış:http://www.gezicifestival.org/img/16.ankara_program.pdf

ben annemler tatilde'yi ve beynelmilel'i izlemiştim listedekilerden..ikisini de önerebilirim izlemeyenlere.vavien de varmış, ama onla ilgili kararsızım öneri konusunda =) ben şahsen film sosyalizm ve çoğunluk filmlerini merak ediyorum uzun zamandır..
Festivalden film önerileri olan varsa güzel olur hepimiz için.
http://www.gezicifestival.org

GEZİCİ FESTİVAL ARALIK AYINDA YOLA ÇIKIYOR
16th Festival on Wheels

39 Aralık 2010, Ankara
1016 Aralık 2010, Artvin
1619 Aralık 2010, Ordu

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliğinin katkılarıyla düzenlenecek olan 16. Gezici Festival, 3-19 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Ankara (3-9 Aralık), Artvin (10-16 Aralık) ve Ordu (16-19 Aralık) illerinde konaklayacak. Festivalin bu yılki teması ise Darbe!

Uygunadım Hayatlar!
Bu yıl Darbe! temasıyla yola çıkacak Gezici Festivalin yeni keşiflere olanak sağlayan yarışmalı bölümü geçen yıl olduğu gibi Artvinde yapılacak. Perudan Macaristana, Çinden Romanyaya toplam 10 film Altın Boğa Ödülü için yarışacak.

12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümünde Gezici Festival, Darbe! temasıyla yola çıkıyor. Yalnızca Türkiyede değil Portekizden Şiliye, Arjantinden Brezilya ve Yunanistana askeri darbelerin birçok ülkenin geleceğini nasıl kararttığını ve insan hayatlarını yok ettiğini anlatan filmlerden oluşan Uygunadım Hayatlar! bölümünde; Costa Gavrasın 1973te Pinochet diktatörlüğü yönetimi altındaki Şilide gözaltına alındıktan sonra kaybolan gazeteci oğlunu arayan Amerikalı babanın hikayesini anlatan 1982 tarihli klasiği Kayıp (Missing), siyasi suçlu olarak aranan anne ve babası tarafından dedesine bırakılan 10 yaşındaki Mauronun gözünden 1970 Brezilyasını sunan Annemler Tatilde (The Year My Parents Went On Vacation, 2006) gibi kurmaca uzun filmlerin yanı sıra, Susana Sousa Diasın Portekizde 48 yıl sürmüş askeri rejim döneminin siyasi mahkumlarıyla yapılmış görüşmeleri kendine özgü ve yenilikçi bir sinema dili kullanarak çektiği 48 (48, 2009), Elizabeth Farnsworth ve Patricio Lanfranconun birlikte yönettikleri, 1988 yılına kadar Pinochet yanlısı olan Şilili yargıç Juan Guzmanın diktatör Pinochetnin adalet karşısına çıkması için verdiği mücadeleyi anlatan Yargıç ve General (The Judge and the General, 2008) adlı belgeselleri gösterilecek.

Bölümün 12 Eylül darbesini konu alan filmleri ise; Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmezin birlikte yönettikleri, bir Güney kasabasında askeri yönetime ayak uydurmaya çalışan kasaba halkı ve bir müzik grubu üzerinden dönemin trajikomik olaylarını anlatan Beynelmilel (2006) ve dünya prömiyeri Locarno Film Festivalinde yapılan Özlem Sulak imzalı 12 Eylül (2010).

Uluslararası Altın Boğa Yarışması Artvin'de
16. Gezici Festivalin yeni keşiflere olanak sağlayan yarışmalı bölümünde bu yıl Perudan Macaristana, Çinden Romanyaya toplam 10 film yer alıyor. Festivalin Artvin ayağında Altın Boğa Ödülü için yarışacak filmler şöyle: Szabolcs Hajdunun yönettiği ve şaşırtıcı senaryosuyla belleklerde iz bırakacak Bibliyotek Pascal (Bibliotheque Pascal, 2010), Agnes Kocsisin Cannes Film Festivalinin Belirli Bir Bakış bölümünde Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) Ödülünü kazanan filmi Adrienn Pal (2010), Perulu yönetmen kardeşler Daniel ve Diego Veganın ilk yönetmenlik denemeleri Ekim (October, 2010), Olivier Masset-Depasseın 13 yaşındaki oğluyla Belçikada kaçak yaşayan Rusyalı bir kadının yaşadıklarını anlattığı etkileyici draması İllegal (Illegal, 2010), Çinli yönetmen Xiaoshuai Wangın Cannesda Altın Palmiye için yarışan, merakla beklenen son filmi Çongçingde Hüzün (Chongqing Blues, 2010), Taylandlı yönetmen Anocha Suwichakornpongun aile, sınıf, yaşam döngüsü ve politika üzerine ilginç bir meditasyon etkisi yaratan, Rotterdamdan Kaplan Ödüllü filmi Sıradan Bir Hayat (Mundane History, 2009), Veiko Ounpuunun Avrupa Film Ödüllerinin en güçlü adaylarından Aziz Antuanın Günahı (Temptation of St Tony, 2010)... Yarışmada Türkiyeyi Seren Yücenin Antalyadan En İyi Film ve En İyi Yönetmen Ödülüyle dönen filmi Çoğunluk (2010) ve Tayfun Pirselimoğlunun görüntüleri ve senaryosuyla merak uyandıran son filmi Saç (2010) temsil edecek.

Vizyon öncesi Festivalde
Festivalin vizyon öncesi sürprizleri yine dikkat çekici. Sofia Coppola'nın Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan Ödülü'nü kazanan filmi Başka Bir Yerde (Somewhere, 2010), Stephen Dorff ve Elle Fanningin usta oyunculukları, dokusu ve ruhuyla bu yılın en iyi filmlerinden biri sayılıyor. Fransız Yeni Dalgasının unutulmaz yönetmeni Jean-Luc Godardın son filmi Sosyalizm (Film Socialism, 2010) fikirler bizi ayırır, hayaller birleştirir aforizmasından yola çıkıyor ve Akdeniz limanlarına uğrayan bir geminin ilginç yolcuları arasındaki konuşmalar üzerinden ilerliyor. Başka Bir Yerde ve Sosyalizm Ankarada ilk kez Gezici Festivalde gösterilecek.

Kuzeyin Sesleri
Kısa film tutkunlarının yakından tanıdıkları, 30dan fazla ödüle sahip İsveçli ikili Ola Simonsson ve Johannes Stjarne Nilssonun filmleri 16. Gezici Festivalin en heyecanla beklenen bölümlerinden biri olacak. İlk konulu uzun filmleri Sound of Noisela bu yıl Cannesdan ödülle dönen ikilinin kült kısa filmleri Bir Daire ve Altı Davulcu İçin Müzik (Music for One Apartment and Six Drummers, 2001), Rienne Oteli (Hotel Rienne, 2002) ve Kadın ve Gramafonun (Woman and the Gramaphone, 2006) da programda yer alacağını özellikle belirtelim.

Kentten Kasabaya Hayatlar
Festivalin bu yıla özel olarak hazırladığı Kentinde Mülteci bölümünde, kentsel dönüşüm projelerinin kent haritası kadar insanların hayatlarını da değiştirdiğini anlatan iki önemli belgesel gösterilecek. Astrid Heubrandtnerin şimdi harap bir halde olan Sulukulenin yıkılma sürecini yaşayanlarının gözünden sunan filmi Evim Sulukuledeydi (My House Stood in Sulukule, 2010) ve Sophia Tzavellanın 25 yıl önce komünist hükümetin yüksek ideallerle inşa ettiği, insanların konforu ve görkeminden etkilenerek adına Cennet Oteli dedikleri bir yerleşim alanının bugün nasıl da Kayıp Cennete dönüştüğünü anlatan filmi Cennet Oteli (Paradise Hotel, 2010) Türkiyenin de gündeminden düşmeyen kentsel dönüşüm projelerini sorgulamamızı sağlayacak.

Taşrada Var Bir Zaman
Yıllardır taşrayı kendisine sıla edinen Gezici Festival taşraya bakmayı da ihmal etmiyor ve bu yıl programına aldığı bir bölüm ve yayıma hazırladığı bir kitapla taşraya bir anlamda borcunu ödüyor. Editörlüğünü Tül Akbal ve Aslı Güneşin yaptığı, Çitlembik Yayınlarından çıkacak olan Taşrada Var Bir Zaman adlı kitapta Jale Parladan Tanıl Boraya, Fatih Özgüvenden Necla Algana, Behçet Güleryüzden Aslı Kayhana pek çok yazar kültür ve sanatta taşra imgesini irdeleyecek.

Ayrıca...
16. Gezici Festivalin programında ayrıca, Türkiye sinemasının son dönemdeki en iyi örneklerini bir araya getiren Türkiye Sineması 2010, aralarında Niki Caro, Grant Lahood gibi ustaların kısa filmlerinin de bulunduğu Kısaca Yeni Zelanda, Festivalin olmazsa olmazları Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri de yer alacak.

Festivalin sözel bölümleri de heyecan verici... 4 Aralık Cumartesi günü Mithat Sancarın moderatörlüğünde yapılacak Darbe, Sinema ve Bellek başlıklı panelde Beynelmilel filminin yönetmenlerinden Sırrı Süreyya Önder, 12 Eylül belgeselinin yönetmeni Özlem Sulak ve sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar Ertuğrul Kürkçü konuşmacı olarak katılacaklar. Taşrada Var Bir Zaman konulu panele ise yönetmen Zeki Demirkubuz ve Toplum&Bilim dergisinin yayın yönetmeni Tanıl Bora konuşmacı olarak katılacaklar. Kentinde Mülteci bölümü altında ise Evim Sulukuledeydi filminin yönetmeni Astrid Heubrandtner ve Sulukule Platformu aktivistlerinin katılacağı bir söyleşi düzenlenecek.

ankara programı:

http://www.gezicifestival.org/img/16.ankara_program.pdf

gezici gazete:

http://www.gezicifestival.org/gezici_festival.aspx?page=gezici_gazete
Bir mesaja cevap veriyorsunuz.
GİRİŞ YAP
Şifremi Unuttum!

ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

HEMEN ÜYE OLUN
Aktivasyon Mailim Gelmedi!
ŞİFREMİ UNUTTUM
AKTİVASYON MAİLİ GÖNDER
ÜYE OL